Pas på! En smartphone kan være alt for billig
Billige telefoner er ikke nødvendigvis et godt køb. Nogle gange reducerer producenterne specifikationerne så meget, at produktet bliver ligegyldigt.
Mobilproducenterne lancerer, i min optik, for mange ligegyldige modeller. Når jeg spørger dem, så er argumenterne noget i retning af, at der er købere i alle prissegmenter.
Det ændrer dog ikke på min holdning. Nogle gange bliver en telefon et så stort kompromis at den udspiller sig selv. Dem som køber produktet står tilbage med en kedelig oplevelse og bliver ikke ligefrem motiverede til at købe en dyrere model fra den samme producent en anden gang. Det er en perfekt vej til at devaluere ens varemærke.
Lad mig for den ældste del af læserne minde om, hvad der skete da HTC, der efter en lang succesbølge begyndte at lancere billigere versioner. HTC solgte rigtigt mange telefoner men ødelagde over tid, blandt andet af den grund, deres eget varemærke.
Motorola har, blandt anmeldere verden over, haft fantastisk trackrecord på anmeldelser. God til prisen har været det gennemgående tema. I min egen mailboks findes flere mails fra meget tilfredse Motorola-købere, der før købet har læst mine anmeldelser. De har været så positive, at de blot ville takke for min vejledning via anmeldelsen.
Men er Motorola ved at skyde sig selv i foden?
Et aktuelt eksempel
På vej i butikkerne omkring den 20. april er Motorola Moto G8 til cirka 1.500 kroner. Ud fra specifikationerne ligner det en fornuftig telefon. Du kan læse mere om Moto G8 her – men! Der findes en bedre model.
Den mest interessante telefon i G8-serien er nemlig Moto G8 Power til 1.999 kroner. Denne kommer med et batteri på 5.000 mAh – deraf tilnavnet ”power”. Desuden har den hele fire kameraer; standard, telefoto med 2x optisk zoom, ultra vidvinkel og makro.
Moto G8 og G8 Power har specifikationer, der ligger temmelig tæt på hinanden. Processor, RAM, Bluetooth-version, skærmstørrelse osv. er ens. Moto G8 har derimod færre antal pixels på skærmen og telefoto-kameraet er droppet og batteriet i Moto G8 er 1.000 mAh mindre.
Fra Moto G8 Power til Moto G8 skæres en del af det spændende væk, men det bliver værre endnu.
Motorola kunne ikke dy sig fra lige at skulle lancere endnu en G8’er. Det er blevet til Motorola Moto G8 Lite.
Nu har specifikationerne fået endnu en tur med tættekammen. Der er nedgraderinger på chipsettet, skærmopløsning, kamera, Bluetooth-version, færre watt til opladning osv. Desuden kommer Moto G8 Lite kun med Android 9.
Prisen er 1.299 kroner uden abonnement. Jeg synes, at Motorola skraber bunden med en unødvendig telefon.
Moto G8 Lite er en nedgradering af en nedgradering.
En billig smartphone går hånd i hånd med et billigt abonnement. Her kan du tjekke de aktuelt billigste priser på mobilabonnementer Annoncelink.
Kan Moto G8 Lite da ikke være god nok?
Hvis du kun har 1.299 kroner, så kan Moto G8 Lite da sikkert være en fin telefon. Desværre risikeres det, at nogle Moto-købere ikke bliver tilfredse ambassadører.
På alle punkter er Moto G8 Power et bedre køb. Det vil uden tvivl være en fordel at give 700 kroner mere og få en mere langtidsholdbar smartphone.
Med G8 Lite får man hurtigt tanken ”det er lige skrabet nok”. Køber man derimod G8 Power overrasker produktet og køberen står tilbage med ”det var da vildt, hvor meget telefon jeg fik for pengene”.
Den første købergruppe kan være ekstremt ødelæggende for varemærket. Det der startede spændende, er reduceret til en ligegyldig mobil.
Jeg vil til enhver tid gerne advare imod at købe telefoner, som er alt for billige. Særligt hvis du har tænkt dig, at telefonen skal bruges til andet end samtaler og beskeder.
Motorola er ikke unik på dette punkt. Der findes tilsvarende eksempler fra andre producenter.
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.
Mere til historien
Motorola vil ifølge rygterne snart lancere en egentlig topmodel. Denne hedder Motorola Edge+. Du kan læse mere om Motorola Edge+ her. Lanceringen af klaptelefonen Motorola Razr, der hører til i den meget dyre ende af spektret, er blevet påvirket negativt af coronakrisen.