Sony Xperia 1 IV test | genial på sin egen måde

TEST: 10-spors lydstudie, avanceret 4K-video (op til 120 fps) og ekstern mikrofonindgang – ja og så er Xperia 1 IV i øvrigt bare en god telefon.

Sony Xperia 1 IV
Sony Xperia 1 IV er fed til lyd, foto og video. Ekstern mikrofonmulighed er genialt (Foto: MereMobil.dk)

Sony jagter ikke en bred målgruppe med topmodellen Xperia 1 IV, der er baseret på Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 processoren. Sony sigter mod det kreative segment, hvor mulighederne for at rode dybt i blandt andet kameraindstillingerne og have et minilydstudie i lommen tæller.

Jeg tror ikke at en dokumentarfotograf eller en kortfilmsinstruktør vil kaste sig frådende over Sony Xperia 1 IV, men måske kan telefonen være interessant for dem, som gerne vil afsøge avancerede produktionsmuligheder uden at købe dyrt professionelt udstyr.

Den rammer også YouTube- og Instagram-personer, der vil lave indhold som er mere tjekket, end hvad der normalt er muligt med en smartphone.

De apps som taler mod det publikum er:

  • Cinema Pro: App til manuel og planlagte videooptagelser, der (ifølge Sony) minder om professionelle setups fra filmbranchen i Hollywood. Cinema Pro giver virkelig mange seje muligheder, hvis du har tålmodigheden og kendskabet til manuelle optagelser.
  • Video Pro: Har sit ophav i de kameraer Sony producerer til nyheds- og dokumentarproduktion. Du kan skyde klips i op til 4K 120 fps, men så må du undvære automatisk stabilisering af video, der kun er tilgængelig op til 4K 30 fps.
  • Music Pro: Optage- og lydredigeringsapp, som baserer sig på optagelser fra den indbyggede mikrofon. Med et kablet headset kan du i realtid høre, hvad du optager. Vokalen kan tilføjes delay- og ekkoeffekter – som gengives live i hovedtelefonerne. Hvis du har optaget guitar og sang samtidigt, kan vokaler og instrument efterfølgende adskilles i to spor. Det sker via Studio Tuning.

Klassiske funktioner er bevaret

Mens andre producenter udfaser 3,5 mm. jackstik og notifikationsdioden, så er det noget, at Sony holder fast i.

Softwaren er ret klassisk Sony, hvor Android ikke er ændret det store. Der er dog stadig en funktion som Side Sense, hvor en ”knap” til højre på skærmen åbner en menu med de mest brugte apps. Idéen er god, men jeg får dog aldrig brugt muligheden, da den ligesom Samsungs svar på det samme, er mere irriterede end gavnlig. Her er vi dog alle forskellige, så måske du vil synes noget andet.

Jeg er dog lidt bekymret for Sonys opdateringspolitik, hvor du ikke skal regne med et særligt stort vindue. Det er noget rod, da telefonen jo er ret dyr og derfor lægger op til, at man skal beholde den i lang tid.

Fingeraftrykssensoren er fortsat i hjemknappen, som på tidligere modeller. Det fungerer fint, men i forhold til konkurrenterne opleves det gammeldags, når in-screen sensor ikke er en mulighed.

Bliver hurtigt meget varm

Sony Xperia 1 IV
Sony Xperia 1 IV minder temmelig meget i udtrykket om forgængeren Sony Xperia I III (Foto: MereMobil.dk)

Qualcomm har svært ved at styre varmeudviklingen fra Snapdragon 8 Gen 1. Sony har således ikke hele ansvaret for, at telefonen bliver meget varm rigtigt hurtigt.

Du behøver ikke udsætte Xperia 1 IV for speciel hård belastning inden du tydeligt mærker, at temperaturen stiger.

Problemet er, at i takt med temperaturen forøges, så nedsættes ydelsen for at beskytte chipsettet. Jeg har målt omkring 42 grader i den øverste halvdel af telefonen, når den belastes. Så er telefonen mere end håndvarm.

Sony advarer selv om høj varmeudvikling i deres kameraapps, så de er godt klar over, at det er en udfordring.

Det er ikke sådan at telefonen brænder sammen, men du får bare ikke den ydelse ud af processoren, som hardwaren lægger op til.

4K-opløsningen holdes nede

Xperia 1 IV har 120 Hz refreshrate (120 opdateringer af skærmbilledet per sekund) med 4K-opløsning.

Det er kun nogle apps og ved afspilning af video, at 4K-aktiveres. Ellers kører skærmen Full HD+. Jeg har på intet tidspunkt kunne se forskel. Husk desuden at f.eks. 4K-videoer fra YouTube aldrig starter i 4K-opløsning. Du skal således manuelt tilvælge 4K, hvis du vil have den fulde opløsning.

120 Hz opfører sig lidt underligt. Nogle apps skruer ned til 60 Hz, mens andre ikke gør. Nogle dage oplever jeg, at 120 Hz er aktiveret stort set hele tiden, mens den andre dage mest kører 60 Hz. Jeg tænker det er en softwarefejl.

Det er enten eller hos Sony – 60 eller 120 Hz. Der er således ikke dynamiske ændringer af opdateringshastigheden, som det kendes hos eksempelvis Samsung.

Lysstyrken er forøget en lille bitte smule sammenlignet med Xperia 1 III, men det er stadig for lidt. Særligt når man tager billeder, så mangler der på en solskinsdag lyspower i skærmen.

Jeg har set nogle skærmbenchmarks, hvor telefoner som Xiaomi 12 Pro og iPhone 13 Pro Max ligger omkring 60 procent over lysstyrken i Xperia 1 IV.

Det skal siges, at når omgivelserne ikke driller lyset, så er billedkvaliteten virkelig flot.

Fede videooptagelser med flydende zoom

Noget af det som jeg glædede mig mest til, var ”continuous optical zoom”, hvor der kan zoomes trinløst ved videooptagelser. Det ser for fedt ud! Jeg kan dog se, hvor den hopper fra et objektiv til et andet, men mon ikke det bliver anderledes på fremtidige modeller.

I videooptageren skal man huske manuelt at nedjustere eksponeringen, særligt hvis der optages mod f.eks. en scene, hvor omgivelserne er mørke og scenelyset kraftigt. Ellers bliver optagelsen overbelyst. Har du det på plads, så kan det se ret vildt ud.

Du kan optage 4K 30 fps. Har du brug for højere framerate skal du ned i 1080p, der giver 60 fps. I hvert fald hvis du vil bruge standardkamera-appen. Bruger du Cinema Pro eller Video Pro får du 4K-mulighed i op til 120 fps.

Tager flotte billeder – også når det er mørkt

Sony Xperia 1 IV
Brugerfladen på Sony Xperia 1 IV er enkel at gå til (Foto: MereMobil.dk)

Den fysiske kameraknap er jeg (stadig) ret vild med og det samme gælder for fotoresultaterne, som bliver ret gode. Du kan se nogle af mine eksempler herunder.

Billederne har flotte detaljer i dagslys med en fin skarphed uden det er overdrevet. Kameraet formår også at sætte den rette hvidbalance og farverne ser godt ud uden at være fyret op til max, som jeg ofte ser hos konkurrenterne.

Ultra vidvinkellinsen leverer også gode resultater, men det er i standardlinsen, at Sony Xperia 1 IV har sin force.

Der er ingen nattilstand, men alligevel leverer telefonens kamera ret fine resultater, men husk at dæmpe eksponeringen, hvis der er meget lys i mørket fra omgivelserne.

Som nævnt har telefonen en ny linse, hvor der kan zoomes trinløst (optisk) mellem 3,5x og 5,2x. Det virker temmelig godt og får optagelser til at se mere tjekkede ud.

Der er ikke en portrættilstand i Xperia 1 IV, men du kan stadig skyde portrætter med Bokeh (sløret baggrund). Selvom separationen mellem motiv og baggrund ikke altid er perfekt, så tror jeg langt de fleste vil være meget tilfredse.

Sony har over tid forbedret standard-kameraappen, hvor man ikke nødvendigvis behøver bruge de specielle video- og kameraapps for at få gode optagelser. Point-and-shoot er således en god oplevelse på denne telefon.

Billeder taget med Xperia 1 IV

De specielle video-apps

Der lægges op til kreativitet med Cinema Pro og Video Pro – henholdsvis til film-, nyheds- og dokumentaroptagelser.

Begge apps har et hav af muligheder, hvor der kan nørdes i bund.

Det kunne være interessant at vide, hvor mange som bruger funktionerne.

Der er dog ingen tvivl om, at begge apps giver Sony noget som ingen konkurrenter har og hvor Sony trækker, hvad de kan ud af kamerasystemet.

Begge apps har inspiration fra Sonys Alpha kameraserie.

Du kan bruge ekstern mikrofon

Sony Xperia 1 IV
Sony Xperia 1 IV med Sony Shooting Grip (GP-VPT2BT) og Sennheiser MKE 200 Mobile Kit; mikrofonen og mobilholderen (Foto: MereMobil.dk)

På Android-telefoner er det ikke altid let at finde en model, der understøtter input fra ekstern mikrofon. Til iPhone er der derimod et stort udvalg. Xperia 1 IV er en undtagelse og det udvider mulighederne en hel del.

Lydinput virker i standardfoto- og videoappen samt i Video- og Cinema-pro, hvor du tilmed kan justere input-lydstyrken.

Kombinerer du en ekstern mikrofon med en kameragrib (GP-VPT2BT), der har fjernbetjening af kameraets hovedfunktioner, har du et komplet Vlog-kit, der tilmed ikke fylder ret meget.

Jeg har kombineret Sonys kameragrib med Sennheiser MKE 200 Mobile Kit, så der kan optages god lyd.

Alene disse tilbehørssæt burde få YouTube-segmentet i tale. Særligt dem som er trætte af, at løbe rundt med et forholdsvis stort DSL-kamera.

Tæt på videokameraet i Xperia 1 IV

TILBEHØR: Du kan udvide mulighederne med Xperia 1 IV, ved at købe en grip med tripod, der samtidigt kan bruges til fjernbetjening af Photo Pro, Video Pro og Cinema Pro. Har du et Sony Alpha-kamera kan Xperia 1 IV benyttes som ekstern monitor til kameraet, hvilket kræver et tilslutningskabel og en holder til telefonen. Du kan bruge ekstern kameramikrofon med Xperia 1 IV via 3,5 mm. porten.

10-spors lydoptager

Xperia 1 IV kommer også med Music Pro, der er en app, som blandt andet kan bruges, hvis du indspiller demoer af dine egne sange.

Du kan indspille i op til 10 spor, hvor du f.eks. først indspiller guitarsporet. Herefter din vokal. Med et kablet headset kan du høre guitarsporet, mens du synger – ret cool.

Det er også muligt at høre din egen stemme, mens der indspilles og musiksporet samtidigt afspilles.

Music Pro har ikke en masse funktioner, men til indspilning på farten er det faktisk rigtigt fedt.

Tænk sig, at have et 10-spors mini-lydstudie i lommen. Jeg husker stadig, hvordan jeg i 90’erne kæmpede med at få en PC’er til at spille 2-3 samtidige tracks på flere separate fysiske lydkort uden at gå ned.

FILMTJENESTE MEDFØLGER: Sony tjenesten Bravia Core medfølger. Du kan ubegrænset streame de Sony-titler som ligger i appen – dog kun på telefonen. Der er også bagom-materialer og 5 kreditter til download af nyere titler om f.eks. Uncharted.

Ydelsen er ikke i top

Jeg er forundret over, at Xperia 1 IV ikke yder på niveau med andre telefoner, der har Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 chipset. Måske har Sony valgt at begrænse topydelsen, som en konsekvens af den føromtalte varmeudvikling.

Det er kun, når der måles på ydelsen, at forskellen kan dokumenteres. Når telefonen bruges, har den rigeligt overskud. Det vil derfor være de færreste, som vil opleve den ikke leverer varen.

Herunder får du de rå fakta, hvor Xperia 1 IV er sat op mod konkurrenterne, der har Snapdragon 8 Gen 1 eller tilsvarende.

 Antutu3D MarkGB 1/2-coreGB OpenCL
Sony Xperia 1 IV693.0367.5191.145/3.1555.278
OnePlus 10 Pro764.4219.468977/3.0666.008
Samsung Galaxy S22 Ultra858.6827.885842/3.6219.143
Xiaomi 12 Pro940.6639.5881.133/3.4516.045
Motorola Edge 30 Pro946.8378.3871.189/3.6196.237

Hør anmeldelsen

https://open.spotify.com/episode/0uA81Xmwq3hPc3Nf4Y3vDC?si=nLrBgvv_RfCl6pEg4PkRTA

Oplader ikke vildt hurtigt

Batterikapaciteten er 5.000 mAh – 500 mAh mere end sidste års model, men opladningshastigheden er ikke forbedret.

Der medfølger ikke en oplader i salgspakken, der ene og alene indeholder telefonen. Æsken er 50 procent mindre end tidligere. Alt sammen er det godt for miljøet, lyder det fra Sony.

Jeg testede opladningen med Samsungs 45 watt USB-PD-oplader. Her kunne jeg sende batteriet fra 0 til cirka 45 procent på en halv time. Det er væsentligt langsommere end f.eks. Xiaomi 12 Pro, der på et kvarter oplader til cirka 75 procent (4.600 mAh).

Trådløs opladning er understøttet med 15 watt.

Om Sonys batteri på den lange bane holder sig sundere, end de hurtigt-opladende konkurrenter, kan jeg ikke sige noget om. Der er dog en vis sandsynlighed for, at batterier som ikke presses til det yderste, vil leve i længere tid.

SÅDAN BLIVER SONY XPERIA 1 IV OPDATERET: Du får 2 års Android-opdateringer og tre år sikkerhedsopdateringer, ifølge Sony.

Konklusion: Den er bare rigtigt god

Sony Xperia 1 IV
Sony Xperia 1 IV er virkelig en god telefon (Foto: MereMobil.dk)

Hvis du vil have en telefon, der har udvidede multimediemuligheder – men samtidigt er en rigtig god smartphone, så er Sony Xperia 1 IV et virkelig godt bud.

Jeg synes telefonen tager gode billeder og skyder nogle fede videoklips. For mig har mulighed for ekstern mikrofon været et ekstra plus – og jeg kunne godt forestille mig at købe et kameragrib.

Her er det genialt, at Sony genbruger deres grib fra almindelige kameraer og får den til at fungere med Xperia 1 IV. Hvorfor opfinde nyt tilbehør, når ens katalog i forvejen har noget der spiller?

Music Pro tror jeg vil appellere til mange, som gerne vil eksperimentere med optagelser af egne sange – og udføre et ”første mix” on-the-go.

Kombineres telefonen med det rette tilbehør, rammer Sony et særligt segment samtidigt med at telefonen er et perfekt match i Sonys DNA, der naturligvis også inkluderer mobilgaming og forbindelse til PlayStation.

Det trækker lidt ned, at opladningen sker så forholdsvis langsomt. Video- og lydbrug sluger jo en del strøm, hvorfor det var oplagt at kunne oplade hurtigere.

Jeg synes også, det er irriterende med den kraftige varmeudvikling, men reelt har det ikke udgjort et problem i testperioden.

Sony Xperia 1 IV er ikke en perfekt smartphone, men der findes ikke en telefon på markedet, der kan matche mulighederne inden for video, foto og lyd – særligt ikke når vi trækker tilbehørsprogrammet ind i ligningen.

Det skal dog siges, at den høje pris på 9.999 kroner (vejledende) for 256 GB lagerplads / 12 GB RAM nok er en udfordring for Sony.

5,5 ud af 6 stjerner.

Aktuelle priser på Sony Xperia 1 IV

Herunder kan du se dagspriserne på Sony Xperia 1 IV.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • Stor skærm med en smal formfaktor
  • Flot skærmkvalitet under de rette lysforhold
  • Eksklusive video- og fotoapps der vrider noget ekstra ud af kameraet
  • Skyder gode billeder og videoer
  • Brugbart tilbehør i høj kvalitet kan tilkøbes
  • Mikrofoninput via kabel
  • Brugervenlig Android-oplevelse
  • God glidende optisk zoom
  • Højttalerne lyder godt
  • Holder strøm en hel dag med lidt overskud på batteriet ved sengetid
  • Bravia Core filmtjenesten medfølger

Lidt at tænke over

  • Skærmen mangler lysstyrke (ved udendørsbrug)
  • Bliver hurtigt forholdsvis varm
  • Opladning er langsom
  • Kort vedligeholdsperiode af Android-platformen
  • Fingeraftrykssensor i knap og ikke i skærmen
  • Høj pris

Mere til historien

Salgspakken indeholder kun telefonen. Det omtalte tilbehør købes som ekstraudstyr.

Sony Xperia 1 IV
Det mener jeg om Xpeng G6 – jeg har også testet selv-parkering

PRØVEKØRT: Xpeng G6 kan konkurrere med Skoda Enyaq og Tesla Model Y, men ikke alt er fedt.

(mere…)
OnePlus 13: Jeg fanger chefen

PODCAST: Lyt til min dybdegående episode om den nye OnePlus topmodel, OnePlus 13, hvor jeg også fanger chefen for OnePlus i et "cold call".

(mere…)
OnePlus 13 er perfekt | TEST

(mere…)
Det læste du i 2024: Mest læste anmeldelser

Igen i 2024 havde vi MANGE forskellige produkter forbi til test. Her har vi samlet de mest læste anmeldelser i 2024.

(mere…)
Xiaomi 16 kan få vigtig opgradering

KORT NYT: Selvom der er længe til, er det ikke for tidligt at bringe rygter, og det gælder også for Xiaomi 16.

(mere…)
Det bedste mobilkamera i 2024 | Se listen

OVERBLIK: Her er top-10 listen over telefonerne med det bedste mobilkamera i 2024.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
6 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram