Toneangivende Android-telefoner fra Kina er proppet med spyware
UNDERSØGELSE: Kinesiske top-mobiler med Android er et mareridt ud i privatliv, konkluderer undersøgelse. Angiveligt er Europa ikke ramt.
Ny forskning viser, at en række kinesiske smartphones er fyldt med spyware.
Men andre ord, så indsamler telefonerne data, der kan spores tilbage til enkeltpersoner. Og det i en alarmerende mængde – vel at mærke uden brugerens samtykke.
Det er forskere fra University of Edinburgh og Trinity College Dublin, som har konstateret, at store mærker OnePlus, Xiaomi og Oppo – der alle sælges på det danske marked – åbenbart har tråde ned i de personlige data, skriver mediet Gizmodo.
Dataene transmitteres til tredjepart. Det drejer sig om GPS-koordinater, sociale relationer og hvordan apps bruges.
Men også mere håndfaste data som brugerprofil, telefonnummer, opkalds- og SMS-historik og oplysninger om brugerens kontakter.
Aktiveret som standard
Ifølge forskerne sker det ganske simpelt ved, at en række forudinstallerede system- og leverandørapps som standard tillader at data sendes videre.
Brugerne bliver altså ikke underrettet om denne dataoverførsel, og der er heller ingen måde at fravælge det, viser undersøgelsen ifølge Gizmodo.
LÆS OGSÅ: GTA-spillere hacket
Sker ikke i Europa
Set fra en kontorstol i Nordeuropa er det en lettelse, at den kinesiske tapning af data tilsyneladende kun forgår i Kina – eller i hvert fald uden for Europa.
Det viser ikke kun undersøgelsen, men også en monitorering (Results-Oriented Monitoring – også kaldet ROM, red.), som foretages indenfor Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EEA, red.).
Således behøver de brugere, som har erhvervet deres mobil uden for Kina åbenbart ikke bekymre sig.
Under alle omstændigheder kan det konstateres, at de nævnte mærker sender data til sælgere af telefoner, til netværksoperatører og til en af verdens største internetvirksomheder; kinesiske Baidu. Netop Baidu er på markedet for AI, altså kunstig intelligens, som jo lærer og bliver klogere af input.
Med til historien hører også, at de telefoner, som de skotske og irske forskere har haft under lup, alle kører styresystemet Android.
Sidder du med din elskede Android-telefon, som du har købt på en rejse til Kina, og synes du, at du har skudt papegøjen, så er der altså en risiko for, at du i stedet har skudt dig selv i foden.
Undersøgelsen viser nemlig at dataindsamlingen ikke stopper selv om mobilen forlader Kina …
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig tre gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.
Mere til historien
Det skulle være ganske vist, at de kinesiske Android-versioner har tre til fire gange flere forudinstallerede tredjepartsapps end de versioner, som sælges i Danmark og resten af Europa. De forudinstallerede tredjepartsapps (på de i Kina købte mobiltelefoner) har som standard otte til ti gange flere tilladelser.