Apple kan sætte sig på betalingerne i Danmark
Danske Bank åbner for Apple Pay, mens EU er klar med sag mod netop Apple Pay, der stormer frem.
Mens EUs konkurrencemyndigheder efter et års forundersøgelser er klar til en sag mod Apple om Apple Pay, så vil den amerikanske IT-gigant efter al sandsynlighed snuppe en gedigen luns af det danske marked for betalinger.
Den luns er Apple med mobilbetalingssystemet Apple Pay klar til at tage.
Kunderne i Danske Bank – altså dem med en iPhone – vil nemlig fra nytår også kunne bruge deres Dankort i Apple Pay.
– “Lige nu ser det ud til, at Apple Pay ligner en kæmpe vinder på det danske betalingsmarked, da de har en markedsandel op mod de 70 procent på mobiltelefoner. Det fortæller noget om, hvor stor Apple Pays potentiale kan blive på betalinger”, siger Lars Andreas Hansen til Børsen. Han er partner i Bank Brokers, der rådgiver butikker om betalingsmetoder.
Plastikkort er på vej væk
Lars Andreas Hansen tilføjer, at alt i øvrigt peger væk fra plastikkort og over på mobiltelefonerne. Samtidig mener han, at det ikke er urealistisk at Apple Pay kan sætte sig på halvdelen af betalingerne i de fysiske butikker.
Den tese bekræfter chefkonsulent i Dansk Erhverv, Henrik Sedenmark, over for Børsen.
– “Hos nogle medlemmer er det mere end 15 procent af alle kortbetalinger, der kører via Apple Pay”, fortæller han.
Men om Apple og Apple Pay vil kunne nå en så fremtrædende position er formentlig op til EU.
Apple Pay slår MobilePay med længder
Blokering af NFC kan være imod EU-regler
I juni sidste år indledte EU-Kommissionen to undersøgelser af Apple. Mistanken er, at Apple overtræder EU’s konkurrenceregler. Og det er Apples online app-butik App Store og netop Apple Pay, som har været under lup.
Apple Pay, som blev lanceret i 2019 og kun på iPhones, bruger NFC-teknologi ved betaling, men på en iPhone er det kun Apple selv, der kan bruge chippen til betalinger, og for eksempel ikke MobilePay.
Det er den inddæmning, som EU mener er imod konkurrencereglerne, skriver nyhedsbureauet Reuters.
Modsat iPhone er der på alle Android-telefoner, som udgør over halvdelen af det samlede salg af mobiltelefoner i Danmark, ingen spærring.
Ifølge Børsen er der umiddelbart ikke andre danske banker end Danske Bank, som vil give kunderne mulighed for at bruge dankort-delen af Visa/Dankortet i Apple Pay.
LÆS OGSÅ: Dette sker med MobilePay i fremtiden
Mere til historien
NFC er den teknologi, der bruges, når man lægger sin telefon på en betalingsterminal og på den måde betaler for sine varer. Metoden er vokset i popularitet under coronapandemien, fordi man slipper for at røre ved betalingsterminalerne.