Dansk corona-app forsinkes og droppes måske
Den danske app Smittestop er under pres. Flere partier opfordrer til, at regeringen dropper appen og i stedet bruger af Google og Apples løsning.
Google og Apples samarbejde i kampen mod coronavirus skulle angiveligt sikre større anonymitet end den danske coronaapp, som ellers er ved at blive udviklet. Derfor ønsker flere partier nu, at regeringen dropper den planlagte danske app Smittestop. De ønsker i stedet, at der gøres brug af Google og Apples samarbejde. Det skriver DR.dk.
Dansk corona-app har fået et navn
Smittestop, den danske app til sporing af covid-19, skulle være udkommet i går. Men Netcompany, der udvikler appen for Digitaliseringsstyrelsen, er løbet ind i flere problemer, hvilket har udsat lanceringen. Det er uvist hvor længe, at lanceringen udskydes.
Nu opfordrer flere partier regeringen til at droppe Smittestop app’en og i stedet gøre brug af Apple og Googles løsning. Denne løsning er netop gjort tilgængelig for sundhedsmyndighederne på verdensplan.
-”Hvis appen bliver forsinket alt for meget, så forspilder vi den gyldne chance, vi har lige nu. Vi står i en position, hvor vi har epidemien under kontrol, og kan starte den her,” siger Stinus Lindgreen, forsknings- og sundhedsordfører hos Radikale Venstre, med henvisning til regeringens nye teststrategi.
Centralt eller decentralt?
Med Smittestop ønskes det, at der indsamles data udover smitte spore. Hvilket blandt andet Dennis Flydtkjær, IT-ordfører for Dansk Folkeparti mener kan risikere at skræmme nogle fra at bruge den.
-”Hvis vi ender i en situation hvor folk bliver bange for at data bliver misbrugt, så holder folk jo op med at bruge den her app. Og så er der jo ingen funktion i det overhovedet,” udtaler Dennis Flydtkjær.
Dansk Folkeparti, Konservative og Radikale vil alle have regeringen til i stedet at benytte Google og Apples løsning. Den har fået ros for at værne omkring privatlivet, da den virker decentralt. Den ”husker” oplysninger om ”møder” mellem brugere på den enkelte telefon.
Smittestop appen gemmer disse oplysinger på en central server, hvilket kan være en direkte bagdør for en overvågning af samfundet. Det skriver Berlingske.
Hertil erkender Digitaliseringsstyrelsen, at behovet for dataindsamling gør det nødvendigt at lagre data centralt, hvilket er udelukket med Apple og Googles løsning.
-”Hvis sundhedsmyndighederne skal kunne lave statistik og blive klogere på udviklingen af Covid-19, så er det nødvendigt med en form for central opsamling af data. Centrale data skal i givet fald i videst muligt omfang være anonymiseret,” udtaler direktør i Digitaliseringsstyrelsen Rikke Hougaard Zeberg til Berlingske.
Apple laver en coronaopdatering af Face ID
Myndighederne i Europa ikke enige…
I Tyskland har kritikken af en central lagring betydet, at de tyske sundhedsmyndigheder i weekenden droppede deres planlagte løsning. De ændrer det til fordel for den decentrale model, som bruges af Apple og Google. Storbritannien og Norge fortsat holder fast i en central lagring til deres corona-apps.
Coronavirus: Denne app kan lette din hverdag
Den danske app, Smittestop, har også et andet problem. Den ”sigter” kun mod Danmark. Når grænserne igen åbnes, så vil turister eller vi selv, hvis vi drager ud, ikke få glæde af denne del. Her virker den decentrale model bedre.
Hvornår og hvilken løsning det ender med vi får i Danmark er altså uvist på nuværende tidspunkt.
Coronakrisen har ført til, at teleselskaberne har udleveret data om danskernes bevægelser, baseret på data fra smartphones, til myndighederne. Hvis du det er problematisk? Stort set ingen danskere har reageret og godkendelsen blev da også lynhurtigt godkendt af Folketinget.
I vores techpodcast episode 72 kan du møde journalisten Anders Kjærulff, der i mange år har beskæftiget sig med brug af data og digital overvågning. Han mener myndighederne i Danmark og “styret sig”. Han gør det dog tydeligt, at det nok ikke er sidste gang, at myndighederne beder om data fra danskernes smartphones.
Lyt med herunder eller i din favoritpodcast-app. Du skal gå frem til 12:00 minutter.
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.
Mere til historien
Det er uvist om den danske app bevarer navnet Smittestop, men det er den i første omgang i hvert fald navngivet.