10 ting som din telefon har erstattet

RETRO: Har du tænkt på, hvor mange fysiske enheder og tjenester at smartphonen har erstattet? Tag med til retro-tech-land.

Skrivemaskine Vinylplade
I dag ligger musikken i vores telefon (Foto: Camille Orgel)

Vores smartphones er så integrerede i vores hverdag, at vi slet ikke tænker over, hvor mange ting fra ’gamle dage’, de erstatter.

Vi bruger telefonerne til at ringe og kommunikere, lære, spille, shoppe og meget andet.

I nogle situationer er telefonen en forlængelse eller blot en udvidelse. Andre steder har den fuldstændig overtaget rollen.

Jeg har fundet 10 ting, som smartphonen helt eller delvist har erstattet.

Velkommen til en omgang retro-tech.

1. KAMERAER: FOTO OG VIDEO

Smartphones har indbyggede kameraer, der kan tage fotos og videoer af meget høj kvalitet. Vi behøver ikke slæbe den store kamerataske med på ferien for at forevige oplevelserne.

Mit primære kamera er min smartphone, og jeg tager mange billeder. Det er også telefonen, jeg bruger, når jeg optager videoklips af begivenheder, vores kat eller børnene.

Det skal med, at jeg stadig har et dedikeret kamera fra Sony, som jeg anvender ved optagelse af videoer til min YouTube-kanal ’MereMobil’.

Jeg kunne egentlig godt bruge telefonen, men den gode linse sidder på bagsiden, hvilket gør, at jeg ikke kan se mig selv. Sony-kameraet har en flipskærm, der løser netop det problem. Det er også lettere at indstille hvidbalance, ISO-værdi og eksponering samt tilslutte ekstern mikrofon.

Når det er sagt, så er det nok et spørgsmål om vaner. Mon ikke jeg fandt en løsning, hvor jeg alligevel kunne anvende telefonen, hvis jeg ikke havde det dyre kamera stående?

2. UR OG VÆKKEUR

Jeg går rundt med et smartwatch, hvor jeg let kan se, hvad klokken er. Egentlig virker det lidt dumt, at jeg tit tager telefonen frem for at tjekke tiden.

Det ændrer dog ikke på, at mit primære ur er digitalt. Vækkeuret har tidligere været telefonen, men er i dag mit smartwatch, der roligt laver et par buzz på mit håndled, når jeg skal op.

Smartphonen har hos os udraderet clockradioen; der var nu alligevel noget hyggeligt i at vågne roligt til stemmen af Bengt Burg – men det var så også i 80’erne.

Nu hvor jeg tænker mig om, så har vi intet sted i huset et fysisk ur på væggen.

3. LOMMEREGNER

En gang var lommeregneren så eksotisk, at den i skolerne kun var tilgængelig på de højere klassetrin og videregående uddannelser.

I dag er lommeregneren standardudstyr i alle smartphones, og de findes desuden i mange varianter som appdownload.

Selvom telefonen – og selv et Apple Watch – har regnemaskine, så kan den være irriterende ved længere tids brug, da telefonerne ofte vipper, når de ligger på bordet. Faktisk er det årsagen til, at jeg har en fysisk lommeregner stående som standardudstyr på mit bord.

Desuden skal man ikke undervurdere det, at man har feedback, når der trykkes på tasterne. Faktisk er det derfor lettere at taste tal uden at se på tasterne.

4. MUSIK: CD’ER OG PLADER

Der var noget særligt ved at købe en LP eller CD og sætte den på. Mens musikken spillede, kunne man gå på opdagelse i coveret. I dag får man slet ikke den oplevelse. Musikken leveres med ét tryk, og det er ikke længere forventningens glæde, når et nyt album udkommer.

Selvom streaming er smart og har givet en bredere adgang til musik for alle, så mangler streamingtjenester som Apple Music og Spotify at udvide oplevelsen, mens man lytter. Det kan f.eks. være svært at finde ud af, hvem der har skrevet en sang.

Det ville ellers være oplagt at udvide skærmen med en omfattende digital oplevelse.

5. FARVEL TIL DVD OG VIDEOBÅND

Gamle DVD-skiver og VHS-bånd er intet værd. Se blot containeren på din lokale genbrugsstation, der bugner af gamle DVD’ere eller VHS-bånd.

I dag er biograferne blevet digitale med ekstra høj billed- og lydkvalitet, men også skærmene i hjemmet er blevet større og bedre.

Dertil kommer, at der faktisk er mange, som ser film på selve telefonen – trods den begrænsede skærmstørrelse. Streamingtjenesterne og digitale leje- og køb af film, som du kan se alle steder i verden, har erstattet de fysiske filmmedier.

6. FRIMÆRKER OG BREVE

Når jeg en sjælden gang har brug for at sende et brev, så åbner jeg PostNord-appen og køber et frimærke, som i dag er en kode, der skrives på kuverten eller kortet. Pakkelabels køber jeg digitalt og printer ud.

Det hyggelige håndskrevne og personlige brev er nu erstattet af en kort besked, hvor emojis er nutidens måde at udtrykke sig på.

7. LANDKORTET I BILEN

Jeg er stødt på en gammel analog kortbog i gemmerne, som var datidens “navigation til bilen”. Du husker nok også de kæmpestore kort, der udfoldet fyldte hele køleren eller kabinen.

Apple Kort og Google Maps er de to primære smartphone-værktøjer til at finde vej. De er meget smartere end det analoge kort. Du kan f.eks. få besked om trafiksituationen forude samt information om, hvor lang tid det tager at nå til destinationen, hvor der tages højde for kødannelser og uheld.

Navigationstjenesterne er virkelig smarte, men når kompasnålen pludselig drejer rundt om sig selv, fordi signalerne forstyrres, så breder der sig hurtigt mental panik.

8. KONTANTER OG BILLETTER

Jeg bruger næsten aldrig kontanter. MobilePay, Apple Pay og Google Pay er mine primære betalingsmidler. Det skal dog siges, at jeg igen er begyndt at bruge kontanter i det små.

Årsagen er den nye gebyrstruktur på MobilePay, der gør det rigtig dyrt for små erhvervsdrivende at have tjenesten. I disse tilfælde prøver jeg at have kontanter eller en bankoverførsel i baghånden.

Koncert- og togbilletter er også ting, der for mig er fuldstændig digitaliserede via min telefon.

9. OPTAGELSER AF LYD

Da jeg way back startede som radiovært, havde jeg en spolebåndoptager med i marken, når der skulle lyd med hjem til f.eks. nyhedsindslag. Senere kom digitale optagere med hukommelseskort.

I dag har telefonerne ret gode mikrofoner, så de udmærket kan bruges til at optage lyd i høj kvalitet.

Der fås også eksterne mikrofoner, som kan tilsluttes telefonen for at optimere yderligere på kvaliteten. Mange radiostationer bruger i dag et system kaldet Tieline, hvor de via en app kan sende direkte hjem i noget nær studiekvalitet.

For ikke så mange år siden havde en OB-vogn til radioproduktion en antenne på taget, som kunne køres op og rettes mod studiet. Rækkevidden var dog begrænset.

I dag kan alle, med telefonen som omdrejningspunkt, sende livereportager fra et hvilket som helst sted i verden. Det kræver blot mobil- eller internetdækning.

PRISTJEK: Så meget er din gamle spolebåndoptager værd

10. KONTAKTBOG OG KØREKORT

Kommunikationen mellem hjem og skole var i gamle dage begrænset til kontaktbogen og fysiske sedler.

I dag leverer Aula og Facebook-grupper en informationstsunami, der kan være så stor, at vigtige informationer går tabt. Nu kan alle diskutere meget små ting fra børnenes hverdag, døgnet rundt.

Kørekort, sundhedskort og medlemskort er andre eksempler på ting, som telefonen er blevet et stort supplement til.

Gamle vinyler og retrotech der holder

Mere til historien

dette link kan du finde flere artikler om retro-tech.

Gamle vinyler og tech der holder

EP128: Jeg har været i ’retro-land’ og lyttet på vinylpladespillere. I denne episode taler jeg også om langtidsholdbar teknologi.

(mere…)
Mobilens ”far”: Stirren på mobilen har taget overhånd

For 50 år siden blev det første mobilopkald foretaget. Martin Cooper, som foretog opkaldet, mener at mobilbrugen nu har taget overhånd.

(mere…)
Netflix er ældre end du tror – 25 år med Netflix

TILBAGEBLIK: Netflix har rundet 25 år på markedet. Du kan læse mere om, hvordan det hele startede. Husker du Netflix via DVD?

(mere…)
Nokias bedrift – retrokig på Nokia N95

RETRO: Vi ser tilbage på modtagelsen af Nokia N95, der var banebrydende for sin tid.

(mere…)
Første SMS solgt på auktion for over 100.000 euro

Verdens første SMS-besked er blevet solgt på en auktion til knapt 800.000 danske kroner.

(mere…)
iPhonen er blevet teenager – iPhone fylder 14 år

iPhonen er blevet "gammel". Det er nu 14 år siden, at Apple sendte den første iPhone på markedet.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
11 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram