Så vild er den nye kunstige intelligens

BAGGRUND: Teknologier som ChatGPT og DALL-E skriver selv artikler, laver billeder og svarer på komplicerede spørgsmål. Læs hvor vildt det er.

AI teknologi
Vi har kun set begyndelsen på brugen af kunstig intelligens. Læs her hvor langt vii er lige nu (Foto;: Vicki Hamilton)

I årevis har teknologibranchen haft svært ved at opfinde noget nyt, som virkelig er nyt. I 2022 var der ingen store banebrydende techopfindelser.

Der kom ikke nye produkter, hvor jeg tænkte, at her skete der for alvor noget. Alt har været små opdateringer, der markedsføres som store revolutioner.

Der er dog én vigtig undtagelse. I slutningen af september kom DALL-E og i november 2022 åbnede tjenesten ChatGPT. Disse kan bedst beskrives som “teknologier fra fremtiden”.

Teknologierne er svære at forklare og forstå, men deres potentiale er enormt stort. Det vigtigste er, at begge tjenester er her NU og alle kan bruge dem.

DALL-E skaber billeder som aldrig har eksisteret. Skriver du f.eks. “lav billeder af en elefant, der kører en bil”, så leveres efter få sekunder fire billedeforslag. Du kan også bede den lave et oliemaleri af den grønlandske natur. Resultatet er forbløffende.

ChatGPT får Apples Siri eller Google Assistant til at ligne noget fra et teknisk museum. ChatGPT skriver færdige tekster eller udfører kompleks research på rekordtid. Den kan også svare og forklare komplicerede spørgsmål.

Nu giver kunstig intelligens mening

ChatGPT og DALL-E er baseret på kunstig intelligens (kendt som AI). Det er så komplekst, at jeg ikke kan forklare det, men bare forestil dig en computer, der fungerer lidt som den menneskelige hjerne.

Outputtet er fascinerende og skræmmende. Begge tjenester har potentiale til at skabe en regulær teknologisk revolution.

ChatGPT har allerede fået meget omtale i medierne. Den kan i nogle sammenhænge ’erstatte’ ensformige tekstarbejder, som en journalist sidder med, men kan også bruges til snyd med skoleopgaver.

Begge tjenester er frit tilgængelige for alle og jeg kan kun anbefale dig at prøve det selv. Det er ’mindblowing’.

Stor risiko for falske informationer

Jeg er imponeret over ChatGPT, men teknologien leverer ikke altid de faktuelt rigtige informationer. Et eksempel er Lise Nørgaard, der døde den 1. januar 2023.

ChatGPT fortæller, at Lise Nørgaard døde den 31. december 2020 i en alder af 103 år. Derudover var der flere ukorrekte informationer i den artikel, som jeg bad ChatGPT skrive. Den har også leveret ukorrekte svar på et fysikspørgsmål, som jeg tryktestede den med.

Det interessante er, at vi kun har set en flig af fremtidens muligheder. Undervejs bliver ChatGPT klogere og klogere, så mon ikke resultaterne er langt vildere om bare et år.

Eksempler på hvad ChatGPT kan

For at forstå ChatGPT har jeg fundet nogle eksempler, som kan illustrere, hvor vildt det er. Svarene du læser her, er tekster skrevet af den kunstige intelligens i ChatGPT.

? Forklar hvad kunstig intelligens er

Kunstig intelligens (KI) er teknologi, der er designet til at udføre opgaver, som normalt kræver menneskelig intelligens. Det kan f.eks. være at løse problemer, lære, beslutte og genkende mønstre. KI kan være meget nyttig i mange sammenhænge, men der er også etiske spørgsmål og risiko for, at KI kan erstatte menneskelige arbejdspladser.

? Skriv 3 idéer til artikler om X Factor

1. Analyse af hvordan X Factor har ændret sig gennem årene
2. Artikel der fokuserer på menneskerne bag deltagerne og deres rejse gennem konkurrencen
3. Undersøg kritikken af X Factor og andre talentkonkurrencer herunder mobning

? Er denne tekst i nutid: ’En mand kom i torsdags gående med en hund, der tissede op ad lygtepælen’

Nej, dette er ikke i nutid. Dette er i fortid, da det skete i torsdags. Hvis du ønsker at skrive dette i nutid, kan du skrive: ’En mand kommer i dag gående med en hund, der tisser op ad lygtepælen’.

? Hvordan siger jeg ’Jeg vil gerne bede om en kop kaffe, tak’ på tysk

På tysk vil du sige ’Ich möchte gerne eine Tasse Kaffee, bitte’ for at bede om en kop kaffe. ’Ich möchte’ betyder ’Jeg vil gerne’, ’eine Tasse Kaffee’ betyder ’en kop kaffe’, og ’bitte’ betyder ’venligst’ eller ’tak’.

Det er også almindeligt at sige ’Einen Kaffee, bitte’ for at bede om en kop kaffe, uden at specificere størrelsen.

ChatGPT er lynhurtig blevet meget populær. Open AI, der står bag, har netop indført betaling i bytte for hurtigere svar.

Måske en trussel for Google

Når jeg søger på Google, præsenteres en række hjemmesider, som måske har svaret på mit spørgsmål. ChatGPT giver mig svaret direkte i klar tekst. Det er en fundamental forskel i brugeroplevelsen.

I eksemplet med oversættelsen, får jeg ikke bare svaret, men også en forklaring. Google leverer alene oversættelsen. Ved problemregningsopgaver kan hele spørgsmålet skrives ind, hvorefter systemet ikke bare spytter svaret ud, men også forklaringen og mellemregningerne.

Søges efter en opskrift på tilberedning af en fersk kylling på Google, får du mange muligheder, som du skal navigere igennem. ChatGPT leverer opskriften og forklaringen efter ét tryk.

Google har hidtil været urørlige på søgeområdet, men kunstig intelligens kan for alvor udfordre denne dominans.

Microsoft har i mange år ikke været en spiller på søgeteknologi, men med massive investeringer i ChatGPT, kan billedet med Google som totalt dominerede spiller måske ændre sig.

Er et billede ægte?

AI billede af Grønland
AI-skabt billede af naturen på Grønland (Grafik: Dall-E / MereMobil.dk)

DALL-E skaber som nævnt billeder, som aldrig har eksisteret – alene baseret på dit input. “Skab et oliemaleri af Grønland” giver et ret flot billede. Som nævnt har motivet i den form aldrig eksisteret.

I fremtiden kan vi ikke være sikre på, at de billeder vi ser, er ægte, da de er skabt kunstigt af en computerhjerne.

Vi kan heller ikke være sikre på, at artikler vi ser, er skrevet af mennesker.

Kildekritik bliver vigtigere end nogensinde før. Forestil dig, at disse kunstige superhjerner fodres med fakenews og vildledende informationer om f.eks. personer i verdenshistorien. Det kan potentielt vildlede en hel generation. Og hvorfor egentlig selv skrive skolestilen, lave en illustration eller lave regneopgaverne i skolen, når kunstig intelligens kan ordre det på få sekunder?

VIND EN POWERBANK ⚡️ Modtag de seneste nyheder i indbakken. Blandt alle tilmeldte finder vi hver måned en vinder af en powerbank fra GreyLime. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst. Læs mere om konkurrencen her.


Mere til historien

Robotteknologi er ikke kun “på kontoret”. Tjek f.eks. denne ret vanvittige robot-køkkenmaskine.

Robotplæneklipper? Her er min store 2024-guide

GUIDE: Her får du de mest udbredte myter og misforståelser omkring græsklipning og robotplæneklippere. Plus gode råd.

(mere…)
Kan AI sige “nej”? Nej, det kan AI ikke

Det skal være slut med dårlige undskyldninger fra kunstig intelligens. Det har Aalborg Universitet sat sig for.

(mere…)
Sådan gennemtvinger du genstart af Apple Watch

TIP: Dit Apple Watch reagerer ikke? Sådan tvinger du en genstart af Apple Watch på 10 sekunder.

(mere…)
OpenAI: Inden for et år kan vi samtale med ChatGPT

Den knapt to år gamle ChatGPT vil i løbet af det næste år komme et væsentlig skridt nærmere menneskelige niveauer af forståelse. Det forudser OpenAI.

(mere…)
Roborock S8 MaxV Ultra er vasker og støvsuger vanvittigt overbevisende

TEST: Robotstøvsuger- og gulvvaskerobotten S8 MaxV fra Roborock er en af de mest overbevisende rengøringsrobotter, som jeg har testet.

(mere…)
Samsungs indtjening eksploderer – det gør udledning af CO2 også

Den verdensomspændende udvikling af kunstig intelligens sætter klimamål under pres. Google tvivler på egne klimamål.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram