Smartkøkken: Kogepladerne som gør alle til mesterkok
EP118: Jeg har testet en dansk (smart)køkkenopfindelse. Jeg besøger Ztove, hvor vi går tæt på stegning af bacon og andre hovedretter.
Hvorfor bliver den første pandekage altid dårlig? Svaret er simpelt: Temperaturen er ikke den rigtige, fordi graderne sejler på et induktionskomfur.
Robotingeniøren Peter Favrholdt fra Odense har brugt de seneste syv år på at udvikle teknologi til kogegrej- og pander, så temperaturen kan styres med en nøjagtighed på én grad.
Flere af de store køkkenudstyrsproducenter har forsøgt med noget tilsvarende, men det er aldrig lykkedes.
En 4,8-score på Trustpilot vidner om, at ingeniøren har skuret et smartkøkken-system sammen, som fungerer ude hos madentusiaster.
Ztove imponerer som oftest
Ztove er navnet på et appstyret kogepladesystem. Det er et stykke teknologi, som indbygges i en eksisterende induktionskogeplade fra f.eks. AEG eller Electrolux. Kogepladen ”taler” trådløst med gryder og pander, der indeholder sensorer. ’Limen’ i systemet er en app.
Den optimale temperatur for tilberedning af bacon er 175 grader. Kyllingefileter er bedst på 165 grader. Ved at holde den optimale temperatur under tilberedningen, bliver resultatet ens hver gang.
Præcisionen gør, at du kan stege i smør uden det branker, bruge komfuret til sous vide blot i en gryde eller friturestege uden risiko for, at olien koger over.
Selv madkunstens skræk, hjemmelavet bearnaisesovs, kan trylles frem på få minutter i øvrigt uden den hysteriske pisken og ondt i armen, som denne sovsetype ellers er berygtet for.
De fleste retter i Ztove-appen lykkedes rigtigt godt. Mit glansnummer er at tilberede pommes frites fra frost direkte i kold olie på 12-15 minutter. Resultatet er bedre end på grillbaren.
Sandheden er, at jeg har brugt systemet jævnligt, men langt fra til det hele. Nogle ting er stadig hurtigere at lave på den gammeldags facon
Kom bagom Ztove
I denne podcastepisode besøger jeg Ztove hvor Peter Favrholdt fortæller om, hvor svært det er at udvikle noget, som ingen før er lykkedes med.
Du kommer også tæt på systemet, hvad det kan – og ikke kan bruges til.
Jeg håber, at du synes episoden er spændende.
Ztove kan monteres i en eksisterende kogeplade for cirka 6.000 kroner, men sælges også som helt færdige kogeplader med tilhørende kogegrej.
Lyt til episoden her
Mere til historien
Det vilde ved at bruge Ztove, at du kan koge f.eks. kartofler og risengrød, der når HELT op til kanten af gryden, uden det koger over. Risengrøden brænder i øvrigt ikke på i bunden.