Mindre skærmtid øger den fysiske aktivitet

Skoleklasses fokus på skærmtid bekræfter ph.d.-afhandling om emnet.

børn smartphone iPad
Reducering af skærmbrug i fritiden kan muligvis være med til at forebygge fysiske og mentale sygdomme. (Foto: Tima Miroshnichenko)

Begrænsning af skærmtid fører til øget fysisk aktivitet blandt børn.

Det konkluderer en ph.d.-afhandling fra Syddansk Universitet (SDU).

Konklusionen bekræftes af et tiltag på Allerslev Skole i Lejre. Her har eleverne i 7.A lagt mobiltelefonerne fra sig.

I stedet for frikvarter med passive elever med mobiltelefoner i hånden, så spadserer nogle elever rundt om skolen, mens andre spiller skak i klasselokalet.

– “Vi snakker med hinanden på en anden måde, og man kan sige til hinanden, at man skal lægge telefonen væk, fordi vi har fået en større åbenhed omkring det.”

Det fortæller eleven Emma Koch Bach Nielsen til DR. Klassen har siden årsskiftet arbejdet målrettet med at nedbringe skærmforbruget.

Op til 11 timer med snuden i mobilen

Det var nemlig helt almindeligt, at eleverne dagligt brugte op mod 11 timer med øjnene stift rettet med mobiltelefonens skærm.

Det er Jesper Schmidt-Persson, som står bag ovennævnte ph.d.-afhandling. Han er tilknyttet Institut for Idræt og Biomekanik, og har i sin afhandling undersøgt danske børns skærmvaner.

I en artikel på SDU’s hjemmeside fortæller han, at der er en klar sammenhæng mellem regler i hjemmet for brug af skærmmedier og børnenes skærmtid. Og at det gælder på tværs af forældrenes uddannelsesniveau.

– “I hjem med regler for brug af skærmmedier er børns brug af skærmmedier i gennemsnit cirka en time lavere end i hjem uden skærmregler,” forklarer Jesper Schmidt-Persson.

LÆS OGSÅ: Nogle børn tror de har ADHD pga blandt andet TikTok

Familier satte begrænsninger op

Jesper Schmidt-Perssons afhandling indeholder også et eksperiment med 89 børnefamilier, hvor der blev sat begrænsninger for skærmtid op.

Her viste resultaterne, at børnene, der blev bedt om at bruge mindre skærmtid, i snit bevægede sig 45 minutter mere om dagen.

Resultaterne fra eksperimentet viste desuden, at de voksne deltagere i gruppen med begrænsning på skærmbrug rapporterede markant bedre mental sundhed.

Mindre skærmtid kan forebygge sygdomme

Jesper Schmidt-Persson konkluderer, at der er brug for øget opmærksomhed på de positive effekter, som begrænsning af skærmtid i fritiden kan føre med sig.

– “Set i et større perspektiv kan reducering af skærmbrug i fritiden muligvis være med til at forebygge fysiske og mentale sygdomme ved at reducere fysisk inaktivitet blandt børn og skabe øget mental sundhed blandt voksne,” siger Jesper Schmidt-Persson.

Han mener der bør udvikles indsatser for at hjælpe forældre med at sætte rammer for deres børns skærmvaner og fremme en sund balance mellem skærmbrug og andre aktiviteter i børns hverdag.

På skolen i Lejre kunne man før mobiltelefonerne blev slukket kunnet konstatere, at eleverne havde svært ved at finde ud af, hvad de skulle tage sig til, når de var sammen med deres venner. “Og bare at finde ud af, hvordan man spørger vennerne, om man skal være sammen efter skole, var en udfordring”, skriver DR.

– “De kan sagtens kommunikere over Snapchat, men de havde faktisk svært ved at finde ud af, hvordan man gjorde det i virkelighedens verden. Det syntes jeg var ret skræmmende,” siger Marie Valther Jensen, som er klasselærer i 7.A.

Børns hjerner ødelægges af techfirmaerne

https://open.spotify.com/episode/4iNSrWJGkygfkUTwlj6KEZ?si=DKOi-KTwTRWzOCgnrEuWYQ

Elevernes skærmtid er faldet

I første halvdel af skoleåret havde 7.A fokus på mobiltelefonerne med en temauge og måling af skærmtid, søvn, humør og mængden af sociale aktiviteter.

I dag bruger eleverne i snit en time mindre på telefonen dagligt – flere har skruet endnu mere ned og har halveret den tid, de bruger på en skærm.

– “Nu er jeg sammen med mine venner mindst én gang om ugen, og det er virkelig rart,” siger eleven Emma Koch Bach Nielsen til DR.

7.A har lavet en række råd til mindre skærmtid. Blandt andet skal mobiltelefonen i skoletiden kun bruges relevante ting i undervisningen, og så skal der sættes tidsbegrænsning på sociale medier som for eksempel Snapchat og TikTok.


BLIV OPDATERET GRATIS: Tre gange om ugen udsendes nyhedsbrevet ‘Kaffepause ☕️ med tech‘. Tilmeld dig her – frameld når du har lyst. Alle nye følgere modtager som tak vores skræddersyede liste med 10 af de bedste guides og tips til mobilen.

Mere til historien

Mindre skærmtid er også lig med færre konflikter. Det viser et forskningsprojekt fra Syddansk Universitet og Region Syddanmark. Forskningsprojekt har fået positive tilbagemeldinger fra familier, hvor tidsforbruget på skærme er blevet sat ned og betydet roligere og mindre konfliktsøgende børn. Læs mere om det her

Din smartphone i vinterkulden: 5 tips til at undgå skader

TIP: Smartphonen har det ikke godt i kulden. Du får her 5 tips til, hvordan du undgår skader på mobilen i det kolde vejr.

(mere…)
Kunstig intelligens skaber bekymring hos forældre

En ny undersøgelse viser, at forældre er bekymrede for børns brug af kunstig intelligens.

(mere…)
5 billige hovedtelefoner med ledning til børn

GUIDE: Mine børn skal have et sæt billige hovedtelefoner med ledning til skolebrug. Her er 5 headsets, som jeg har overvejet at købe.

(mere…)
Online med Anders And – god viden til børn

Danske børns digitale kompetencer er nedadgående - måske "Online med Anders And" kan rette op på det?

(mere…)
Vi beholder telefonen i længere tid

Danskerne skifter ikke telefon ligeså ofte, som tidligere. Det viser en ny undersøgelse.

(mere…)
Trods øget skærmtid er de digitale kompetencer dårligere hos danske børn

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram