1.000 børn: Far og mor er afhængige af mobilen
Mange børn synes forældrene afviser dem. Mobilen får skylden.
– “Jeg skal lige … Jeg skal lige … Det er vigtigt … To sekunder”.
Sådan lyder det ofte, når børn vil have kontakt til deres forældre. Og faktisk er det ofte ikke særlig vigtigt, det børnene skal vente på.
Det er nemlig bare mobiltelefonen, som stjæler forældrene fra børnene. Og selvom der opstår kontakt til forældrene, så kigger forældrene ofte stadig på skærmen – uden rigtigt at give barnet den opmærksomhed, barnet søger.
Det er nogle af de fortællinger børnene i en ny undersøgelse er kommet med. Det er analyseinstituttet Epinion, som har lavet undersøgelsen for Børns Vilkår og YouSee.
Således er kvalitetstid vekslet til fravær. Det viser besvarelserne fra 1.123 børn, som har besvaret et spørgeskema på Børnetelefonens hjemmeside om deres forældres skærmbrug.
Blandt andet svarer hvert tredje barn, at forældrene ignorerer dem, når de afbryder forældrene, mens de sidder med deres mobiltelefon.
28 procent svarer, at forældrene bliver irriterede eller frustrerede.
LÆS OGSÅ: Et mobil-ur kan udskyde barnets første mobil
Føler sig afvist af mobilen
Digital medieekspert i Børns Vilkår, Camilla Mehlsen, siger til Berlingske, at undersøgelsen er et opråb til forældre:
– “De skal være opmærksomme på deres eget skærmforbrug, når de er sammen med deres børn”, siger hun og tilføjer:
– “Mange af børnene siger, at de føler sig overset og afvist af deres forældre på grund af telefonen, og de oplever, at forældrene bliver sure på dem, hvis de vil i kontakt. Samtidig siger en del af dem, at forældrene godt kan blive sure over, at børnene bruger for meget tid på skærmen, men at samme regler ikke gælder for dem selv”.
APPS: Glemte du at læse dette inden du hentede appen?
FAKTA: 51 pct. af børn i alderen 6-12 år har en profil på en eller flere sociale medier. 35 pct. af forældrene til børn i aldersgruppen er venner med deres barn på et eller flere sociale medier. Kilde: Børns Vilkår.
Skærmtid skaber konflikter i hjemmet
Undersøgelsen viser således også, at de fleste forældre oplever at være uenige med deres børn om digitale medier.
Skærmtid er den hyppigste årsag til uenighed og konflikt, samtidig siger et markant flertal af forældrene, at de ønsker at være “en bedre forælder”, når det kommer til deres børns digitale liv.
Camilla Mehlsen siger desuden til Børns Vilkårs egen hjemmeside, at når de voksne siger, at børnene ikke må sidde med deres telefoner under aftensmaden, fordi det er familiens regler, fungerer det bedst, hvis forældrene selv efterlever det.
– “Ellers er det alt andet lige sværere for børnene at respektere og forstå, når de bliver bedt om at slukke deres skærm – og så er det, at der kan opstå konflikter”, siger hun og fortsætter:
– “Vi anbefaler, at forældre og børn sammen aftaler skærmfri tidspunkter, som gælder for hele familien. Det kan være skærmfri måltider eller skærmfri gåture. Vi ved, at mange børn synes, det er helt i orden, at forældre sætter rammer for brug af skærm, ligesom mange godt kan lide, at forældrene interesserer sig for det, de laver online”.
GUIDE: Så let begrænser du skærmtiden for børn
Mere til historien
Stort set alle forældre i undersøgelsen synes, det er vigtigt at vide, hvad der foregår i deres barns digitale liv. 86 procent af forældrene svarer, at de i familien taler om, hvad der er god adfærd på nettet, og 76 procent bruger tid på at sætte sig ind i, hvilke digitale medier deres barn bruger.