Chromebook-sagen: Digitale redskaber i undervisningen er i fare
Den langstrakte sag om brugen af Chromebooks og Google Workspace i folkeskolen trækker endnu en gang ud.
Endnu tre måneders ventetid er lagt til den langstrakte sag om folkeskolernes brug af Chromebooks og Google Workspace.
Og nu skabes der tvivl om, hvorvidt eleverne overhovedet vil blive undervist ved hjælp af digitale redskaber i det kommende skoleår.
Sagen begyndte i 2019 og endnu ved 52 kommuner således ikke, hvordan den kommende skolestart skal håndteres.
Det står nemlig klart efter Kommunernes Landsforening (KL) endnu en gang i et brev opfordrer regeringen til at forholde sig til sagen.
I en kommentar fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet til Ritzau lyder det, at regeringen arbejder på sagen, men at den ikke klar til at melde noget ud.
– “De skal bare vide, at for hver dag der går, er der en dag mindre til at forberede sig. Tid er en kæmpe faktor her, og der er en tiltagende bekymring i kommunerne over den usikkerhed, der hersker i forhold til, hvilke løsninger der er gangbare.”
Det udtaler Peter Rahbæk Juel (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau. Han er borgmester i Odense og formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg.
Fandt sønnens data på YouTube
Sagen begyndte, da en far klagede over, at hans dengang otteårige søns navn og skole kunne ses på den Google-ejede tjeneste YouTube.
Siden har Datatilsynet i flere gange udskudt en afgørelse i sagen, som oprindeligt var lovet klar i 2022. Afgørelsen blev alene sidste år udskudt tre gange sidste år, og så sent som i januar opstillede Datatilsynet “tre veje” til, at kommunerne kan leve op til reglerne.
De “tre veje” er at påbud til de 52 kommuner om, at det er deres ansvar og at de fra 1. august har styr på sagerne, så brugen af Google-produkterne Chromebook og Google Workspace i undervisningen harmonerer med lovgivningen for behandling af data.
Men kommunerne ønsker lovgivningen ændret. Ellers vil kommunerne blive nødt til, at droppe digitale redskaber i undervisningen, lyder budskabet fra kommunerne.
Ifølge Ritzau efterlyser kommunerne, at “regeringen hjælper med muligheden for at sikre et retsgrundlag for særlige videregivelser af data til it-leverandører samt anvendelse af disse data til en række angivne formål”.
Mere til historien
Også i Norge er der panderynker over at data flyder frit mellem Googles platforme. For knap to måneder siden hejste Datatilsynet i Norge et flag for at råbe politikerne op. Læs mere om det her