Samsung Galaxy Z Flip test – vild og besværlig

TEST: Vild teknologi og innovation men også besværlig betjening i dagligdagen. Galaxy Z Flip peger i en ny retning, som vi måske ikke har brug for.

Samsung Galaxy Z Flip test
Når Samsung Galaxy Z Flip lukkes sammen er tykkelsen 17,3 mm. altså 1,73 centimeter. (Foto: MereMobil.dk)

Samsung er på markedet med en klaptelefon, der har en foldbar skærm inde mellem skallerne, som i skrivende stund rent faktisk kan købes. Navnet er Samsung Galaxy Z Flip.

Min test af Galaxy Z Flip vil ikke gå i detaljer med telefonens forskellige funktioner, men primært handle om klap- og foldkonceptet samt hvorvidt det giver mening i dagligt brug.

Den vejledende pris er 11.699 kroner. Det er en voldsomt høj pris, hvilket hænger sammen med, at der er tale om en ny kategori; foldbare telefoner. Over tid vil disse telefoner helt naturligt falde i pris. Du kan se dagsprisen på Galaxy Z Flip herunder.

Samsung vil med prisen også forsøge at gøre produktet relativt eksklusivt. Det er absolut lykkedes. Blandt dem jeg har mødt, som har set Galaxy Z Flip, har der umiddelbart været stor begejstring og overraskelse, når de ser klapmobilen tæt på.

Min første tanke, da jeg hørte om en tilbagevenden til klaptelefoner, var positiv. Måske ville foldbare skærme give mening i netop klaptelefoner.

En skærm skal ikke foldes fordi den kan. Den skal foldes fordi det er fornuftigt at gøre det. Klaptelefonkonceptet virker som et fornuftigt skridt. Eller gør det?

Det næste jeg hæftede mig ved var specifikationerne. Samsung satser ikke kun på design og ny teknologi. De har husket at få moderne teknik hældt ind i kassen, så køberne ikke køber en forældet telefon.

Specifikationer: Samsung Galaxy Z Flip

 • Skærm: 6,7”, 60 Hz, 425 PPI, Dynamic AMOLED, HDR10+, 1080 x 2636 pixels
 • Coverskærm: 1.1″, Super AMOLED, 112 x 300 pixels
 • Beskyttelse: Gorilla Glass 6
 • Processor: Qualcomm Snapdragon 855+
 • RAM: 8 GB
 • Hukommelse: 256 GB
 • Udvidelse: MicroSD-kort nej
 • Kamera 1: 12 megapixels, f/1.8, OIS, 27 mm. vidvinkel
 • Kamera 2: 12 megapixels ultra vidvinkel, f/2.2, 12 mm.
 • Frontkamera: 10 megapixels, f/2.4, 26mm vidvinkel
 • Batteri: 3.300 mAh
 • Trådløs opladning: Ja. Op til 15 watt understøttet
 • Hurtigoplader: Ja. 15 watt-lader i salgspakken
 • 3.5 mm. Jackstik: Nej
 • Forbindelser: Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Bluetooth 5.0, A-GPS, Glonass, BDS, Galileo, NFC, USB C.
 • 5G: Nej
 • 4G: Ja
 • Dual-SIM: Ja
 • E-SIM: Nej
 • Fingeraftrykssensor: Ja. På siden
 • IP-beskyttelse: Nej
 • Størrelse sammenklappet: 87.4 x 73.6 x 17.3 mm.
 • Størrelse udslået: 167.3 x 73.6 x 7.2 mm.
 • Vægt: 183 gram
 • System: Android 10
 • Brugerflade: Samsung One UI 2.1

Moderne uden på – men også inden i

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip kommer med Qualcomm Snapdragon 855+ processor (Foto: MereMobil.dk)

Designet og hvordan det foldbare koncept fungerer kommer jeg tilbage til. Jeg synes nemlig teknologien bør have nogle ord med på vejen.

Jeg ser med tilfredshed, at Samsung benytter Qualcomms topmodel inden for processorer anno 2019. Selvom Snapdragon 855+ blev lanceret sidste år, er processoren langt fra forældet.

I mine benchmarkmålinger scorer Galaxy Z Flip 454.448 point med Antutu Benchmark og 5.441 i 3D Mark. Det er ikke specielt langt fra de tal, som Samsung Galaxy S20 Ultra og iPhone 11 Pro fik i mine tilsvarende målinger. Disse kan du se i min store anmeldelse af Samsung Galaxy S20 Ultra samt i min anmeldelse af iPhone 11 Pro.

Gudskelov har Samsung fjernet in-screen fingeraftrykslæseren og placeret den i powerknappen på siden. Denne sensor ligger helt naturligt, hvis du er højrehåndet og sensoren er desuden temmelig præcis. Jeg oplevede sensoren i skærmen på Galaxy S20 Ultra som meget upræcis. Derfor er den fysiske sensor for mig et fremskridt.

Fornuftigt kamera og batteritid

Du får understøttelse af hurtigopladning med kabel, omend der i salgspakken kun ligger en 15 watt oplader, hvilket efterhånden ikke kan betegnes som en hurtigoplader. Desuden er hurtigopladning via trådløs opladning også understøttet. Telefonen kan lade trådløst sammenklappet såvel som udslået.

Kameradelen er ikke den vildeste, der findes. Resultaterne er ikke overdrevne positive men absolut i den fornuftige ende. Du kan se nogle af de billeder jeg har taget længere nede i testen, men det er ikke kameraet, der har haft mit fokus i denne anmeldelse.

Galaxy Z Flip har god lyd, stabile forbindelser og en rimelig batteritid. Jeg kører uden problemer en hel dag, uden sjatopladning og hvor der ved sengetid er omkring 20 procent tilbage. Det er godkendt og helt som det skal være.

Wow! Du har en fed telefon

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip (Foto: MereMobil.dk)

Med Samsung Galaxy Z Flip i hånden tiltrækker du dig rigtigt meget opmærksomhed. Jeg mødte nogle mindre børn i vores SFO, hvor øjnene var ved at falde ud, da jeg klappede telefonen sammen efter at have taget et billede.

– ”Waaaaaaooooooooooowwwwwww. Du har en feeeeeed telefon,” var den spontane melding fra den lille imponerede pige, der vel nok var omkring 5-6 år.

Min datter på 5 år sagde: ”Det er en flot telefon og så har den en smuk blomst inden i”. Ordene faldt mens hun med store øjne (meget forsigtigt) åbnede telefonen. Blomsten var en henvisning til Samsungs baggrund. Galaxy Z Flip hed i øvrigt ”Bloom”, som internt produktnavn inden telefonen blev offentliggjort.

Blandt større børn og voksne var reaktionerne enslydende; det kan noget med en foldbar telefon. I hvert fald er imponator-effekten virkelig høj.

Jeg var selv imponeret, da jeg åbnede æsken og fik liv i telefonen. Galaxy Z Flip giver en følelse af høj kvalitet helt ind i kroppen.

Det her er en skrøbelig telefon. Måske netop derfor passes der instinktivt ekstra godt på det, så den gode oplevelse af kvaliteten ikke ødelægges – men der indfandt sig også en hverdag, hvor jeg blot brugte Galaxy Z Flip som en hver anden telefon. Den er i øvrigt fortsat ikke gået i stykker.

Stresser det dig? Bare rolig. Samsung vedlægger et beskyttelsescover i salgspakken.

Lidt for bred og alt for glat

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip (Foto: MereMobil.dk)

Galaxy Z Flips flotte udseende driller betjeningen. Den skinnende polering på ydersiden, gør klaptelefonen ufattelig glat. Hvis dine hænder er lidt tørre, hvilket ikke er unormalt i vinterperioden, er et godt greb endnu sværere.

Du stikker ikke lige den ene finger ind mellem klapperne, og presser dem fra hinanden og vipper skærmen op. I hvert fald ikke uden du er i højrisiko for at tabe telefonen. Åbning skal ske med begge hænder, for at undgå katastrofale problemer. Ja. Det både er og føles klodset.

Hængslet er virkelig lækkert lavet. Der er ingen knirkelyde eller noget der binder. Det spiller bare!

Du skal i øvrigt ikke være nervøs for om hængslet bryder sammen. Ifølge Samsung kan du over en femårig periode klappe telefonen sammen 200.000 gange. Hængslet virker stadig på fold nummer 200.001. Det er blot 200.000 gange det er testet til.

Giver fold og knapper mening?

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip (Foto: MereMobil.dk)

I begyndelsen synes jeg det var innovativt og en gigantisk gevinst med klaptelefon-idéen. Da testperioden lakkede mod enden, blev jeg mere og mere overbevist om, at vores måde at anvende smartphones på, har ændret sig siden de første (nu oldschool) klaptelefoner så dagens lys for mange år siden.

DATIDENS KLAPTELEFON: Den første klaptelefon hed Motorola StarTAC. Den blev offenliggjort den 3. januar 1996. I 2005 udråbte PCworld.com Motorola StarTAC som en af de vigtigste gadgets de seneste 50 år. Den kom ind på en sjetteplads. Nummer ét på listen var den ikoniske Sony Walkman TPS-L2. Motorola StarTAC satte nye standarder for mobildesign.

Det antal gange om dagen, du har behov for at reagere på henvendelser, tjekke mails, forholde dig til notifikationer og hvad der ellers sker på skærmen, gør klapkonceptet irriterede. Klap op og i bliver en unødig ekstra handling.

Jeg har det som om, at jeg skal kravle ind gennem bagagerummet på bilen, før jeg kan åbne døren. Det er den bedste måde jeg har kunne finde til at beskrive problematikken.

De ekstra trin det kræver at få adgang til indholdet har ofte gjort, at jeg ikke har foldet telefonen sammen, men blot har puttet den i lommen i udslået tilstand – eller ladet den ligge på bordet, uden at være lukket. Det er ikke optimalt med en så skrøbelig telefon.

Mikroskærm på ydersiden

Samsung har sat en lille 1,1 tommer skærm på ydersiden, men den er så lille, at den slet ingen mening giver. Inden du har set den scrollende tekst igennem, havde du for længst haft svaret tilbage, hvis du havde haft en hvilken som helst anden telefon.

Coverskærmen er touchfølsom så du kan rent faktisk interagere med indholdet. Trykker du eksempelvis på en indkommen tekstbesked, kan du åbne telefonen hvorefter den straks viser beskeden i fuld størrelse. Dette kræver så, at du har aktiveret ansigtsgenkendelse, da fingeraftryk eller kode vil forlænge opstarten i irriterende grad.

Som på Galaxy S20-serien benytter Samsung 2D-ansigtsgenkendelse, der kan snydes med et billede. Derfor vil mange slet ikke kunne bruge funktionen, hvor telefonen åbner direkte på beskeden, da sikkerhedsniveauet ikke er højt nok.

Er du besat af retro, så kan du aktivere besvarelse af opkald, når klappen åbnes. Samsung har tænk over, at den moderne smartphonebruger nok også benytter et trådløst headset. Så bare rolig. Samtalen afbrydes ikke, hvis du lukker klapperne, når headsettet er aktiveret.

Overgangen mærkes og ses

Samsung Galaxy Z Flip
Overgangen hvor skærmen på Galaxy Z Flip folder ses og mærkes tydeligt
(Foto: MereMobil.dk)

Skærmen består, ud over selve skærmfolien, af et ultra tyndt glaslag (Ultra Thin Glass- UTG) med et plastiklag på toppen. Skærmen føles ikke som en helt almindelig plastikskærm, men er heller ikke den samme oplevelse, som en rigtig glasskærm.

Ifølge Samsung har det ultra tynde glaslag den fordel, at det forøger touchfølsomheden og skærmens synlighed i sollys.

Du mærker og føler desværre overgangen på midten. Elementet af begejstringen over den foldbare skærm aftaler en del, når fingeren gang på gang kører over telefonens ”miljøbump”.

Folden ses tydeligst på lyse baggrunde og er med til at ødelægge helhedsindtrykket. Dertil kommer en høj kant omkring skærmen, som du skal vænne dig til. Husk på! Vi kommer fra edge-to-edge skærme uden kanter.

Det er ærgerligt med det visuelle bump, men jeg er ikke i tvivl om, at det også generer produktudviklerne. Så lur mig om ikke det bliver løst i de kommende generationer, hvis kategorien slår an.

Unikke funktioner i Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip
“Knæk” Samsung Galaxy Z Flip en lille smule så kan du se Netflix og YouTube,
mens du laver mad (Foto: MereMobil.dk)

Går du op i selfie-fotografering og har du brug for at tage billeder, hvor du har hænderne frie? Sæt Galaxy Z Flip med klappen åben i 90 grader. Nu kan du ved brug af selvudløser tage et selfie, hvor du ikke holder telefonen i hånden.

Vil du hellere bruge kameraet på ydersiden, der har en højere kvalitet, så drejer du bare telefonen rundt. Nu ser du dit spejlbillede i overfladen. Den lille frontskærm kan tilmed aktiveres, så denne viser et udsnit af, hvad kameraet ser.

Selvudløseren kan i øvrigt aktiveres ved at holde en flad hånd op ved siden af dit ansigt, hvorefter billedet skydes. Overbevisende detalje!

Du kan også udnytte telefonens mulighed for at ”stå selv” til billeder med lang eksponering.

På en app som YouTube kan du stille telefonen med skærmen i en vinkel, så du kan se videoen, uden at holde telefonen i hånden. Vil du bruge fuld skærm kan telefonen ”knækkes” en lille smule, så den holder sig stående horisontalt.

Disse funktioner er sjove gimmicks, men jeg vil tro det kommer til at kræve en del tilretning af ens adfærd, før disse muligheder rigtigt giver mening ved dagligt brug.

Billeder taget med Galaxy Z Flip

Konklusion: En mega dyr eyecatcher

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy Z Flip (Foto: MereMobil.dk)

Samsung øvede sig med Samsung Galaxy Fold. Dette er ikke ”Fold 2.0”. Galaxy Z Flip er helt sin egen.

I starten var jeg betaget og imponeret; tænk at det kan lade sig gøre. Som tiden er gået, har hverdagen indfundet sig.

Jo. Galaxy Z Flip syner mindre end andre telefoner, når den er klappet sammen. Nu har jeg ikke forstand på at regne den samlede massefylde ud, men mit bud er, at den samlet set ikke er specielt meget mindre end andre telefoner. Den fylder bare på en anden måde.

iPhone 11 Pro vejer 188 gram og har en tykkelse på 8,1 mm. når den ligger i lommen. Samsung Galaxy S20 Ultra vejer 222 gram og er 8,8 mm. tyk.

Når Samsung Galaxy Z Flip smides i lommen er tykkelsen 17,3 mm. altså 1,73 centimeter. Det er en pæn lille klods. Jeg synes derfor ikke man vinder så meget, hvis det er en lille telefon, der skal foldes ud til noget større, at du går efter.

Samsung er godt på vej med noget, der på sigt kan blive spændende, men målet er ikke nået Galaxy Z Flip er dog et hæderligt bud.

Det som står tilbage er, at Galaxy Z Flip peger i en ny retning, der ved dagligt brug har vist sig at være besværlig, fordi vores måde at bruge en mobil på, er meget anderledes end da de første klaptelefoner kom. Så måske har vi slet ikke behov for at gå tilbage til klaptiden.

Som nævnt er folden noget der ses og føles. Min bekymring er her om folden over tid – jo flere gang den foldes – bliver tydeligere og tydeligere?

Skal du købe Galaxy Z Flip? Nej det synes jeg faktisk ikke – med mindre du vil have en DYR eyecatcher i lommen. Udviklingen vil gå stærkt inden for konceptet foldbare. Vent og se tiden af.

4 ud af 6 stjerner.

Nu afventer jeg at få Motorola Razr ind på mit bord til test. Desværre er den blevet forsinket. Derfor kan jeg desværre ikke svare på om Razr er en bedre eller værre telefon end Galaxy Z Flip.

VIDEO: Mit første kig på Motorola Razr

DETTE MENER ANDRE OM SAMSUNG GALAXY Z FLIP

Ekstra Bladet: Vanvittig telefon til vanvittige købere. Formfaktoren sender en 20 år tilbage i tiden, der kræves to hænder for at folde den ud. I længden bliver du træt og irriteret over at skulle folde ud og ind. Det er svært at give et brugbart svar på, hvorfor man skulle købe Galaxy Z Flip. Hvis du er vanvittig nok og ikke kan vente, er vores råd ganske klart: Vælg Galaxy Z Flip, der p.t. er det bedste og mest gennemførte bud på en foldbar telefon. 4 ud af 6 stjerner. Læs anmeldelsen her.

Lyd & Billede: Den første virkelig vellykkede klapmobil, der opleves væsentligt mere robust end Samsung Galaxy Fold. Z Flip er væsentlig mere behagelig at have i en bukselomme, hvor den ikke fylder meget mere end en pengeclip. Telefonen er vanskelig at åbne og lukke med en enkelt håndbevægelse. Det eneste aber dabei er prisen, som er en kamel, mange forbrugere vil have svært ved at sluge. 5 ud af 6 stjerner. Læs anmeldelsen her.

Aktuelle priser på Samsung Galaxy Z Flip

Herunder kan du se dagspriserne på Samsung Galaxy Z Flip.

Vi henter priserne. Vent venligst ⏳

Indlæses priserne ikke?
Klik her for at ændre dit samtykke

Vælg "Accepter alle", klik på "Gem og luk" og genindlæs siden, hvis der fortsat intet sker.

Se testen af Samsung Galaxy Z Flip

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

 • God fingeraftrykslæser
 • Unikt design i høj kvalitet
 • Fornuftig batteritid
 • Har hurtigopladning og trådløs opladning
 • Kraftig processor og stor hukommelse

Lidt at tænke over

 • Skrøbelig – pas godt på den
 • Skærmen har et bump på midten der tydeligt mærkes og ses
 • Klap ud og ind er en ekstra handling = længere tid inden du ser indholdet
 • Skal åbnes og betjenes med to hænder
 • Ny og uprøvet skærm- og foldteknologi
 • Høj pris

Mere til historien

Samsung giver 1 års Premier Service med i salgspakken til Galaxy Z Flip. I 12 måneder kan du få skiftet revnede skærme, fysiske skader eller væskeskader. Selvrisikoen er 819 kroner.

Samsung Galaxy Z Flip
Samsung Galaxy S23 FE kommer til Danmark nu

Lavprisudgaven af Galaxy S23, der hedder Galaxy S23 FE, rammer nu endelig Danmark. Se priserne her.

(mere…)
Samsung Galaxy S23 FE snart klar i Europa

KORT NYT: Samsung ventes, at lancere Galaxy S23 FE på det europæiske marked senere denne uge.

(mere…)
Samsung Galaxy S24 – billeder og specifikationer lækket

Vi forventer, at Samsung allerede i næste måned vil løfte sløret for Galaxy S24-serien. Allerede nu er der lækket billeder og specifikationer.

(mere…)
Hørefejl? – Doro HearingBuds giver nye muligheder

TEST: Doro HearingBuds skærer igennem kaos og det højlydte. Og så spiller de bare fremragende.

(mere…)
Lavpris-mobil: Det er jo næsten umuligt at vælge

VIDEO: Jeg har sat to gode lavpris-telefoner i duel. Hvilken er bedst?

(mere…)
Samsung Galaxy brugere melder om burn-in på skærmen

Efter opdatering til One UI 6.0 så melder brugere om burn-in på skærmen i deres Samsung Galaxy-telefon.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
5 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram