Sony Xperia 1 II test | et stort fremskridt der rammer målet

TEST: Fantastisk kamera, flot 4K-skærm og lang batteritid. Sony rammer målet med Xperia 1 II. Læs her min test af Sony Xperia 1 II og bliv overbevist.

Sony Xperia 1 II test
Sony Xperia 1 II (Foto: MereMobil.dk)

Xperia 1 fra sommeren 2019 var en god telefon. Jeg konkluderede, at Xperia 1 kom tæt på Huawei P30 Pro, der for et år siden satte standarden for topmodellerne.

Nu er den faceliftede version af Xperia 1 landet. Xperia 1 II gør bare SÅ mange ting rigtigt, at jeg næsten får ondt i maven, når Sony snubler på målstregen – men jeg samler dem op og hjælper Xperia 1 II hjem inden for tidsgrænsen.

Sony Xperia 1 II har fået et lille løft på designet. Her er dog ingen fancy buede skærme eller tvivlsom teknologi, hvor du som køber bliver forsøgskanin. I klassisk Sony-stil satses på gennemprøvet teknologi, hvilket i techkredse ofte omfattes som kedeligt. Til gengæld får du som køber en langtidsholdbar telefon.

Velkommen til min Sony Xperia 1 II test.

Specifikationer: Sony Xperia 1 II

  • Skærm: 6,5 tommer, 4K HDR OLED
  • Opløsning: 1.644 x 3.840 (21:9 format), 60 Hz
  • Beskyttelse: Gorilla Glass 6 på for- og bagside
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 865 5G
  • Netværk: 2G, 3G, 4G, 5G (Sub6)
  • RAM: 8 GB (LPDDR5X)
  • Hukommelse: 256 GB
  • Udvidelse af hukommelse: MicroSD-kort op til 512 GB
  • Batteri: 4.000 mAh, 21 watt understøttet
  • Hurtigoplader medfølger: Ja. 18 watt USB-PD
  • Trådløs opladning Ja. Op til 10,5 watt – Qi EEP
  • Kamera 1: 12 megapixels, 16mm, f/2.6, dual PDAF
  • Kamera 2: 12 megapixels, 24 mm, f/1.7, dual PDAF, OIS
  • Kamera 3: 12 megapixels, 70mm, f/3.4, PDAF, OIS
  • 3D Tof (Time of Flight) sensor
  • Frontkamera: 8 megapixels
  • Størrelse: 166 x 72 x 7.9 mm.
  • Vægt: 181 gram
  • Fingeraftrykslæser: På siden
  • Lyd: Frontvendte stereohøjttalere
  • Forbindelser: Wi-Fi EEE802.11a/b/g/n (2.4GHz) / (5GHz)/ac/ax /, Wi-Fi MIMO 2×2, GPS, Glonass
  • Dual-SIM: Ja. 2 SIM-kort eller 1 SIM-kort og 1 MicroSD-kort
  • Stik: USB Type-C i bunden og 3,5 mm. jackstik
  • Vand- og støvtæthed: IP65/68
  • Platform: Android 10

Mit eneste forbehold ved Xperia 1 II

Sony Xperia 1 ii
Sony Xperia 1 II (Foto: MereMobil.dk)

Inden vi kommer til det fantastiske kamera og de mange fede ting ved Xperia 1 II, så lad mig adressere mit eneste rigtige forbehold.

På Xperia 1 II giver fingeraftrykslæseren mig desværre mig alt for mange fejlaflæsninger. I andre anmeldelser af Xperia 1 II har jeg ikke fundet nogen, som direkte dømmer fingeraftrykssensoren ude. Derfor lader jeg tvivlen komme Sony til gode.

Jeg vælger at fokusere på det her i anmeldelsen, da du så eventuelt før købet, kan afprøve funktionen i en butik. Køber du via nettet er der 14 dages returret, hvilket giver dig en fremragende mulighed for at teste om sensoren også driller dig. Der kan nemlig være flere faktorer, som gør det. Og det kan være min enhed, som er problemet.

Kort fortalt så er sensoren meget følsom overfor fingerens forskellige tilstande over dagen. Kold, fugtig, rynket efter opvask, slid efter havearbejde osv. Selvom fingeren naturligvis kan scannes ind flere gange, så driller det mig stadig.

Sensoren sidder i øvrigt på højre side indbygget i powerknappen. Placeringen er rigtig god da tommelfingeren rammer sensoren præcist, når du tager telefonen i hånden. Bruger du venstre hånd, er det venstre pegefinger, som rammer.

Men nu kan der så heller ikke bruges mere tid på dette. Lad mig komme videre til noget mere opløftende: Processorkraft og 5G.

Yder næsten på niveau med konkurrenterne

Xperia 1 II er baseret på Qualcomm Snapdragon 865-processoren med 8 GB RAM. I forhold til konkurrenterne i denne sæson, er det 4 GB RAM mindre. Jeg skal ikke kunne sige, om det er årsagen til, at Sony scorer under konkurrenterne med en tilsvarende processor.

I hvert fald imponerer Sony ikke på de rå tal, når de sættes op i nedenstående skema. Alle vil jo gerne have de bedste tal, men Sony klarer sig bedre end Samsung. Det skal også med, at i Antutu testen, der så Sonys tidligere topmodel på 341.814 point.

Men tag det bare HELT rolig. Xperia 1 II har masser af ydelse og flyver derudaf. Jeg har på intet tidspunkt følt mig sat tilbage. Du får processorydelse nok til nu og et langt stykke ind i fremtiden.

Herunder kan du se de benchmarkmålinger, som jeg har foretaget på de seneste topmodeller.

Processortypen og chipset gør også, at denne mobil er 5G-klar. Xperia 1 II understøtter 5G Sub6, der er den første variant af 5G, vi kommer til at se her i Danmark.

Antutu3D MarkRAMCPU
Motorola Edge+584.3767.32812 GBSnapdragon 865
OnePlus 8 Pro581.5477.13112 GBSnapdragon 865
Sony Xperia 1 II550.7386.9798 GBSnapdragon 865
Samsung Galaxy S20 Ultra525.2146.70712 GBExynos 990

Skærmhysteri… Nej! Du får ikke 90 eller 120 Hz

Sony Xperia 1 ii
Sony Xperia 1 II benytter en 60 Hz skærm (Foto: MereMobil.dk)

Sony er endnu ikke gået med på moden med højere opdateringshastigheder på skærmen, men holder sig på 60 Hz. De smør-bløde bevægelser ved scroll som 120 Hz skærme leverer udebliver her.

I stedet har Sony igen anvendt en OLED 4K-skærm (1.644 x 3.840 pixels) på 6,5 tommer.

Billedkvaliteten er fremragende. Farverne er flotte og naturlige uden at være kedelige. Du står således ikke med en overpumpet brugerfladegrafik, men i stedet et naturligt look der bestemt ikke er trist eller farveforladt.

For at kompensere for den manglende 90- eller 120 Hz-refreshrate har Sony en funktion kaldet ”reduktion af bevægelsesslør”. Denne mulighed findes også i nogle af Sonys TV-skærme. Her hedder det ”X-Motion Clarity”. Helt ærligt! Jeg kan ikke se forskel, når funktionen er aktiveret.

Savner jeg andet end 60 Hz? Nej! Det kunne da være fedt, hvis den kørte med 90 eller 120 Hz, men jeg vil ikke bytte det for batteritiden. Netop dét er jo kompromisset. Højere opløsninger og opdateringshastigheder jo højere strømforbrug. Derfor dumper Sony ikke på skærmen.

Jeg har tidligere udgivet en podcast, hvor jeg sammen med skærmekspert Rasmus Larsen fra Flatpanels.dk, sætter fokus på skærmteknologien. Hør episoden her.

Lyder godt! Rigtigt godt!

Jackstikket er tilbage. Jeg bruger oftest trådløse headsets, men jeg medgiver, at 3,5 mm. udgangen stadig kan noget. Sony har tilmed reduceret den såkaldte crosstalk til -20 dB. Crosstalk er lyd fra den ene kanal, som giver en smule overhør på den anden stereokanal. Til sammenligning er crosstalk på en FM-radio eller vinylplade -30 dB.

Efter alt teknikken kommer vi frem til lyden. Xperia 1 II lyder rigtigt godt, når du sætter et kablet headset i. Personligt ville jeg ønske, at lydoutputtet var højere. Det er også tilfældet, når jeg lytter på Motorola Edge+, der ligeledes kommer med mulighed for kablet headset.

Sony inkluderer en genvej til Tidal Hi-Fi med tre måneders gratis prøveperiode, så du har mulighed for at lytte til musik i Hi-Fi eller masterkvalitet. Selvom jeg er imod bloatware, så giver det i denne sammenhæng mening. Der er trods alt blot tale om en genvej til en webside og ikke en app, der ikke kan fjernes.

Lyden fra højttaleren er også fin, men det er ikke her, at telefonen har sin største styrke.

Top-lækkert kamera

Xperia 1 II har dette triplekamera setup:

  • 12 megapixels, 16 mm, f/2.2, super vidvinkel
  • 12 megapixels, 70 mm, f/2.4, telefoto
  • 12 megapixels, 24 mm, f/1.7, standardkamera

Dertil kommer en 3D iToF-sensor, der bruges til afstandsmåling fra kameraet til motivet.

Det vigtigste du skal vide om kameraet er, at det tager rigtigt gode billeder. I forhold til tidligere modeller har Sony fået mere styr på særligt de såkaldte ”highlights”. Det er situationer hvor motivet befinder sig i skygge og baggrunden er oplyst. Her har Sonys mobilkameraer haft en tendens til at tvære lyset fra baggrunden ud. Dette er mærkbart bedre på denne model.

Kameraet er et ”no nonsens” point-and-shoot hvor du i stort set alle situationer får gode billeder. Som sådan har Xperia 1 II ikke en dedikeret nattilstand. I lighed med iPhone-kameraet regner den selv ud, at lyset er dårligt og tager højde for dette i autoindstillingerne. Jeg har i testperioden lavet nogle fede aftenskud, som jeg selv er godt tilfreds med.

Portrættilstanden er lidt speciel. Du skal længere fra motivet før denne tilstand kan benyttes, end tilfældet er på konkurrerende telefoner. Resultatet synes jeg er overraskende godt. Du kan se et par eksempler herunder.

I denne telefon introduceres Real-time Eye autofokus på dyr og mennesker. Kameraet stiller simpelthen skarpt på disse motiver efter øjnene – fremfor ansigtet. Jeg må sige, at den godt nok følger fokuspunktet mega hurtigt. Om dette så giver ekstra gode billeder, synes jeg er vanskeligt at afgøre.

Heller ikke videooptageren fejler. Her kan du skyde klips i op til 4K, men smil-udløser og objektsporing er kun fuld supporteret i Full HD-tilstand.

Men det stopper ikke. Sony har nemlig specielle pro-apps til foto og video, hvor du kan hive endnu mere ud af kameraet.

Skyd med fokus på detaljerne

Xperia 1 II kommer Cinema Pro og Photo Pro. Det er to apps, hvor du virkelig kan skyde billeder og videoer med fokus på detaljerne.

Med Photo Pro får du et interface, som minder om det Sony har i deres Alpha-kameraserie. Her kan du trække rundt i alle parametrene, men Sony har ikke glemt en autotilstand. Derfor kan Photo Pro faktisk bruges som den primære kameraapp, hvis du ønsker det. Alphakamera-detaljerne ses også her. Når du fokuserer, så får du en masse fokuspunkter, præcis som på Alpha-kameraerne.

Kameraet understøtter burst-mode med op til 20 fps. Denne mulighed er kun tilgængelig i Photo Pro. I den almindelige kameraapp må du nøjes med 10 fps i burst-mode.

I Cinema Pro kan du virkelig gå amok med avancerede videoprojekter. Op til 60 fps (59,94 fps) er understøttet i 2K såvel som 4K-tilstand og du kan trække i ethvert parameter omkring din optagelse – inklusive de særlige looks som ”Venice CS”.

I forhold til da Cinema Pro havde premiere på Xperia 1 sidste år, er appen forbedret betydeligt. Der er blandt andet kommet flere autotilstande, så du lige knapt behøver være SÅ meget videoekspert som i sidste års version. Herunder kan du se den 21:9-format video jeg skød med Cinema Pro sidste år – her var der ingen hjælp fra autotilstande.

Sony er uden tvivl den producent, der tilbyder flest kamerafunktioner – vel at mærke uden du skal gå på kompromis med kvaliteten af billederne eller videoerne.

Optagelser med Cinema Pro, 2019, Xperia 1

Optaget i Cinema Pro på Xperia 1 i 2019 – uden brug af autoindstillinger

Billeder taget med Xperia 1 II

Mere om kameraet i Xperia 1 II

Kører og kører og kører uden opladning

Xperia 1 (2019) havde et batteri med en kapacitet på 3.330 mAh. I forhold til mit omfattende kamerabrug, så var kapaciteten i underkanten. Derfor kunne Xperia 1 kun lige slæbe sig gennem en dags brug uden en oplader i nærheden.

Sådan er det heldigvis ikke med Xperia 1 II. Batteriet er på 4.000 mAh og jeg har fint kunne køre uden oplader i to dage – hvis jeg er mådeholden med brugen af de to proapps til foto og video. Normalt ligger jeg på omkring 50 procents kapacitet ved sengetid.

Sony har en vanvittig god strømstyring, hvilket blandt andet ses om natten, hvor telefonen sover stort set uden at bruge strøm.

Der medfølger en oplader (USB-PD) på 18 watt. Denne sender batteriet fra 0-43 procent på en halv time. Dermed lader Sonys topmodel med cirka 57 mAh per minut.

Sonys opladning er et stykke fra de 99 mAh / min. som OnePlus 8 Pro leverer eller 112 mAh på Huawei P40 Pro.

Sonys telefon understøtter op til 21 watts opladning. Dermed kan jeg konkludere, at du ikke skal udskifte den medfølgende oplader til en kraftigere. Det får du ikke noget ud af på tiden.

Jeg kritiserede Xperia 1 for manglende trådløs opladning. Heldigvis kan jeg godt pakke min kritik sammen. Xperia 1 II har nemlig trådløs opladning (Qi-standard) og det fungerer fremragende. Op til 10,8 watt via Qi EEP understøttes.

Alt i alt får Sony det meste ud af batteriets kapacitet og presser ikke batteriets tekniske grænser ved at poweroplade det. Sony kommer også med Adaptiv Opladning (batteripleje), hvor telefonen kun oplades til fuld kapacitet lidt før du skal bruge den. Dette lærer telefonen automatisk, men du kan også indstille det selv.

SÅDAN VIL SONY OPDATERE XPERIA 1 II: Sony oplyser, at Xperia 1 II vil modtage sikkerhedsopdateringer hver måned i mindst to år. Køberne skal forvente mindst én opdatering af Android-platformen. Det fortæller Sony Danmark til MereMobil.dk.

Konklusion: Fremragende! Ganske enkelt!

Sony Xperia 1 ii
Sony Xperia 1 II (Foto: MereMobil.dk)

Sony Xperia 1 II er fremragende! Jeg bøvler godt nok lidt med fingeraftrykslæseren, men jf. andre anmeldere er det ikke et generelt problem. Jeg lader tvivlen komme Sony til gode.

Jeg elsker kameraet og batteritiden – ikke at forglemme den trådløse opladning. Kablet headset er ikke et must for mig, men vil for mange andre være et stort plus. Dertil kommer, at du her får en langtidssikret telefon, der er klar til 5G såvel som Wi-Fi 6 standarden. Desuden får du en lækker 21:9-skærm i superligaen.

Sony satser tydeligvis på det sikre; teknologier som er gennemprøvede og velfungerede. Sony prøver således ikke at være ultra innovative og det er faktisk en befrielse.

Xperia 1 II er baseret på Android 10 med månedlige sikkerhedsopdateringer i mindst to år. Det er en stort set ren Android-oplevelse hvor Sony dog, desværre, har givet for meget plads til bloatware.

I kampen mod Samsung, Motorola og OnePlus ligger Sony højt på prisen. Xperia 1 II starter således på 8.499 kroner for 8 GB RAM og 256 GB lagerplads. Det er 1.200 dyrere end hvad forgængeren kostede – 6 GB RAM / 128 GB lagerplads.

Du får en meget identisk oplevelse med Motorola Edge+ og OnePlus 8 Pro, der er godt 500 kroner billigere. Går du efter Samsung Galaxy S20+ kan du skære yderligere 500 kroner af prisen.

Du skal give lidt ekstra, hvis du vil satse på den sikre hest – den der har været med i opløbet i rigtigt mange år. Valget er op til dig.

Topkarakter – 6 ud af 6 stjerner.

Læs også mine anmeldelser af Motorola Edge+ og OnePlus 8 Pro.

Aktuelle priser på Xperia 1 II

Herunder kan du se dagspriserne på Sony Xperia 1 II. Salgsstarten var den 22. juni 2020 til en vejledede pris på 8.499 kroner uden abonnement.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?

Forsøg venligst at genindlæse siden, og vent et øjeblik.

Mine første indtryk af Xperia 1 II

Fordele og lidt tænke over

Fordele

  • Velprøvet teknologi – du er ikke forsøgskanin
  • Smal telefon der ligger godt i hånden
  • Fantastisk kamera med MANGE funktioner og gode billeder
  • Dedikeret kameraknap
  • Lang batteritid og trådløs opladning
  • Flot skærm med 4K-opløsning
  • 3.5 mm. jackstik med optimeret lydkvalitet
  • Ydelse på niveau med konkurrenterne
  • Klar udmelding om opdateringer af softwaren

Lidt at tænke over

  • Xperia 1 II er dyrere end de nærmeste konkurrenter
  • 60 Hz skærmteknologi – ikke 90 eller 120 Hz
  • Min finger fungerer ikke altid optimalt på fingeraftrykslæseren
  • Lidt for meget preinstalleret bloatware

Mere til historien

Normalt plejer der ikke er at være en gevinst ved at opdatere fra eksempelvis 2019 til 2020-modellen (Xperia 1 vs Xperia 1 II). I dette tilfælde er nyskabelserne dog så store, at det godt kan forsvares. Selvom Xperia 1 II blot er et facelift – så er det et STORT facelift.

Sony Xperia 1 II
Xperia 1 VI bliver første Sony med Android 15

En supportside bekræfter, at Android 15 kommer til den første Sony-telefon.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test

(mere…)
Hvilken PlayStation 5 skal jeg vælge?

GUIDE: Black Friday er lige rundt om hjørnet, og vi har en lille guide klar til dig, hvis du er i tvivl om, hvilken PS5 du skal vælge.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
51 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram