Sonos Roam test | den geniale trådløse højttaler
TEST: Sonos Roam er måske din første højttaler i et Sonos-system eller også bliver det en lækker tilføjelse. Læs hvorfor den kompakte Sonos er pengene værd.
Trådløse højttalere findes i mange forskellige kvaliteter og deraf følgende prisniveauer. Det er let at købe katten i sækken, men det risikerer du ikke, hvis du køber Sonos Roam, som jeg har testet over en periode.
I forhold til dens størrelse på cirka 17 centimeter i højden og en vægt på 430 gram, spiller den fremragende.
- Mål: 168 x 62 x 80 mm
- Vægt: 430 gram
Naturligvis lyder Sonos Roam bedst i mindre rum men selv i en lidt større stue, fungerer lyden egentlig overraskende godt. Lyden kan ikke sammenlignes med hvad Sonos One eller Sonos Play 5 kan levere, de koster så også betydeligt mere og er desuden større.
Denne lille højttalerkasse leverer en god bas og en afbalanceret mellemtone med en fin top. Jeg har dog lige løftet det hele via equalizeren i Sonos appen, da lyden ud af boksen er temmelig fersk.
I testperioden har jeg lyttet til meget forskelligt musik via Spotify samt fra den nye danske musikradio Classic Pop, der netop er åbnet. Her måtte jeg dog finde deres streamURL og manuelt smide den ind i Sonos appen, da Classic Pop endnu ikke er tilgængelig i Sonos Radio eller TuneIn.
Når det kommer til rummets akustik, der er være afgørende for hvordan en højttaler klarer sig, har Sonos Roam en smart teknologi indbygget. Automatisk Trueplay optimerer automatisk lyden i forhold til omgivelserne, hvilket fungerer temmelig godt.
Fungerer også med Bluetooth og AirPlay
Du behøver ikke et Sonos system i nærheden for at lytte til musik og podcasts via Sonos Roam. Højttaleren har nemlig også Bluetooth.
Et tryk på højttaleren (knap på bagsiden) sætter Sonos Roam i Bluetooth-tilstand, hvorefter enhver enhed kan streame lyd til den. Har du en Apple-enhed, kan du desuden streame via AirPlay 2.
Det skal siges, at den komplette liste af funktioner først er tilgængelige, når du kører Sonos Roam over Wi-Fi, men Bluetooth og AirPlay 2 gør det muligt, at tage højttaleren med på terrassen eller til stranden.
Klarer vand – men ikke ubegrænset
Sonos Roam er IP67-certificeret og tåler således vand i op til en halv time. Kommer du til at tabe højttaleren, klarer den også det. Smider du for meget med den, får den naturligvis ridser og buler, men den burde, ifølge Sonos, spille videre uden problemer.
Jeg vil dog ikke anbefale, at du kaster den i en spand med vand, men det er rart at vide, at hvis du glemmer den udenfor, så fungerer den stadig efter en regnbyge.
Du kan oplade den trådløst
Hvis du har en kraftig trådløs oplader, en der leverer 15 watt, vil du kunne oplade Sonos Roam på den. Du skal selvfølgelig have en trådløs oplader med en flad top, da højttaleren skal stå plant på den.
Jeg har prøvet at oplade med en 10 watt trådløs oplader i stedet for en med 15 watt. Den på 10 watt havde svært ved at lade strøm hurtigt nok i forhold til forbruget, så det er vigtigt, at du bruger en trådløs oplader, der er kraftig nok.
Her kan du se forskellige trådløse opladere med 15 watt effekt Annoncelink
Sonos har deres egen trådløse oplader, der dog sælges separat til 379 kroner.
Derudover kan Sonos Roam oplades via et standard USB-C kabel og tilsvarende oplader.
Sonos lover op til 10 timers afspilningstid ved almindelig lydstyrke, hvilket er et løfte, der i praksis, holder meget godt.
Specifikationer: Sonos Roam
- Multiroom via Sonos App
- Automatisk Trueplay
- Bluetooth 5.0
- Apple AirPlay 2
- Mikrofon
- Wi-Fi 802.11 b/b/n/ac (2.4 el. 5 GHz)
- CPU: Quad Core 1.4 GHz, A-53
- Hukommelse: 1 GB SDRAM, 4 GB NV
- Batteri: 18 Wh, 10 timers afspilning på én opladning
- Opladning: USB-C eller trådløst Qi-opladning på 15 watt
Konklusion: Sonos Roam er pengene værd
Sonos Move, den første batteridrevne højttaler fra Sonos, var jeg lunken overfor. Move er tung og uhandy. Desuden er en oplader inden for rækkevidde påkrævet, da Sonos Move dræner batteriet selvom den ikke er ”tændt”.
Den fejl har Sonos rettet på Roam, der rent faktisk kan slukkes.
VIDEO: Her er Sonos Move – sådan er den
Sonos Roam koster 1.349 kroner. Til prisen får du en god højttaler. Særligt understøttelse af Bluetooth og AirPlay gør den relevant for mange. I forhold til størrelsen er lyden god – ja det er faktisk imponerede hvor meget lyd denne lille dåse indeholder.
Sonos Roam er oplagt som den første Sonos højttaler. Herefter er det bare at bygge på. Måske først endnu en Roam, så du kan få lyden i stereo.
Desværre har jeg ikke haft mulighed for at prøve stereopar, da Sonos kun har sendt mig én enhed, men jeg håber, at jeg kan lave en re-test af lyden på et senere tidspunkt. Min fornemmelse er, at Sonos Roam for alvor åbner sig op, når der kommer to op.
Sonos Roam er noget af det bedste jeg har hørt i denne kategori. Størrelse, lydkvalitet, robusthed og mulighederne for både at bruge den som en del af Sonos-systemet samt standalone, gør Roam til et sikkert valg for mig.
6 ud af 6 stjerner – helt klart et produkt jeg kan anbefale.
Aktuelle priser på Sonos Roam
Herunder kan du se dagspriserne på Sonos Roam.
Vi henter priserne. Vent venligst ⏳
Indlæses priserne ikke?
Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.
Fordele og lidt at tænke over
Fordele
- Kompakt størrelse og robust bygget
- God lydkvalitet i forhold til størrelsen
- Integrerer i et Sonos multiroom-system
- Kan bruges standalone via Bluetooth og AirPlay
- Fornuftig pris
Lidt at tænke over
- Egner sig ikke til store rum eller til ”fest” med fuldt smadder
- Hvordan vil du oplade den? Har du en trådløs oplader på 15 watt?
- Understøtter ikke 24-bit lyd
- Du kan ikke afspille fra USB-enheder på denne
- Tilslutning af hovedtelefoner ikke muligt
Mere til historien
Mikrofonen i Sonos Roam gør det muligt at anvende en som en smarthøjttaler du kan tale med. Google Assistant og Amazon Alexa er understøttet.