Nokia 8.3 5G test | kunne imponere i foråret

TEST: Stabil, stor skærm, løfter om opdateringer, 5G og LANG batteritid. Lyder det godt? Læs min test af Nokia 8.3 5G.

Nokia 8.3 5G test
Nokia 8.3 5G (Foto: MereMobil.dk)

Timing i forhold til markedet er ALT i mobilbranchen. Nokia 8.3 5G er et skræmmende eksempel på, hvordan markedet overhaler det der, på lanceringstidspunktet, var et fantastisk spændende produkt.

Hvis Nokia 8.3 5G var landet i butikkerne som planlagt i foråret, sammen med James Bond-filmen No Time To Die, hvor der indgår Nokia-produkter, havde mobilen kunne tage markedet med storm som en af de første 5G-telefoner overhovedet.

Nokia 8.3 5G var planlagt til foråret 2020, men så kom coronapandemien og ødelagde lanceringen.

Da lanceringen blev flyttet, slog Motorola til i starten af juni med Motorola Edge, OnePlus Nord kom i slutningen af juli og derefter fulgte Motorola Moto G 5G Plus, hvor kunderne med sidstnævnte nu kunne købe en 5G-klar telefon til under 3.000 kroner.

Nu står HMD Global, der i dag udvikler Nokia-telefoner, med en fin telefon der desværre er alt for dyr og lidt for “gammeldags”. Gammeldags i den forstand at konkurrenterne har telefoner med bedre specifikationer til en lavere pris.

Efter denne lidt mærkelige start siger jeg velkommen til min test af Nokia 8.3 5G.

Specifikationer: Nokia 8.3 5G

  • Skærm: 6.81″, LCD
  • Opløsning: 1.080 x 2.400 pixels, 20:9-format, 386 PPI
  • Opdateringshastighed: 60 Hz
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 765G
  • 5G: Ja
  • Kamera 1: 64 megapixels, f/1.9, PDAF
  • Kamera 2: 12 megapixels, f/2.2, 13mm, ultra vidvinkel
  • Kamera 3: 2 megapixels, makro
  • Kamera 4: 2 megapixels, dybdesensor
  • Frontkamera: 24 megapixels, f/2.0
  • RAM: 6 eller 8 GB
  • Lagerplads: 64 eller 128 GB
  • MicroSD-kort: Ja
  • NFC: Ja
  • FM Radio: Ja
  • 3.5 mm. jackstik: Ja
  • Batteri: 4.500 mAh
  • Opladning: 18 watt hurtigopladning – oplader medfølger
  • Trådløs opladning: Nej
  • Forbindelser: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0, A-GPS, Glonass, BDS
  • Dual-SIM: Ja
  • Mål: 171.9 x 78.6 x 9 mm
  • Vægt: 220 gram
  • System: Android 10, Android One

5G-frekvenser i Nokia 8.3 5G

  • 5G NR: n78, n40, n41/38, n7, n1, n2, n3, n66, n8, n5, n28, n71

Giver en fantastisk ro – du er sikret opdateringer

Nokia 8.3 5G
Nokia 8.3 5G kører Android 10. På salgsæsken står der, at telefonen er klar til Android 11 (Foto: MereMobil.dk)

Ren Android og en del af Android One-programmet… Det giver ro! Android er nemlig et FANTASTISK styresystem, der desværre sjældent bliver bedre af producenternes egne påfund og tilpasninger.

Android er ikke fejlfrit og Nokia-telefonerne overtager derfor de fejl og mangler, som Googles udviklerhold står bag – det skal du dog ikke lade dig skræmme af. Du ved nemlig også, at der står et hold klar til at udvikle rettelser.

I forhold til mange andre telefoner på markedet glædes jeg over den rene tilgang og desuden giver det ro i maven, at jeg er sikret månedlige sikkerhedsopdateringer i tre år samt to års opdateringer af selve Android-platformen. Derudover er der intet bloatware!

Nokia 8.3 5G er certificeret af netværksfolkene hos TDC og Telenor til brug på 5G-netværket. Desuden er telefonen, ifølge producenten, den 5G-smartphone der aktuelt understøtter flest frekvensbånd.

Når jeg sammenligner med OnePlus og Motorola, er Motorola tæt på at levere den samme oplevelse som Nokias aktuelle telefon. Motorola har nogle få egne funktioner indbygget i systemet, men lover på eksempelvis Moto G 5G Plus kun sikkerhedsopdateringer hver anden måned i to år samt én stor Android-opdatering i produktets levetid. Altså mindre end hvad Nokia-mobilen lover.

OnePlus har deres OxygenOS lagt ind i Android, der foretager over 100 ændringer og tilføjelser til systemet. Sikkerhedslaget opdateres hver anden måned i tre år. Også her er Nokia foran.

Nokia-mobilen er altså telefonen med den Android-udgave, der matcher bedst det som ses på Pixel-telefonerne fra Google og er i øvrigt telefonen med de hyppigste og fleste udmeldte planer for opdateringer.

Desuden er Nokia 8.3 5G med i Android Enterprise Recommended, der er vigtigt i forhold til brug ved integration i virksomheders IT-systemer.

En STOR telefon med en kæmpe skærm

Blandt sine nærmeste konkurrenter er Nokia 8.3 5G den største og tungeste telefon. Den er også telefonen med den største skærm. Her får du en LCD-skærm på 6,81 tommer med Full HD+ opløsning.

Grafikken på skærmen er ikke ekstra flydende via 90 (eller 120 Hz) opdateringshastighed, som tilfældet er på Motorola og OnePlus. Det er ærgerligt ikke at få den sidste skærmoplevelse med, men endnu engang viser det, at Nokia-telefonen er kommet for sent på markedet. I foråret 2020 havde alt andet end 60 Hz slet ikke været et fokuspunkt i den øvre mellemklasse, men det er det nu.

Skærmen er såmænd fin nok, men lysføleren til automatisk justering af skærmlyset lever sit eget liv. Her må du finde dig i konstante hidsige op- og nedblændinger, bare lysforholdene fra omgivelserne skifter en lille smule – ret irriterende.

Størrelsen på skærmen og telefonen gør desuden enhåndsbetjening stort set umuligt.

Får ikke point for højttalerlyden

Lyden fra telefonernes indbyggede højttalere er aldrig mega fed, men nogle er værre end andre. Desværre må jeg konstatere, at mono-højttaleren i Nokia 8.3 5G er en dårlig oplevelse. Lyden er skinger, uden bund og uden separation af musik og sang. Højttaleroplevelsen skal være bedre i denne prisklasse.

Jeg tildeler til gengæld pluspoint for 3.5 mm. jackstik, der altid er en vinder. Særligt for os med ældre biler uden Android Auto og blot med AUX-mulighed.

I testperioden har jeg ikke oplevet fejl i forhold til netværksforbindelser som mobilnet, Wi-Fi og Bluetooth. Så kommunikationen er altså stabil.

Næsten umulig at køre tør for strøm

Nokia 8.3 5G
Nokia 8.3 5G kører uden problemer i to dage på én opladning (Foto: MereMobil.dk)

Når det kommer til strømforbruget, mærkes det endnu engang, at Nokia 8.3 5G ikke har en masse softwaresnask fra producenten, der usynligt dræner batteriet i baggrunden.

Strøm nok til to dages drift var ikke et problem i testperioden. Selv en dag med Google Maps og Spotify-streaming i to timer samt almindelig drift oveni, kom jeg igennem dagen med et overskud på batteriet ved sengetid.

Hvis strøm i LANG tid er vigtigt for dig, er denne telefon et særligt kig værd.

Den medfølgende 18 watt oplader lader batteriet fra 0-35 procent på en halv time. Dermed oplader Nokia 8.3 5G hurtigere end Motorola Moto G 5G plus men væsentligt langsommere end OnePlus Nord.

Jeg er trist over manglen på trådløs opladning som efterhånden er en forventning – også i denne prisklasse.

Skærmbilleder fra Nokia 8.3 5G

Jeg er tilfreds med kameraet

Hovedkameraets kvalitet er virkelig fornuftig. Ikke nok med at sensoren på 64 megapixels leverer gode resultater med relativt neutrale farver, så er kameraappen hurtig til at starte op og få billedet i kassen. Hastigheden er for mig et vigtigt punkt.

Den har også en 2 megapixels dybdesensor, der hjælper til skabelsen af bokeh- og portrætbilleder. Dette hedder i softwaren ”stående” hvilket jo på ingen måde giver mening. Portrætbillederne bliver fornuftige med en god skarphed på særligt øjnene. Den er også god til at adskille motivet fra baggrunden.

Ultra vidvinkelkameraet er i dag standard i de fleste telefoner – også på denne. Resultatet er ligeledes på denne Nokia ret fornuftigt omend motivet ikke altid kommer i kasse uden forvrængning.

Til gengæld kan makrosensoren diskuteres. 2 megapixels er ikke ret meget. En afstand til motivet på ned til fire centimeter er jo fint, men resultatet imponerer slet ikke. Heller ikke natilstand og lowlight-fotografering skal du sætte de store forventninger til.

Frontkameraet kigger frem fra skærmens øverste hjørne. Billederne fra dette bliver fine, hvis du skal lave en selfie til Instagram.

Du kan se nogle af mine billeder fra Nokia 8.3 5G herunder.

Videodelen har en særlig ActionCam-tilstand, som giver mere flydende video. Der er også en særlig biograffunktion, hvor du kan optage i op til 4K 24 fps (60 Mbps) format. Efterfølgende kan du, hvis du har skudt med ”H-Log” lave en simpel colorgrading via Google Fotos. Jeg er ikke specielt imponeret.

Hvis det er mange muligheder i cinematisk video du efterspørger, skal du se nærmere på Sony Xperia 5 II eller Sony Xperia 1 II.

ANMELDELSE: Sony Xperia 1 II er et stort fremskridt for Sony

Billeder taget med Nokia 8.3 5G

Taget med Nokia 8.3 5G
Ultra vidvinkel fra Nokia 8.3 5G (Foto: MereMobil.dk)

En hurtig smartphone med god ydelse

Nokia 8.3 5G matcher ikke ydelsen fra topmodeller som Sony Xperia 1 II, Samsung Galaxy S20 m.fl. Det skal den heller ikke, da telefonen ikke hører til i topkategorien. Det ses også på processoren, en Snapdragon 765G, der er en mellemklasseprocessor i den høje ende.

Med denne processor får du rigeligt med ydelse – uanset om det er almindeligt smartphone-brug eller mere krævende opgaver som spil. Det kører bare godt.

Når der ikke er anvendt en topmodelprocessor som Snapdragon 865-serien, betaler du heller ikke for en ekstra ydelse som du måske slet ikke har noget at bruge til. Dernæst er Snapdragon 765G mindre strømkrævende. Det er altså en win-win kombination.

Herunder kan du se benchmarktallene jeg har målt på Nokia 8.3 5G og dens nærmeste konkurrenter. Alle tre telefoner kører Android 10 på Qualcomm Snapdragon 765G.

 Nokia 8.3 5GMoto G 5G PlusOnePlus Nord
RAM8 GB6 GB12 GB
Antutu Benchmark282.792302.787332.023
3D Mark3.2203.0233.286
Geekbech 1 Core572590614
Geekbench 2 Core1.5641.8961.911
Geenbench OpenCL1.2771.1231.252

Fingeraftrykssensoren i hjemknappen er stabil og har ikke givet fejlaflæsninger i testperioden. 2D-ansigtsgenkendelse er derimod ikke særlig god til at genkende mig.

SÅDAN BLIVER NOKIA 8.3 5G OPDATERET: HMD Global vil vedligeholde Nokia 8.3 5G med sikkerhedsopdateringer hver måned i tre år. HMD Global garanterer to års opdateringer til Android-systemet. Det oplyser HMD Global til MereMobil.dk.

Konklusion: Skulle være kommet tidligere

Nokia 8.3 5G
Nokia 8.3 5G koster 4.499 kroner uden abonnement. De er for udgaven med 6 GB RAM og 64 GB lagerplads (Foto: MereMobil.dk)

HMD Global ville gerne lancere Nokia 8.3 5G samtidigt med No Time To Die, hvor premieren blev flyttet på grund af coronakrisen. Her skulle HMD have holdt sig til deres oprindelige lanceringsplan.

Nokia 8.3.5G kommer på bagkant af telefoner med bedre hardware, mere opdaterede specifikationer og lavere pris. Før sommerferien ville Nokia 8.3 5G have ramt bulls-eye – sådan er det ikke i dag.

Isoleret set er Nokia 8.3 5G en RIGTIG god telefon. Sådan en man bliver glad for og ønsker at have i lang tid.

I en virksomhed hvor der er behov for indtastninger i marken eller hvor et stort overblik på mobilskærmen er vigtig, er Nokia 8.3 5G et godt valg – specielt også fordi virksomhederne garanteres opdateringer via Android One programmet og mobilen er Android Enterprise Recommended.

Private slutbrugere bør se efter hvad konkurrenterne har at byde på – med mindre Android One, månedlige sikkerhedsopdateringer i tre år og en Android-platform der vedligeholdes i to år er afgørende – og fordi du bare ELSKER Nokia Tune, der selvfølgelig er en del af lydbilledet.

Det kan også være, at finske HMD Globals telefoner kan komme i spil hos dem som ikke ønsker en telefon, der ejes af et kinesisk firma.

OVERBLIK: Her er de bedste ikke kinesiske smartphones netop nu

Her er dagspriserne, der cementerer hvor hårdt markedet er:

  • Nokia 8.3 5G (6 GB RAM / 64 GB): 4.499 kroner
  • Motorola Edge (6 GB RAM / 128 GB): 3.700 kroner
  • OnePlus Nord (8 GB RAM / 128 GB): 3.300 kroner
  • Motorola Moto G 5G Plus (6 GB RAM / 128 GB): 3.000 kroner

Alle fire telefoner har 5G.

Jeg synes Nokia 8.3 5G er en god stabil telefon, hvor skærmstørrelsen og batteritiden er dens stærkeste kort. Pris versus hvad du får rammer i en konklusion på 4 ud af 6 stjerner.

Aktuelle priser på Nokia 8.3 5G

Salget begynder i Danmark fredag den 2. oktober 2020. Telefonen bliver tilgængelig gennem en række erhvervskanaler samt via blandt andet ProShop og Elgiganten. Herunder kan du se dagspriserne på Nokia 8.3 5G.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • 5G-klar hos YouSee og Telenor samt den telefon der understøtter flest 5G-bånd
  • Stor skærm = stort overblik
  • Rigtig god batteritid – næsten umulig at tømme på en arbejdsdag
  • Fornuftigt hovedkamera, der reagerer hurtigt
  • 3,5 mm. jackstik tilslutning i bunden
  • Fungerer stabilt – ingen nedbrud
  • God fingeraftrykssensor
  • Android One og Android Enterprise Recommended

Lidt at tænke over

  • For dyr i forhold til markedet og konkurrenterne
  • Dårlig lyd fra højttalerne
  • Lysføleren til skærmlys fungerer ikke ordentligt
  • Makrosensor er ikke meget værd

Mere til historien

På telefonens venstre side er en dedikeret knap til Google Assistant, hvilket også ses på flere andre Android-telefoner. Knappen er irriterede da den A/ ikke kan omprogrammeres til andre funktioner og B/ sidder et dårligt sted i forhold til bilholdere og lignende.

Nokia 8.3 5G
Fik jeg en museskade af Magic Mouse? Er MX Ergo S-musen løsningen?

TEST: Jeg har prøvet om Logitech MX Ergo S kan erstatte min Apple Magic Mouse, som måske har givet mig en lille museskade.

(mere…)
Sonos Arc Ultra er fed lyd! Test

TEST: Sonos Arc Ultra er en soundbar, der skal høres og nydes. Her er min bedømmelse af Arc Ultra.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram