Brexit-gyser om roamninggebyrer – danskerne slipper – indtil videre
Du skal fortsat ikke betale roamingafgift, når du besøger Storbritannien.
Endnu er der ingen danske teleselskaber, som har planer om, at indføre roamingtakster ved brug af mobiltelefoner i Storbritannien. Det skriver Berlingske, som har har talt med flere af de danske teleselskaber.
Således meddeler 3, at Storbritannien fortsat er en del af abonnementet 3LikeHome. Det samme budskab kommer fra TDC og dermed også telekæmpens andre selskaber som Nuuday, YouSee og Telmore.
Meldingen er den samme hos Telia, som siger følgende til Berlingske:
– “Alle Telia-mærker – Telia, Call Me og Mit Tele – har fortsat Storbritannien med i EU-pakken, som også tæller Færøerne og Schweiz”.
Telias pressechef Mads Houe holder dog en roaming-lem på klem, og tilføjer:
– “Vi følger selvfølgelig udviklingen”.
Telenor følger de øvrige teleselskaber og ændrer heller ikke noget.
Discount-abonnementer på vippen
Teleanalytiker John Strand fra Strand Consult vurderer, at kunderne i discountselskaberne kan forvente, at roaming i Storbritannien på et tidspunkt vil ryge ud af de helt billige pakker.
GUIDE: Strømproblem på ferien? Dette er løsnigen
Briterne skal til at betale
Mens alle danske mobilbrugere på den korte bane således ikke vil mærke en brexit-forskel, så indføres der roamingtakster den anden vej.
En af de mere synlige konsekvenser af briternes farvel til EU rammer nemlig de britiske telekunder.
Således rapporterer BBC, at teleselskabet 3 i Storbritannien – som det seneste selskab – har meddelt sine kunder, at de fra 23. maj næste år skal forvente, at selskabet genindfører roamingtakster.
Umiddelbart betyder det, at de kunder, der har tilmeldt sig eller opgraderet fra oktober 2021 skal betale, når de taler eller går på nettet fra deres mobiltelefon i EU-lande.
Taksten bliver to pund om dagen – knap 17,50 kroner – i de 27 EU-lande. I de øvrige europæiske lande vil taksten være fem pund (knap 44 kroner).
Med 3 som den seneste, der melder ud om roamingtakster, er der nu tre teleudbydere i Storbritannien, som tager konsekvensen af brexit. De to øvrige er Vodafone og det British Telecom-ejede EE. De indfører roamingtakster fra årsskiftet.
Mere til historien
Siden sommeren 2017 har det været forbudt teleselskaberne at tage ekstra for brug af tale og data i andre EU-lande. EU lægger ifølge Berlingske nu op til at forlænge ordningen med ikke at opkræve udlandstakster fra kunderne med ti år, når den udløber til sommer næste år.