Du kører elbil men hvor er dine brugte batterier?
Der mangler 2.000 tons brugte batterier. Ligger de hjemme hos dig?
Selvom vi konstant hører om, hvor miljøvenligt det er at køre elbil, rækker vores miljøbevidsthed tilsyneladende ikke længere end til de små AA, AAA eller knapceller i hjemmet.
I 2023 manglede der hele 2.000 tons brugte batterier, ifølge non-profitordningen Batteriretur.
Sidste år blev der sendt 4.684 tons batterier på markedet, alene i Danmark, men kun 2.568 tons blev indsamlet via f.eks. genbrugsstationer eller andre ordninger.
Det betyder, at der er 2.000 tons, som man ikke kan redegøre for.
LÆS MERE: Elektronik fra genbrugspladsen skal have nyt liv
HAR DROPPET ENGANGSBATTERIER: I 2021 stoppede IKEA med at sælge engangsbatterier for at blive mere bæredygtige. Engangsbatterier belaster miljøet, mens genopladelige batterier kan bruges igen og igen. IKEA tilbyder nu deres egne genopladelige batterier og opladere under mærket LADDA.
Ved ikke hvor de er
Batterier, uanset type, indeholder råstoffer. Fra de batterier, der kommer retur, kan nogle af råstofferne udvindes, så de kan genbruges i nye batterier.
Derfor er det faktisk gavnligt, når batterierne kommer retur.
Batteriretur ved ikke, hvor de brugte batterier, som ikke er returneret, ender.
Enten havner de i skuffer og skabe, eller måske smides de ud med restaffaldet. Det værst tænkelige sted at skaffe batterier af vejen er i naturen, hvor Batteriretur også mener, at nogle befinder sig.
Batteriretur har netop lanceret nye reklamefilm med skuespilleren Bodil Jørgensen, som nu på tiende år sætter “Claes”-stolen for døren. Kampagnen er blevet så stor, at der i en af Bodil Jørgensens revyroller har været et “skal du fucke med vores grundvand”-element.
GUIDE: Kan det betale sig at bruge genopladelige batterier?
Ny reklamefilm for returbatterier
Mere til historien
Husk at tage batterierne ud af udstyr, som du ikke bruger i længere tid. Så lækker de ikke væske, som kan beskadige udstyret, lyder det fra Batteriretur.