Samsung Galaxy Z Fold4 test | folder stadig for meget
TEST: En foldbar telefon der giver mening. Den er fed – men dyr. Galaxy Z Fold4 har desværre stadig folder i skærmen.
Efter et par foldbare telefoner for nogle år siden kom på katastrofekurs, lykkedes det sidste år for Samsung at skabe en virkelig god foldbar telefon. I år skal Samsung bevise, at det ikke bare var et lucky-shot.
Konceptet med at have en aflang og forholdsvis kompakt telefon, der kan blive større, giver langt bedre mening, end man umiddelbart ville tænke det. Efter et stykke tid med Galaxy Z Fold i hånden, begynder andre telefoner at virke gammeldags.
Jeg læser mange flere – og længere artikler samt andet indhold – når jeg bruger denne telefon. Naturligvis er det også fedt at kunne overskue mailboksen bedre samt se et afsnit af sin yndlingsserie på farten.
Det er også lækkert at kunne se kommentarer på YouTube-videoer, mens indholdet kører i på den opdelte skærm.
Specifikationer. Samsung Galaxy Z Fold4
- Skærm, åben: 7,6”, 120 Hz, Dynamic AMOLED
- Skærm, lukket: 6,2”, 120 Hz, Dynamic AMOLED
- Batteri: 4.400 mAh
- Hukommelse: 256, 512 GB eller 1 TB
- RAM: 12 GB
- Lyd: Stereohøjttalere, Dolby Atmos, Sound by AKG
- Kamera: 50 megapixels, f/1.8
- Ultravidvinkel kamera: 12 megapixels, f/2.2, 122 grader
- Telefoto kamera: 12 megapixels, f/2.4
- Frontkamera: 10 megapixels, f/2.2 + 4 megapixels, f/1.8
- Styresystem: Android 12 med One UI 4.1.1
- Processor: Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1
- Bluetooth: 5.2
- Wi-Fi: Op til Wi-Fi 6E standard
- Vægt: 263 gram
- Dimensioner åben: 130,1 x 155,1 x 6,3 mm.
- Dimensioner lukket: 67,1 x 155,1 x (14,2-15,8) mm.
- Sikkerhed: Fingeraftrykssensor på siden
- Vandafvisende: Overholder IPx8-klassificeringen
- Opladning: 25 watt hurtigopladning med kabel. 15 watt trådløs opladning
- Farver: Phantom Black, Moon Beige, Moss Gray
Problemer med nogle apps
Det særlige format på yderskærmen giver Galaxy Z Fold4 en udfordring for blandt andet Instagram og flere andre apps, hvor indholdet ikke skalerer til den rigtige bredde. Det betyder, at du ikke altid ser det fulde billede, da kanterne er skåret af.
Det er træls, at Samsung ikke har løst denne udfordring, som også ses på den anden foldbare, Galaxy Z Flip4.
Lige med Instagram er det også lidt underligt, at denne kun vises som “enspalte”, når den store skærm benyttes. Heldigvis vises de fleste apps rigtigt og skifter uden problemer fra frontskærmen til den åbne tilstand.
Det store skærmformat gør det muligt at køre op til fire apps samtidigt, men reelt tror jeg ikke, at ret mange vil få det brugt. Det gælder også for understøttelsen af betjeningspinden S Pen, som må siges at være en ”ultra niche-funktion”.
Forbedringer fra Galaxy Z Fold
Samsung har strammet op på holdbarheden. Det er sket gennem en aluminiumsramme i såkaldt ”Armor-aluminium”, som er 12 procent stærkere ned rammen på den foregående model.
Den indvendige skærm er 10 procent mere robust og ydersiderne er belagt med Gorilla Glass Victus+, som har fire gange forbedret modstandsdygtighed overfor ridser.
Sammen med IPx8-certificeringen, som gør mobilen vandafvisende, står vi her med en telefon, der i hvert fald virker til at være temmelig robust. Det er sådan set meget rart, når nu priserne starter ved 14.000 kroner.
Heldigvis et bedre kamera
Kameraet er forbedret markant fra Galaxy Z Fold3. Det er sket med teknologien fra Samsung Galaxy S22.
Det er ikke en stor foto-værktøjskasse, men der er både ultra vidvinkel, telefotolinse med 3x optisk zoom samt en hovedsensor, som er gået fra 12 megapixels på sidste års model til nu at have 50 megapixels.
Der er uden tvivl indgået nogle kompromisser for at få alle kamerakomponenter til at passe ind i Galaxy Z Fold4, men jeg synes som udgangspunkt, at en SÅ dyr telefon burde have kamerateknologien fra Galaxy S22 Ultra.
Billeder taget med Galaxy Z Fold4
Samsung satser igen på Qualcomm
Processoren er den hurtigste hardware, der kan findes på Android-platformen. Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 giver 59 procent mere grafikydelse og et generelt ydelsesløft på 14 procent.
Det er fedt, at Samsung benytter en rigtig varemærkeprocessortype fremfor deres egen Exynos-processor. Selvom der er noget varemærkesnopperi i det her, så tror jeg bare, at mange gerne vil have ”noget de kender”, når der investeres i en telefon, der er så dyr.
Herunder kan du se, hvordan Galaxy Z Fold4 klarer sig i benchmarkmålinger mod de seneste telefoner med Snapdragon 8+ Gen 1, som jeg har testet.
Antutu | GB 1-core / 2-core | GB OpenCL | |
---|---|---|---|
Galaxy Z Fold4 | 971.077 | 1.301 / 3.750 | 6.562 |
OnePlus 10T | 993.382 | 1.309 / 3.688 | 6.554 |
Asus Zenfone 9 | 1.077.641 | 1.309/4.166 | 6.607 |
Langsom opladning
Siden batteriproblemerne på note-telefonen for nogle år siden, har Samsung virkelig været forsigtige med at presse batteriteknologien til det yderste, som vi særligt ser det gjort på de kinesiske produkter.
En topmodel der kan oplade med 25 watt, og hvor opladning til 50 procent tager en halv time, opleves gammeldags. De vildtste konkurrenter leverer en fuld opladning på under 20 minutter. Det har vi blandt andet set på Xiaomi 12 Pro.
Trådløs opladning er understøttet med 15 watt. Selvom det er sløvt, så er det dog stadig det maksimale inden for den godkendte del af Qi-standarden.
Fed skærmoplevelse
Samsung viser på Galaxy Z Fold4, at de er verdensmestre i skærmteknologi. Jeg er nødt til endnu engang at rose dem.
Særligt på den store skærm, ser det bare latterligt godt ud.
Der er 120 Hz opdateringshastighed, som er dynamisk, hvor opdateringerne tilpasses til indholdet du ser. Helt ned til 1 Hz. Det er med til at spare på strømmen.
Telefonen understøtter at du kan køre op til fire apps samtidigt på den store 7,6 tommer skærm.
Samsung Galaxy Z Fold4 kører en dag på en opladning, er min oplevelse. Så opladning hver nat er påkrævet.
SÅDAN OPDATERES SAMSUNG GALAXY Z FOLD4: Samsung opdaterer løbende Android-platformen, brugerfladen One UI og sikkerhedsplatformen i mindst fire år. Samsung har det længste løfte om langvarige opdateringer blandt alle Android-producenter.
Folder for meget
Samsung har nu haft fire generationers øvelse i at skabe en foldbar telefon. Hængslerne er gode og telefonen opleves som god kvalitet.
Desværre kan man stadig se, hvor skærmen folder. Du kan også mærke overgangen, når du bruger fingrene på skærmen.
Selvom det ikke er et problem i forhold til betjeningen, så er stadig irriterede, at vi ikke er kommet forbi dette punkt.
Efter fire generationer, burde vi være der, hvor skærmfolden ikke kan ses.
Konklusion: Fed men virkelig dyr
Samsung Galaxy Z Fold4 er virkelig fed og jeg er vild med, at Samsung har forbedret konstruktionen og ydelsen markant i forhold til Galaxy Z Fold3.
Jeg står med topmålet af teknologi i hånden, hvor nogle af de absolut seneste innovationer er implementeret.
Kameraet burde være endnu bedre, når vi er oppe i denne prisklasse, men hastigheden, lyden og den generelle produktkvalitet fejler ikke noget.
Jeg er ikke fan af opladningshastigheden og det visuelle udtryk omkring skærmfolden burde være minimeret eller helt forsvundet.
Omkring 14.000 kroner ER mange penge, men hvis du vil prøve foldkonceptet, så sælger Samsung stadig sidste års model, Galaxy Z Fold3, der nu er kommet under 10.000 kroner. Denne turde jeg godt købe.
5 ud af 6 stjerner
Aktuelle priser på Samsung Galaxy Z Fold4
Herunder kan du se dagspriserne på Samsung Galaxy Z Fold4.
Vi henter priserne. Vent venligst ⏳
Indlæses priserne ikke?
Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.
Fordele og lidt at tænke over
Fordele
- Kraftig ydelse
- Kvalitetsdesign
- Relevante forstærkninger af konstruktionen ift. Galaxy Z Flip3
- Virkelig flot skærm
- Den store inder-skærm giver god mening i praksis
- Fingeraftrykssensor fungerer godt
- Understøttelse af S Pen
- Kan oplades trådløst
Lidt at tænke over
- Skærmfolden kan stadig ses og føles
- 25 watt opladning er virkelig langsomt
- Kameraet er forbedre, men burde være vildere
- Høj pris
- Måske er Galaxy Z Fold3 et bedre valg?
VIL DU VIDE MERE OM SAMSUNG? De seneste Samsung-nyheder, og nyt om tech, kan du modtage i indbakken 4 gange om ugen. Tilmeld dig gratis netop nu! Frameld når du har lyst.
Mere til historien
Der er ingen in-screen fingeraftrykssensor i Z Fold4. Sensoren sidder i sideknappen, hvilket ikke ligefrem signalerer “topmodel”.