Samsung Galaxy Z Fold6 rammer ikke mig | Test

TEST: Høj kvalitet, fleksibel brug og imponerende skærmteknologi. Samsung Galaxy Z Fold6 har også de nyeste AI-funktioner. Læs testen her.

Samsung Galaxy Z Fold6
Samsung Galaxy Z Fold6 blev præsenteret i juli 2024 i Paris (Foto: MereMobil.dk)

Vi kommer ikke uden om, at Samsung har fået mere styr på Fold-serien siden den hårde start for nogle år siden. Når jeg i dag står med Z Fold6 i hånden, er oplevelsen som ”nat og dag”, sammenlignet med de første udgaver.

Kvaliteten er virkelig god, og det er ikke en telefon, som jeg behandler anderledes end standardtelefoner, selvom den åbenlyst er mere skrøbelig. Alene klaplyden, når den lukker, giver fornemmelsen som ved en ny tysk bil – godt håndværk.

Jeg er glad for, at Z Fold6 stadig er en ægte smartphone, som kan betjenes uden at åbne til den store skærm. Det er nemlig sådan, at jeg oftest bruger telefonen. Ja, faktisk skal jeg ud i særlige brugssituationer, hvis jeg skal åbne klapperne. Det kunne være for at se en video i et større format.

Jeg har dog konstateret en underlig ting. Hvis jeg afspiller en Facebook-video på forsiden og åbner, så åbnes et helt andet sted i Facebook-appen og ikke på min video. Jeg har ingen forklaring, men det virker næsten som om, at Facebook er installeret to gange.

Dette skal Samsung dog ikke have skyld for, da det er et appudviklingsproblem.

Samsung skal derimod have en bemærkning for tastaturet. Frontskærmen er smallere end på andre telefoner; faktisk en god idé, da telefonen er mere handy. Uheldigvis er skærmtastaturet krympet lidt sammen, så jeg oplever flere fejltryk end på f.eks. Samsung Galaxy S24 Ultra.

Ægte god skærm, men …

Den store skærm på 7,6 tommer matcher størrelsen fra Z Fold5, og den har samme lysstyrke som skærmen på S24 Ultra samt 120 Hz-teknologi, som gør grafikken flydende.

Når solen skinner midt på dagen, kan du stadig se, hvad der står på skærmen.

Begge skærme er i vanlig Samsung-kvalitet, som på Android-platformen leverer superskærme til deres egne telefoner.

Desværre er problemet med skærmfolden fortsat ikke løst. Gennem produktgenerationerne mærkes og bemærkes folden mindre, men du har stadig ikke illusionen af at stå med en telefon, der kan foldes ud til en ægte tablet.

Du vil også opdage, at skærmen føles lidt blød under fingrene. Det er simpelthen fordi den ikke er i glas, som traditionelle mobilskærme.

Tilbage er så, hvad skærmen skal bruges til. For mig er den store skærm fed til videoer og lange tekster og artikler.

Samsung Galaxy Z Fold6
Galaxy Z Fold6 er næsten dobbelt så tyk som Samsung Galaxy S24 Ultra (Foto: MereMobil.dk)

Endnu mere AI der imponerer

Kunstig intelligens, AI, er også nået til Z Fold6, som har den nyeste udgave af Galaxy AI.

Udover to nye sjove nyheder, så har telefonen de samme AI-funktioner som Galaxy S24-serien.

De bedste funktioner, som f.eks. live-oversættelse af telefonopkald eller notatfunktionen, hvor du kan transskribere et møde, fungerer stadig ikke på dansk.

Samsung oplyser, at sidst på året bliver en svensk sprogpakke implementeret. Timing på de andre nordiske sprog er uklar.

  • I Notes kan du tegne en ubehjælpelig skitse af f.eks. ”en bil i en by” eller en ”robot som holder en blomst” – eller hvad du føler for, så kan telefonen omsætte det til et fantastisk billede.
  • På et foto, f.eks. fra en strand, kan du indtegne skitsen af et bjerg eller en båd, hvorefter AI skaber din tegning i billedets sammenhæng. Som du kan se på eksemplerne herunder, så er det voldsomt imponerende.

Jeg kunne godt bruge muligheden for at uploade en børnetegning, for at få Samsungs AI til at skabe noget kunstnerisk med den. Funktionen håber jeg kommer en dag.

Generelt har AI-tegnefunktionerne været sjove at lege med. En dag gik mine børn helt ”amok” og pludselig var en kamel og en pingvin flyttet ind i vores have.

Lige nu er disse to AI-funktioner eksklusive på Galaxy Z Fold6, men mon ikke de senere kommer i en opdatering til f.eks. Galaxy S24 Ultra?

Herunder kan du se, hvordan min tegning af en “bil” forvandles med AI. De næste billeder viser stranden i Kerteminde før og efter, at jeg har tegnet et “bjerg”, som med AI er forvandlet til et billede af et bjerg.

Skitse til billede – lavet med Samsung Galaxy Z Fold6

Før og efter AI-skabt indhold

Taget med Samsung Galaxy Z Fold6, 2024
AI Samsung Galaxy Z Fold6, 2024

AI-skabte billeder – lavet med Z Fold6

Irriterende langsom

Step up, Samsung! 25 watt opladning i en telefon til over 15.000 kroner, er ikke godt nok. Jeg har kunnet oplade fra 5 til 48 procent på en halv time. Det er altså sløvt.

Hvis du lige har brug for ekstra strøm og kun har 10-15 minutter, så skal du ikke forvente mere end 10-12 procent ekstra på batteriet. Der findes i dag telefoner, som på den tid, nærmest leverer en halv opladning af batteriet. I den sammenhæng er Samsung altså bagud.

Jeg ved godt, at Samsung gerne vil beskytte batteriet, så det er friskt længst muligt, men jeg synes det er irriterende at opladningen går så langsomt.

Trådløs opladning, op til 15 watt, understøttes.

Galaxy Z Fold6 holder sig kørende i omtrent 30 timer, ved mit brug. Det er sådan set okay, for en telefon med så stor skærm og så meget ydelse.

Se testen af Galaxy Z Fold6 her

Se flere techvideoer på dansk – følg gratis vores YouTube kanal

Så god er ydelsen på Galaxy Z Fold6

Samsung Galaxy Z Fold6 er baseret på chipsettet Snapdragon 8 Gen 3 (for Galaxy), som Samsung selv producerer på licens fra Qualcomm.

Som du kan se, så har telefonen lidt mindre ydelse end Galaxy S24 Ultra. Jeg har ingen forklaring – måske kan det være et spørgsmål om, at man lettere kan køle ultramodellen på grund af designet?

I praksis betyder det dog ikke noget, da telefonen har rigelig ydelse og i øvrigt ikke bliver voldsomt varm under hård belastning.

I forhold til Galaxy Z Fold5 er køleområdet i den nye telefon forøget 1,6 gange i størrelsen.

Antutu3D MarkGB 1/2GB OpenCL
Z Fold61.451.2804.6612.098/6.27212.246
Z Fold51.507.3493.7961.903/5.1019.550
G S24 Ultra1.799.0724.4582.291/7.16915.182
GB = GeekBench

Se hvad vi kan!

Mobilproducenterne leder efter det næste store nye. Foldbare telefoner er et bud på, hvad der kunne blive det næste hit. Efter seks generationer af Galaxy Z Fold-serien må jeg dog konstatere, at det ikke har slået igennem.

Tal fra branchen viser, at Galaxy Z Fold5 det seneste år sad på én procent af det samlede marked for Android-telefoner i Danmark.

I efteråret var der ubekræftede tal i omløb, der fortalte, at Galaxy Z Fold5 indtil da havde solgt 1,25 mio. styks på verdensplan – en nedgang på 8 procent i forhold til Z Fold4.

Til sammenligning solgte Galaxy S23 Ultra, på verdensplan, 12,6 millioner enheder på de første 10 måneder af 2023.

Selvom tallene ikke er 110 procent præcise, da Samsung ikke selv har offentliggjort dem, så viser det, at en telefon som Galaxy Z Fold er en niche-telefon, som trods dens mange forgængere ikke har slået igennem.

Derfor må Galaxy Z Fold6 og Galaxy Z Flip6 telefonerne ses som et ”se hvad vi kan”-produkt mere end en reel gamechanger for den almindelige forbruger.

Kamera-genbrug

Du får ikke en super-kameratelefon, trods prisen, ved at købe Fold6. Kameraerne er nemlig identiske med dem, vi finder i Galaxy Z Fold5.

Billederne bliver egentlig rimelig fine, men du skal nøjes med 2x optisk zoom og en 12 megapixels ultravidvinkel-sensor.

Når du åbner telefonen, er selfiekameraet kun med 4 megapixels opløsning. Det er således selfiekameraet i sammenklappet tilstand, du skal satse på, hvor opløsningen er 10 megapixels.

Pixels betyder ikke alt. Det er kun en del af regnestykket. Nu kan du jo lige se nogle af mine billeder herunder, som jeg har taget med Galaxy Z Fold6.

Billeder taget med Samsung Galaxy Z Fold6

Konklusion: Galaxy Z Fold6 er en fed gadget

Hvis du vil have noget, som ikke mange har, og som peger i en anden retning, så er Samsung Galaxy Z Fold6 et godt bud på din næste telefon.

Jeg bruger ikke den store skærm specielt meget, men jeg synes nu alligevel, den er ret cool.

Udover skærmfolden så er den store udfordring størrelsen på selve telefonen. Den vil du opleve lidt voldsom. Hvis en foldbar for alvor skal give mening, så skal vi have en telefon, som den nuværende Galaxy S24 Ultra, der kan åbnes – ikke som nu en næsten dobbelt så tyk enhed.

En ting, der for alvor trækker ned for mig, er prisen på Galaxy Z Fold6, der er 900 kroner dyrere end hvad Z Fold5 kostede. Startprisen er nu 15.699 kroner. Det synes jeg er urealistisk mange penge.

Vil du have en Galaxy Fold, så tjek dagsprisen på Galaxy Z Fold5 fra sidste år. Du går glip af de nye AI-funktioner, men jeg tænker, de kommer i en opdatering på et tidspunkt. Fold5 koster cirka 9.300 kroner.

Det ændrer ikke på, at teknologien er imponerende, men der er stadig uløste ting i folde-konceptet. Derfor ender jeg på 4 ud af 6 stjerner.

Aktuelle priser på Samsung Galaxy Z Fold6

Herunder kan du se dagspriserne på Samsung Galaxy Z Fold6, 256 GB lagerplads.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Kvaliteten er rigtig god – føles ikke skrøbelig
  • Fleksibel telefon: Både en alm. mobil og en lille tablet
  • Rigtig god skærmkvalitet og fin lysstyrke
  • AI-funktioner af S24-serien og flere nye
  • Kraftig ydelse og stor lagerplads
  • Fornuftig batteritid
  • Trådløs opladning
  • Opdateringer i rigtig lang tid

Lidt at tænke over

  • En stor enhed at gå rundt med
  • Kamerasystemet er ikke på niveau med fx S24 Ultra
  • Oplader virkelig langsomt – ingen oplader medfølger
  • Meget høj pris
  • Stadig synlig og mærkbar skærmfold

Mere til historien

Samsung har også en klaptelefon på markedet. Her kan du læse om Samsung Galaxy Z Flip6, der er en konkurrent til Motorola Razr 50 Ultra.

Samsung Galaxy Z Fold6
En stor opdatering ruller netop nu ud til Samsung-smartwatches

Hele 2 GB fylder den store opdatering, der er på vej bredt ud til Samsungs smartwatches.

(mere…)
Fik jeg en museskade af Magic Mouse? Er MX Ergo S-musen løsningen?

TEST: Jeg har prøvet om Logitech MX Ergo S kan erstatte min Apple Magic Mouse, som måske har givet mig en lille museskade.

(mere…)
Sonos Arc Ultra er fed lyd! Test

TEST: Sonos Arc Ultra er en soundbar, der skal høres og nydes. Her er min bedømmelse af Arc Ultra.

(mere…)
Arbejder Samsung på håndholdt gaming?

KORT NYT: Et nyt patent er dukket op på en slags håndholdt gaming-enhed.

(mere…)
Mere om Samsung Galaxy A56

KORT NYT: Et såkaldt render af den kommende Samsung Galaxy A56 peger på et nyt kameradesign.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
3 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram