Samsungs indtjening eksploderer – det gør udledning af CO2 også

Den verdensomspændende udvikling af kunstig intelligens sætter klimamål under pres. Google tvivler på egne klimamål.

en hånd holder et hukommelseskort
Samsung Electronics er målt på omsætning verdens største selskab inden for elektronik og IT. (Foto: Samsung/Unsplash)

Den energikrævende kunstig intelligens (AI) får techvirksomhedernes udledning af drivhusgasser til, ikke bare at stige, men til nærmest at eksplodere.

I slipstrømmen er der opstået et dilemma af de helt store. Samsung har nemlig ikke bare snuppet førertrøjen i techkæmpernes kamp om AI. Det sydkoreanske konglomerat står også til at høste frugterne af den verdensomspændende AI-satsning med en indtjening der forventes at blive 13-doblet.

Ifølge Computerworld er det den høje efterspørgsel efter teknologi, der kan understøtte AI, som er den direkte årsag til, at Samsung står over for en vild udvikling af selskabets indtjening.

I tørre tal drejer det sig om en stigning i indtjeningen på knap 44 milliarder kroner.

Samtidig har kunstig intelligens fået Google til at tvivle på egne klimamål. Google har et mål om klimaneutralitet i 2030, men må i det netop udsendte miljøregnskab for 2023 diskret konstatere, at selskabets udledning af drivhusgasser er steget med 48 procent de seneste fem år.

Stigningen er drevet af energikrævende datacentre til kunstig intelligens, konstaterer Google.

Googles kontorer og datacentre udledte alene 14,3 millioner ton CO2 i 2023. Til sammenligning udleder hver dansker i snit 13 ton CO2 om året, hvilket er mere end dobbelt op i forhold til gennemsnittet for verdensborgeren, der ligger på seks ton.

Google forklarer i rapporten, at stigningen primært skyldes øget energiforbrug i datacentre og forsyningskædens emissioner.

Oven i hatten kommer så, at Det Internationale Energiagentur (IEA) vurderer, at datacentre verden over (Apple, Facebook og Google har alle datacentre i Danmark, red.) vil fordoble deres forbrug af energi fra 2022 til 2026.

Desuden har analyseinstituttet SemiAnalysis vurderet, at datacentre i 2030 – på grund af udviklingen af kunstig intelligens – vil forbruge voldsomme 4,5 procent af den globale energiproduktion.

Mere til historien

Kunstig intelligens sniger ind alle steder. Ikke kun i din fritid, sundhedsvæsnet m.m., men især i dit arbejde. Således skrev vi for nylig om en analyse, som viser, at to ud af tre fuldtidsansatte inden længe vil anvende kunstig intelligens på daglig basis i deres arbejde. Læs mere om det her

Epic Games sagsøger Google og Samsung

Et nyt søgsmål har ramt Google (igen) og Samsung. Tvisten drejer sig om en funktion på Samsung, der besværliggør side-loading.

(mere…)
Google TV Streamer klar i butikkerne 

Google har sendt deres Google TV Streamer på markedet. Se de danske priser her. 

(mere…)
Samsung Galaxy S24 FE – spændende opgradering

Samsung er klar med dette års ”Fan Edition”. Galaxy S24 FE er opgraderet på flere punkter. Se specifikationer, salgsstart og pris her. 

(mere…)
Samsung klar med to nye tablets i Galaxy Tab S10-serien

Samsung har offentliggjort to nye tablets i Galaxy Tab S10-serien. Se pris og tilgængelighed her.

(mere…)
Samsung Galaxy Fit3 klar i Danmark

Ønsker du funktionerne fra et smartwatch, men synes det er for stort eller dyrt? Se nærmere på Galaxy Fit3 fra Samsung.

(mere…)
Samsung Galaxy S25 Ultra spottet på Geekbench

Det ligner, at Samsung er godt i gang med at teste den kommende Galaxy S25 Ultra, som er spottet på Geekbench.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram