Nye milliard-tæsk til Google
De sydkoreanske myndigheder har tildelt Google en bøde for at udnytte sin dominerende markedsposition.
Strømmen af gigant-bøder til den amerikanske techkæmpe Google eller dets moderselskab Alphabet synes ingen ende tage.
Tirsdag var Sydkoreas konkurrencemyndighed fremme med bødeblokken og udskrev en bøde på 207 milliarder won, skriver nyhedsbureauet Reuters.
207 milliarder won svarer til godt 1,1 milliarder danske kroner.
Bøden er givet for, at begrænse konkurrencen inden for operativsystemer til mobiltelefoner, skriver Reuters.
Sydkorea mener således, at Google har udnyttet sin dominerende markedsposition inden for netop operativsystemer til mobiltelefoner.
Det er anden gang inden for få uger, at Google – og andre selskaber som Apple – får en over snuden i Sydkorea.
Parlamentet i Seoul vedtog nemlig for nylig en lov, der forbyder selskaber som netop Google og Apple at tvinge appudviklere til at anvende firmaernes betalingssystemer i deres apps.
LÆS OGSÅ: Google og Apples presses på appforretningen i Sydkorea
Milliarder og flere milliarder
De seneste år har EU-Kommissionen afkrævet selskabet bøder på flere milliarder euro for netop konkurrenceforvridende adfærd.
Så sent som i juli var Frankrigs konkurrencemyndighed ude med bødeblokken og udskrev en bøde på 500 millioner euro – godt 3,7 milliarder kroner – til selskabet.
Og i december 2019 fik Google ligeledes en bøde i Frankrig. Her fik søgegiganten en bøde på 150 millioner euro – mere end 1,1 milliarder kroner – for konkurrencebegrænsende adfærd og for at have uklar annoncering på reklameplatformen Google Ads.
Selvom bøderne synes astronomiske, så er de ifølge Ritzau på ingen måde en trussel for Googles indtjening eller finansielle styrke.
Således opnåede moderselskabet Alphabet i 2020 et overskud på 40,3 milliarder dollar, hvilket svarer til cirka 254 milliarder kroner.
Alphabet tjener dog overvejende sine penge på reklamer. Her fylder reklamer 80 procent af indtægterne.
De store reklamemaskiner er Googles søgemaskine, Youtube og Gmail, men der tjenes også gode penge på apps til smartphones i Google Play, Chromecast og Google Play Music.
Mere til historien
Når nu vi er ved de voldsomt store summer, som amerikanske tech-selskaber ind i mellem må bløde, så nægtede Apple i foråret 2020, at de havde gjort noget forkert, da selskabet blev anklaget for bevidst at have gjort iPhones langsommere. Apple bøjede nakken og accepterede et forlig, hvor der blev betalt op mod 500 millioner dollars – eller godt tre milliarder kroner – tilbage til amerikanske forbrugere.