Du skal selv kunne skifte telefonens batteri

Batteriet i telefonen skal kunne skiftes uden brug af specialværktøj, lyder det fra Europa Parlamentet.

L-formet batteri i iPhone X ifixit
Her ses det L-formede batteridesign i iPhone X. Fra 2027 skal du selv kunne skifte batteriet (Foto: iFixit)

I starten af mobiltelefonernes tid var det kutyme, at man selv kunne skifte batterierne. I dag er langt de fleste smartphones limet og samlet, så det kræver specialudstyr at komme ind til batteriet.

Ifølge EU skal der ændres på dette.

Vi har tidligere skrevet, at der var lækket et udkast til et lovforslag, hvor EU ville stille et krav om, at forbrugerne selv skulle kunne udskifte batteriet i telefonen.

Forslaget er tidligere på måneden blevet vedtaget i Europa-Parlamentet. Det fremgår, at udskiftning af batterier skal foregå uden specialværktøj - og af brugerne selv - startende fra 2027.

Årsagen er angiveligt at nedbringe mængden af elektronikaffald, da et nedslidt batteri ofte er grunden til, at mobilkøberne skifter smartphonen ud med en ny.

LÆS OGSÅ: Batteriet får danskerne til at købe ny mobil

I lighed med, at EU er gået hårdt efter en standardisering af opladestikket i telefoner, tablets og anden småelektronik, så er turen nu kommet til batterierne i mobiler, tablets, kameraer og lignende.

Produkterne skal, ifølge EU, være produceret så brugerne ”nemt kan fjerne og udskifte batteriet”.

Medlemmerne i Europa-Parlamentet stemte for de nye batteriregler med et kæmpe flertal. Der var 587 som stemte for, mens kun 9 der stemte imod og 20 undlod at afgive deres stemme.

Stor opgave for mobilproducenterne

Der skal formegentlig gentænkes nogle ting hos mobilproducenterne frem mod 2027. For det kræver ændring i designet, at det skal være muligt at komme ind til batterierne uden brug af specialværktøj.

Den måde smartphones er designet på i dag er anderledes end tidligere og f.eks. foldbare smartphones som typisk er mere skrøbelige, kan gøre livet besværligt for producenterne.

Den nye EU-lov vil træde i kraft i starten af 2027


KAFFEPAUSE MED TECH: To gange om ugen udgives nyhedsbrevet 'Kaffepause med tech' ☕️ Tilmeld dig gratis her - frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager gratis vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

De nye regler foreskriver også, at der på alle elektriske køretøjer, lette transportmidler (f.eks. el-scootere) og genopladelige industribatterier (over 2 kWh) skal være en obligatorisk CO2-fodaftrykserklæring, etiket og digitalt pas. Ligesom der er krav om genbrug af de sjældne mineraler, som bruges i batterierne.

Læs også:
GUIDE: Kan det betale sig at bruge genopladelige batterier?

Batteriet er det vigtigste i en smartphone

Tæt på halvdelen af danskerne er utilfredse med batteriets levetid i deres telefon.

(mere…)
Sådan tjekker du batteriet på din iPad

TIP: Læs her hvordan du tjekker om batteriet i din iPad er dårligt. Se også restkapaciteten på batteriet.

(mere…)
Du skal selv kunne skifte telefonens batteri fra 2027

Det er nu vedtaget, at alle bærbare elektroniske enheder, der sælges i EU, skal have udskifteligt batteri inden 2027.

(mere…)
Advarer: Opladere kan bryde i brand og give stød

Tjek din oplader en ekstra gang. Sikkerhedsstyrelsen har offentliggjort resultaterne af en nedslående test.

(mere…)
Elbilerne i EU har vilde vækstrater

Flere end 500.000 nye elbiler i EU i år. Danmark oplevede en imponerende stigning på 102,4 procent.

(mere…)
EU lukker Huawei og ZTE ude

Topleder i daværende TDC delte i bogstaveligste forstand seng med kinesisk tech-gigant, skriver velanset amerikansk medie.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram