Dette skal du vide om 120 Hz på Galaxy S20-serien

BAGGRUND: Hvad giver 120 Hz opdateringshastighed i skærmen ved dagligt brug? Læs skærmekspertens vurdering af 120 Hz-skærme.

Med introduktionen af Samsung Galaxy S20, Galaxy S20+ og Galaxy S20 Ultra åbner Samsung for en ny æra inden for skærmteknologi. Telefonerne er nemlig Samsungs første med 120 Hz refreshrate – også kendt som opdateringshastighed.

OVERBLIK: Alt om Samsung Galaxy S20-serien

120 Hz giver en mere flydende skærmoplevelse, hvor grafikken glider langt mere lækkert, end tilfældet hidtil har været. Ikke det ligefrem har været dårligt eller hakkende, men i forhold til 120 Hz så er den gamle 60 Hz teknologi bare ikke helt så lækker.

I flere år har vi set hvordan særligt computerskærme har udviklet sig i retning af højere og højere opdateringshastigheder. Det er den udvikling, der nu rammer vores mobilskærme.

- ”Vi har snakket hertz i mange år – særligt i PC-skærme til gaming. Først havde de 120 Hz, så 144 Hz og senest på CES 2020 så vi den første PC-skærm med 360 hertz. Nu begynder man mere og mere at tale om det på TV, men også på smartphones,” fortæller skærmekspert og indehaver af techsitet Flatpanels.dk, Rasmus Larsen, til MereMobil.dk.

Ikke kun det visuelle har betydning, når vi taler om højere opdateringshastigheder. Det er ifølge Rasmus Larsen også vigtigt hvordan ”det føles” når vi interagerer på skærmen med fingeren – f.eks. scroller gennem websites.

Hør interviewet med Rasmus Larsen fra Flatpanels.dk her

Kan grafikkortet følge med?

Det er ikke kun vigtigt, hvor ofte skærmen ”tegner” billedet. Mindst lige så vigtigt er det om grafikchippen i telefonen kan følge med.

- ”En skærm kan sagtens opdatere med 60 eller 120 Hz hele tiden, men hvis ikke grafikkortet leverer billedet i den samme opdateringshastighed, så kan der opstå oplevelsen af at billedet hakker. Det kan ske hvis grafikkortet kun kører 60 Hz men hvor skærmen kører 120 Hz - så bliver billedet jo tegnet to gange, hvilket kan udløse hak i grafikken,” forklarer Rasmus Larsen fra Flatpanels.dk.

På den kommende OnePlus 8, der også har 120 Hz skærm, kan grafikchippen generere billederne ved 240 Hz. Når grafikchippet er hurtigere end skærmen, så minimeres risikoen for mikroskopiske pauser, hvor skærmen skal vente på grafikchippen. Det er altså en fordel, når grafikchippen sampler billederne hurtigere end skærmen kan vise.

Hvilken sample-frekvens Samsung anvender i grafikchippen på Galaxy S20-serien er ikke oplyst.

Vi er i en overgangsperiode, hvor skærmteknologien nu kan levere hurtigere opdateringer men indholdssiden skal også kunne følge med, hvilket ofte tager længere tid, fortæller eksperten.

Strømforbruget forøges ved 120 Hz

Lige så fedt det kan se ud med en høj opdateringshastighed lige så træls er bagsiden af medaljen. Jo flere gange skærmen opdaterer jo mere strøm bruger det. Processoren og særligt grafikchippen arbejder mere, hvilket er noget af det, som bruger meget strøm.

Måske netop derfor står skærmindstillingerne på Samsung Galaxy S20’erne til 60 Hz, når telefonerne startes op første gang. 120 Hz er et tilvalg og ikke noget Samsung ”tvinger” brugerne til.

Samsung leverer topmodellerne dette forår med store batterier. Således kommer Galaxy S20 Ultra med en kapacitet på 5.000 mAh. Her skal vi lægge mærke til den store skærm på 6,9 tommer, som på grund af størrelsen også trækker mere strøm. Galaxy S20+ og Galaxy S20 har batterikapacitet på henholdsvis 4.500 og 4.000 mAh.

Hvis telefonen er sat til 120 Hz og temperaturen i telefonen overstiger 42 grader, så ændres opdateringshastigheden automatisk til 60 Hz. Det sker også, hvis batterikapacitet rammer 5 procent. Det oplyser Samsung til MereMobil.dk.

Samsung anvender ikke dynamisk refreshrate. der ændrer sig ud fra indholdet. 120 Hz er 120 Hz, fortæller Samsung.

120 Hz er fremtiden

Det bliver hurtigt hverdag med 120 Hz skærmteknologi. I starten virker det rigtigt fedt, men ganske kort tid efter bliver det bare den nye normaltilstand.

Ofte opleves 120 Hz stærkest hvis man går tilbage til en 60 Hz-enhed fra en 120 Hz-enhed.

Skærmeksperten tror, at 120 Hz-skærme er fremtiden. Ligesom vi gennem årene har fået højere og højere skærmopløsning, så skal vi forvente, at opdateringshastigheden bliver det næste skridt omkring skærme, der helt naturligt bliver taget.

LYT MED: Du kan høre interviewet omkring 120 Hz-skærmteknologi i min tech-podcast. I episoden finder du herunder eller i din favorit podcastapp.

Mere til historien

Opdateringshastighed, eller refreshrate, er ikke det samme som FPS (frame per second) – billeder per sekund. Refreshrate er et udtryk for hvor mange gange i sekundet, at skærmen opdaterer billedet. FPS er et udtryk for hvor mange billeder i sekundet en video eller film er optaget og afvikles med.

Priserne på Galaxy S23’erne er lækket

De europæiske priser på Samsung Galaxy S23’erne er afsløret. Det tyder på, at du skal betale mere for dette års model.

(mere…)
Pris og salgsstart lækket på Samsung Galaxy S23-serien

Samsung er på vej med Galaxy S23-serien, som offentliggøres om små to uger. Billeder, specifikationer og prisen er afsløret.

(mere…)
Hele Samsung Galaxy S23-serien er nu lækket

Billeder af alle de kommende Samsung Galaxy S23-modeller er lækket inden den officielle præsentation.

(mere…)
Samsung Galaxy S23 pressemateriale lækket

Pressemateriale om den kommende Samsung Galaxy S23-serie er angiveligt lækket og viser pressefotos.

(mere…)
Samsung bekræfter Unpacked event

Samsung har netop udsendt invitationerne til den kommende Unpacked event, hvor Galaxy S23-serien præsenteres.

(mere…)
Samsung på vej med ny Galaxy A-telefon

Senere i januar ventes det, at Samsung vil præsentere en ny Galaxy A-enhed, der har 120 Hz skæm.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
52 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram