Bæredygtig smartphone gør en forskel

Hollandske Fairphone fortsætter med bæredygtige tiltag i smartphone-branchen, som reducerer mængden af elektronikaffald.

Fairphone
Alle komponenter til Fairphone 3 kan bestilles som reservedele hos Fairphone. Du kan således selv nemt skifte batteri, kamera, mikrofon eller skærm.(Foto: Fairphone)

Kan en smartphone, som kan skilles ad med en almindelig skruetrækker og består af 25 procent genanvendelige materialer, have indflydelse på arbejdsforhold for mennesker, som umiddelbart intet har med telefonen at gøre?

Ja, det kan en smartphone. Det fortæller den hollandske producent Fairphone, som i en pressemeddelelse slår et slag for deres seneste Impact-rapport.

Fairphone er enestående på det store smartphonemarked. Den skiller sig ud ved ikke kun konstant at arbejde med at reducere det miljømæssige aftryk, men også med at forbedre forholdene for alle, som arbejder i smartphone-branchen. 

– “Det er eksempelvis minearbejdere, som har fået bedre arbejdsforhold eller fabriksarbejdere, som bliver bedre og mere fair behandlet,” skriver Fairphone i pressemeddelelsen.

Fairphone går ikke på kompromis med kvaliteten

En Fairphone er en såkaldt etisk telefon. Den er bygget efter principper om ikke at bruge konfliktmaterialer eller arbejdskraft underlagt urimelige vilkår. Samtidig er der ikke gået på kompromis med kvaliteten på hverken materialer eller performance.

Således har den seneste model Fairphone 3, som blev lanceret for et år siden, fine specifikationer. Den har eksempelvis 5,7 tommer display, Gorilla Glass 5, Snapdragon 632 processor, 4 GB RAM og 64 GB lagerplads. 

God samvittighed koster

I øjeblikket koster Fairphone 3 knapt 3.900 kroner. Man kan sagtens få mere og bedre smartphone for de penge, men renere samvittighed koster ekstra. For eksempel kan man pleje sit samvittigheds-smil med lidt tal fra Fairphones Impact-rapport.

Her fremgår det at der i 2019 var 7.837 personer, som er direkte involveret i udarbejdelsen af Fairphones telefoner, blev positivt påvirket af Fairphones sociale, miljømæssige og økonomiske tiltag. Det er en stigning på 32 procent i forhold til året før, og det drejer sig eksempelvis om minearbejdere, som har fået bedre arbejdsforhold eller fabriksarbejdere, som bliver bedre og mere fair behandlet.

I pressemeddelelsen skriver Fairphone, at man i 2019 gik “efter et bredere publikum”.

– “… mens vi bevarede vores loyale, bæredygtighedsbevidste fællesskab, og vi fokuserede på at producere en telefon af høj kvalitet og oprettede samarbejder med operatører i hele Europa,” siger Ewa Gouwens, Fairphones administrerende direktør.

Direktøren tilføjer, at man blandt andet gav bonusser til fabriksarbejderne hos deres produktionspartner.

– “De fremskridt, vi har gjort med lanceringen af ​​Fairphone 3, viser, at vi går i den rigtige retning for at nå vores mål,” siger Ewa Gouwens.

Nedslag fra Impact-rapporten:

  • Ved lanceringen af Fairphone 3 var i gennemsnit 32,75 procent af Fairphones otte fokusmaterialer indhentet bæredygtigt, hvilket er en stigning fra 25,37 procent i 2018.
  • 55,12 procent af solgte Fairphone 2- og 3-eksemplarer er stadig i brug i 2019, hvilket er et bevis på, at telefonerne har en lang levetid. Den mest bæredygtige smartphone er den, forbrugeren allerede har i lommen, og af de 120.000 enheder, som Fairphone har solgt siden lanceringen af Fairphone 2, er 40 procent af dem stadig i brug knap fem år efter lanceringen.
  • I udgangen af 2019 opnåede Fairphone en genanvendelighedsmåling på 4,6, en stigning fra 3,2 i 2018. Tallet repræsenterer antallet af genanvendte telefoner håndteret i Fairphones europæiske genanvendelighedsprogram divideret med antallet af solgte telefoner per kvartal.

Gør-det-selv-skruetrækker

At skifte noget så simpelt som batteri på en af Apples iPhones er ikke for almindelige mennesker. Her har Fairphone valgt at gå i den modsatte retning. Med Fairphone er det nemt selv at reparere produkterne.

Fairphone 3 er således modulopbygget og består af seks moduler (inklusiv batteriet), og er samtidig fremstillet af 80 procent genanvendelige materialer.

Når du køber en Fairphone 3 medfølger en stjerneskruetrækker, som du kan skille telefonen ad med. Du kan nemlig købe alle komponenter som reservedele hos Fairphone. Du kan således selv nemt skifte batteri, kamera, mikrofon eller skærm.

På den måde nedbringes mængden af elektronik-affald, fordi telefonen gerne skulle holde længere end sammenlignelige produkter.

Mere til historien

Fairphones modulopbyggede design betyder, at reparationsevnen er høj, så det er muligt for ejerne at bruge deres telefon længere end andre smartphones. Det nedbringer mængden af elektronikaffald.

Overvejer du at tage denne tendens til dig?

Elektronik er en populær julegave, men de nye gadgets behøver ikke være pakket ind i ny cellofan.

(mere…)
Danskerne gemmer de gamle telefoner

En ny undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at mange danskere har en eller flere gamle telefoner gemt i skuffen.

(mere…)
Skrækindjagende mange danskere er uvidende om e-affald

FN-rapport viser, at mængden af elektronisk affald stiger voldsomt hurtigere, end vi kan nå at genanvende den.

(mere…)
Endelig: Nu har du ret til reparation

Den såkaldte "right to repair act" er stemt igennem i Europa-Parlamentet.

(mere…)
Elektronik fra genbrugspladsen skal have nyt liv

Elektriske- og elektroniske enheder skal genbruges, så de kan få nyt liv. Målet er, at 60.000 produkter skal tilbage til forbrugerne.

(mere…)
Dansk universitet undgår over 276 tons CO2 ved at genbruge it-udstyr

Genbrugsprojekt har en genbrugsrate på 91 procent - og så tjenes der penge.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
12 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2025 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram