Du skal selv kunne skifte telefonens batteri

Batteriet i telefonen skal kunne skiftes uden brug af specialværktøj, lyder det fra Europa Parlamentet.

L-formet batteri i iPhone X ifixit
Her ses det L-formede batteridesign i iPhone X. Fra 2027 skal du selv kunne skifte batteriet (Foto: iFixit)

I starten af mobiltelefonernes tid var det kutyme, at man selv kunne skifte batterierne. I dag er langt de fleste smartphones limet og samlet, så det kræver specialudstyr at komme ind til batteriet.

Ifølge EU skal der ændres på dette.

Vi har tidligere skrevet, at der var lækket et udkast til et lovforslag, hvor EU ville stille et krav om, at forbrugerne selv skulle kunne udskifte batteriet i telefonen.

Forslaget er tidligere på måneden blevet vedtaget i Europa-Parlamentet. Det fremgår, at udskiftning af batterier skal foregå uden specialværktøj – og af brugerne selv – startende fra 2027.

Årsagen er angiveligt at nedbringe mængden af elektronikaffald, da et nedslidt batteri ofte er grunden til, at mobilkøberne skifter smartphonen ud med en ny.

LÆS OGSÅ: Batteriet får danskerne til at købe ny mobil

I lighed med, at EU er gået hårdt efter en standardisering af opladestikket i telefoner, tablets og anden småelektronik, så er turen nu kommet til batterierne i mobiler, tablets, kameraer og lignende.

Produkterne skal, ifølge EU, være produceret så brugerne ”nemt kan fjerne og udskifte batteriet”.

Medlemmerne i Europa-Parlamentet stemte for de nye batteriregler med et kæmpe flertal. Der var 587 som stemte for, mens kun 9 der stemte imod og 20 undlod at afgive deres stemme.

Stor opgave for mobilproducenterne

Der skal formegentlig gentænkes nogle ting hos mobilproducenterne frem mod 2027. For det kræver ændring i designet, at det skal være muligt at komme ind til batterierne uden brug af specialværktøj.

Den måde smartphones er designet på i dag er anderledes end tidligere og f.eks. foldbare smartphones som typisk er mere skrøbelige, kan gøre livet besværligt for producenterne.

Den nye EU-lov vil træde i kraft i starten af 2027


BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

De nye regler foreskriver også, at der på alle elektriske køretøjer, lette transportmidler (f.eks. el-scootere) og genopladelige industribatterier (over 2 kWh) skal være en obligatorisk CO2-fodaftrykserklæring, etiket og digitalt pas. Ligesom der er krav om genbrug af de sjældne mineraler, som bruges i batterierne.

Læs også:
GUIDE: Kan det betale sig at bruge genopladelige batterier?

Derfor behøver du ikke et større batteri i din telefon

BAGGRUND: Løsningen på dine batteriproblemer er ikke nødvendigvis et større batteri.

(mere…)
Alle kender MitID – EU-udgave skal udvikles

Den digitale tegnebog og MitID til EU-borgere er kommet på tegnebrættet, lyder det fra Digitaliseringsstyrelsen.

(mere…)
Fra 2025 skal din telefon opdateres i flere år

Softwaren skal vedligeholdes gratis i lang tid efter, at en telefon er taget af markedet. Ny lovgivning træder i kraft fra sommeren 2025.

(mere…)
EU stiller vilde krav til nye telefoner

EU har stiller nye krav til producenterne om blandt andet reparationsbarhed, holdbarhed og opgradering af styresystemet.

(mere…)
Apple fordobler batterilevetiden på iPhone

Løftet om hvor længe et iPhone-batteri kan holde sig i topform ændres nu.

(mere…)
Apple fortalte ikke om vigtig iPhone-ændring

Nu kommer pengene til dem, som lagde sag an mod Apple for at gøre iPhones langsommere. 627 kroner er på vej.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
1 Kommentar
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram