Spillemaskinerne i hjemmet forsvinder

EP132: PlayStation, Nintendo og Xbox forsvinder som konsoller, forudser ekspert. Fremtidens gaming foregår i ’skyen’.

Podcast Spil gaming

Det har altid været sådan, at spilkonsoller eller gamingcomputere ikke kunne blive kraftige nok, hvis man ville trække de store spiltitler i optimal kvalitet.

Dette er snart fortid, hvis man skal tro spilekspert og grundlægger af Pixel.tv Thomas Bense, som i årtier har fulgt gaming-markedet.

-“Gaming går samme vej, som det er gået med musik og film. Det er allerede godt i gang,” fortæller Thomas Bense.

Vi skal vænne os til, at spil ikke længere er en fysisk vare, der købes på en skive. I stedet købes spillet online eller via en spil-streamingtjeneste.

Spil på dit TV i stuen

Langt fra alle spiludbydere er lige langt fremme med cloudgaming.

Det vi ser lige nu er, at cloudgaming lever side om side med traditionelle spil på en konsol. Ens PlayStation bliver således ikke værdiløs, men får nye muligheder såsom cloud-gaming på konsollen, hvor du kan spille uden først at hente spillet.

Det kan også lade sig gøre at spille PlayStation-spil via ens Windows-computere.

Hos f.eks. Nintendo er der på Nintendo Switch adgang til et onlineunivers med en række klassiske spiltitler herunder Super Mario Bros, Donkey Kong og The Legend of Zelda.

Microsoft er nok dem, som er længst fremme. Køber du et nyere Samsung-TV, kan du hente en Xbox-app og forbinde en Xbox-controller trådløst til skærmen. Direkte på TV-skærmen starter du spillet – uden en konsol, computer eller anden ekstern enhed.

Xbox-cloudtjeneste findes også på Xbox-konsollen samt til f.eks. iPad via browseren.

GAMING-GUIDE: Sådan undgår du at tømme kontoen

Ikke én tjeneste til alt

I lighed med streamingtjenester til film og serier, så findes der inden for cloudgaming ikke én tjeneste, som har alle spiltitler. Sonys eksklusive titler er ikke tilgængelig på Xbox og Nintendos klassikere kan du ikke spille på din PlayStation.

Der er kun adgang til spillene så længe du betaler for tjenesterne. Til gengæld slipper du for at købe spillene enkeltvis.

– “Det springende punkt er, hvem der har det bedste spilbibliotek. Kunderne skal vælge den tjeneste, som har de titler, som den enkelte ønsker. Der er ingen tvivl om, at over tid bliver konsollen overflødig”, forklarer spilekspert Thomas Bense.

Cloudgaming kræver ikke nogen vild internetforbindelse. Anbefalingen er, at man som minimum har 10 Mbit/s tilgængelig på mobilenheder og 20 Mbit/s på konsoller, computere og tablets, oplyser Microsoft.

TEST: Er cloudgaming noget værd?

Jeg har i en periode prøvet Xbox cloudgaming på et Samsung-TV fra 2022. Min skepsis var stor, da ikke kunne forestille mig, at den forholdsvis lille computer i skærmen, kunne trække andet end et tetris-lignende spil.

Efter nogle uger er jeg overbevist. Det er imponerende, hvor godt spillene virker – og responsen fra controlleren er, som at sidde direkte på en konsol. Selv “skydespil” kører fejlfrit så længe netforbindelsen er stabil.

Den største fordel er, at der blot vælges et spil, som efter ganske kort tid er klar på skærmen – uden at downloade. Opstarts- og downloadtiderne på en konsol synes jeg er noget af det mest irriterede, så cloudgaming er i den sammenhæng en kæmpe fordel.

Mine børn på 6 og 9 år har hurtigt lært at betjene Xbox-appen på TV’et og så slipper vi for spilskiver, som bliver væk.

Xbox-servicen er stadig i en testfase, men allerede nu, er den værd at prøve af.

Xbox cloudgaming er stadig ret nyt, men jeg er ikke i tvivl om, at det her er fremtiden. Jeg er sikker på, at mange ikke spilnørder bliver kunder, netop fordi det er så let tilgængeligt.

Så meget koster det

Vil du have Xbox Game Pass Ultimate, hvor du kan bruge cloudgaming koster ned til 74,5 kroner om måneden (6 måneds abonnement). Du kan spille i skyen på udvalgte udgaver af iPhone, iPad og Macbook samt Windows-computere og Samsung smart-TV fra 2021 og fremefter.

Sony har konkurrenten PlayStation Plus Premium, hvor du vil bruge cloudgaming. Prisen er 93,75 kroner om måneden, hvis du køber et årsabonnement. Hos Nintendo koster den store adgang cirka 350 kroner om året.

VIDEO: Her er min falske Game Boy

Mere til historien

Du kan vide, at det ikke er alle titler, som kan spilles via disse abonnementer. Der vil stadig være spil, som du skal betale for ved siden af abonnementet.

Arbejder Samsung på håndholdt gaming?

KORT NYT: Et nyt patent er dukket op på en slags håndholdt gaming-enhed.

(mere…)
Bliver Nintendo Switch 2 afsløret i januar?

Rygterne svirrer om, at Nintendo vil afsløre den længe ventede konsol, Switch 2, i januar og salgsstart i marts. 

(mere…)
Xbox Game Store til Android udskudt på ubestemt tid

Den ellers planlagte og annoncerede Xbox Game Store-app til Android er udskudt.

(mere…)
Gamercomputer til begynderen er på Black Friday

Elsker du gaming? Geek’d en gamercomputer til en skarp pris samt merchandise for Judex og Shadys MC.

(mere…)
Sony arbejder på håndholdt konsol

RYGTE: Angiveligt skulle Sony være begyndt på udviklingen af en håndholdt gaming-konsol, lidt som nogle måske husker PSP.

(mere…)
Hvilken PlayStation 5 skal jeg vælge?

GUIDE: Black Friday er lige rundt om hjørnet, og vi har en lille guide klar til dig, hvis du er i tvivl om, hvilken PS5 du skal vælge.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram