Ikonet Motorola Razr er tilbage – nu folder skærmen
Skærmen folder inde i skallerne, men du kan ikke se folden. Skærmen er helt glat. Vi byder Motorola Razr velkommen tilbage efter 15 år i skyggen.
Der skulle over 20 forskellige prototyper til, alene i den indledende brugerundersøgelsesfase, før Motorola ramte det helt rigtige udgangspunkt for en ny version af Motorola Razr.
En ting er at have et verdenshit i sommeren 2004 – en endnu sværere ting er at løfte arven 15 år senere og bringe produktet ind i en ny tidsalder.
VIDEO: Mine første indtryk af Motorola Razr
Noget tyder på, at Motorola virkelig har tænkt sig godt om. At fjerne tasterne og erstatte hele indersiden af klaptelefonen med en 6,2 tommer pOLED skærm, der tilmed kan folde, lyder forholdsvist enkelt. Men når vi så tilføjer, at du ikke må kunne se stedet hvor skærmen folder, når telefonen er åben, er derimod en temmelig vanskelig opgave.
Ikke desto mindre forlyder det fra Motorola, at de er lykkedes med netop det; en skærm der kan foldes uden du kan se folden – og uden du skal være nervøs for at ødelægge skærmen med en skarp negl. Netop plastikskærmen har voldt Samsung og Huawei udfordringer på deres foldbare telefoner. Her ses det nemlig tydeligt, hvor skærmen har været foldet. Se et eksempel i min video med Huawei Mate X.
Skærmen på 6,2 tommer (876 x 2.152 pixels) i 21:9-format, er af OLED-typen.
Sammenklappet måler Motorola Razr 72 x 172 x 6,9 millimeter, og selvom den pludselig er ret kompakt, så er den ikke mindre interessant. Ydersiden har nemlig en 2,7 tommer touchskærm, der kan bruges til at håndtere opkald og beskeder, styre musikken eller benytte Google Assistant.
Yderskærmen er beskyttet af Gorilla Glass mens inder-skærmen er udført i plastiktypen polymer.
Når Motorola Razr lukkes sammen, når skallerne helt sammen, oplyser Motorola. Det skulle beskytte skærmen mod snavs og støv. Lukkemekanismen er i øvrigt patentbeskyttet.
Den nye Razr vejer en del mere end sin forgænger. I dag 205 gram. Dengang i 2004 kun 95 gram.
Hardwaren i Motorola Razr
I forbindelse med re-designet af Razr fik antennen også en tur, så den nu optager halvt så meget plads. Samtidigt fik den ydre side af mobilen en beskyttelse mod mindre mængder vand. Hvor meget ”mindre mængder” er, oplyses ikke.
Motorola Razr har 6 GB RAM og 128 GB intern lagerplads. Den kører på Qualcomm Snapdragon 710, der blev introduceret af Qualcomm i maj 2018. Processoren har vi tidligere set i Nokia 8.1 samt i et par telefoner under Lenovo-varemærket.
Batteriet har en kapacitet på 2.510 mAh. Det lyder ikke af meget, men vi må formode, at det blandt andet er derfor, at der satses på en processortype, som yder knapt så meget som eksempelvis dem i 800-serien – for at holde strømforbruget nede.
Hovedkameraet har en 16 megapixels sensor, mens frontkamera kommer med 5 megapixels opløsning.
Hvor er SIM-kortet?
En af de helt store overraskelser ved Motorola Razr er SIM-kortet – eller rettere mangel på SIM-kort. Razr kommer nemlig kun med eSIM. Det betyder, at operatøren som telefonen skal benyttes hos, skal understøtte mulighed for eSIM.
For at være helt tydelig på dette punkt, så gentager jeg lige budskabet: Du kan ikke tage dit nuværende fysiske SIM-kort og flytte over i Razr.
Hvad årsagen er til dette valg oplyser Motorola ikke noget om, men det kan handle om pladsmangel i telefonen. Uanset hvad så er det i hvert fald med til at begrænse antallet af interesserede købere og teleselskaber ret meget. Men det er modigt. Ikke engang Apple har endnu turde gå over til udelukkende eSIM.
Kan opdateres til Android 10
Motorola Razr er født med Android 9, men Motorola garanterer en Android 10-opdatering i nærmeste fremtid. Motorola har lagt deres egen Moto-app ind på Razr, men ellers ser det ud til, at Android-udgaven er forholdsvist urørt.
Når det kommer til brugeroplevelsen, så ”taler” forside- og hovedskærmen sammen. Når du ser eksempelvis en SMS på forsiden, og åbner telefonen, så går du direkte ind i den fulde visning. Det lyder ret cool. Særligt hvis det fungerer godt.
Kommer til Danmark i 2020
Motorola Razr kan købes i Danmark fra den 24. januar 2020. Forsalget begynder den 19. november 2019.
I Danmark bliver Razr udelukkede solgt gennem Telia, der dermed bliver blandt de første operatører til at få klaptelefonen med foldbar skærm på hylderne.
Motorola Razr koster 12.999 kroner (vejledende pris).
Hvad tænker du om Motorola Razr? Har Motorola fat i noget eller bliver det blot en gimmick? Kommentarfeltet herunder er åbent.
Specifikationer: Motorola Razr 2019
- Qualcomm Snapdragon 710 processor
- CPU: Adreno 616
- RAM: 6 GB
- Lagerplads: 128 GB
- Udvidelse af hukommelse: Nej
- Skærm: 6,2 tommer pOLED, 876 x 2.142 pixels, 21:9-format
- Udvendig skærm: 2,7 tommer glas OLED, 800 x 600 pixels, 4:3-format
- Kamera: 16 megapixels (f/1.7)
- Frontkamera: 5 megapixels (f/2.0)
- Mål, udfoldet: 72 x 172 x 6,9 millimeter
- Mål, sammenklappet: 72 x 94 x 14 millimeter
- Vægt: 205 gram
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
- Bluetooth: 5.0, LTE Cat12, USB-C, fingeraftrykslæser
- Mobilnet: eSIM-only
- Styresystem: Android 9
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.
Mere til historien
Den originale Motorola Razr V3 kom i juli 2004. Den var ikonisk for sin tid. Razr V3 blev med 130 millioner eksemplarer verdens mest solgte klaptelefon. Du kan her se min video med den originale Razr.