Hvad nu, Huawei?

Vi aner reelt intet om hvor Huawei og mobilkøberne står i handelskrigen mod USA. Foreløbigt har Huawei ingen kommentarer.

I dag (mandag den 19. august 2019) udløber Huaweis dispensation fra handelsforbuddet mellem USA og Kina. Det betyder, at amerikanske virksomheder ikke må handle med Huawei. Eller gør det?

Efterhånden har der været så mange meldinger om både det ene og det andet, at det er umuligt at finde ud af, hvad der er op og ned. Det gælder også i dag hvor perioden på 90 dage udløber, og et handelsforbud reelt træder i kraft.

I weekenden skrev blandt andet Reuters om en midlertidig licens på yderligere 90 dage, der ville forlænge Huaweis nuværende periode. Kort efter trak præsident Donald Trump kontra. Han vil ikke lave forretninger med Huawei, lød det blandt andet fra præsidenten med henvisningen til, at Huawei udgør en national sikkerhedsrisiko.

Mandag lød det fra Wilbur Ross, Commerce Secretary, at den amerikanske regering vil forlænge Huaweis licens med yderligere 90 dage. Udtalelsen faldt på Fox Business. Se indslaget med Wilbur Ross her.

Næste deadline er den 19. november 2019.

Hvad så med præsident Trumps udtalelse i weekenden? Gælder det så ikke mere? Hvad er egentligt op og ned i sagen? Vi ved det ikke!

MereMobil.dk har kontaktet Huawei for at få en aktuel status og kommentar til sagen, men Huawei har ingen kommentarer.

Teleselskaberne køber stadig Huawei-telefoner

MereMobil.dk har lavet en rundringning til de danske teleoperatører, for at høre om de stadig handler med Huawei.

Meldingen fra YouSee / TDC, Telia, Telenor og 3 er, at de fortsat køber Huaweis smartphones hjem, og sælger dem til danskerne. Teleselskaberne tømmer således ikke blot deres egne varelagre for Huaweis produkter, men de afventer sagens udvikling.

Huawei vil fortsat kunne sikkerhedsopdatere de Android-telefoner, som bliver solgt i blandt andet Danmark ligesom Google Mobile Services (GMS) vil kunne bruges på produkterne. Dette har Huawei udtalt gang på gang de seneste tre måneder.

Handelsforbuddet ramte i maj Huawei hårdt. Det har været fremme, at salget faldt omkring 20 procent.

Ifølge Huaweis direktør for Consumer Business Group i Danmark, Ren Ke, har salget dog stabiliseret sig. Det har Ren Ke sagt et interview med Alt om Data i starten af august.

HVAD ER GOOGLE MOBILE SERVICES? GMS er alle de Google-tjenester som definerer en Android-smartphone i vores marked. Blandt tjenesterne er Google Søgning, Chrome-browseren, YouTube, Google Maps, Gmail, Google Play Store, Google Fotos og mange andre. Google Mobile Services er Googles egen tilføjelse til Android. I modsætning til Android Open Source Project (AOSP) er GMS et lukket univers, der udelukkende håndteres af Google.

Jeg vil vente…

Kunderne køber stadig Huaweis smartphones. Derfor er det naturligt at gøre dem tilgængelige, så længe efterspørgslen er der.

Selvom Huaweis telefoner stadig fungerer med alle Googles tjenester og får sikkerhedsopdateringer, så vil jeg personligt ikke købe dem. Ikke fordi der er tale om dårlige telefoner, men fordi uvisheden er for stor.

Fint nok jeg stadig kan få sikkerhedsopdateringer, men hvad nu hvis disse pludselig stopper eller amerikanerne finder på andre underlige ting, der rammer min nye telefon? Vi ved simpelthen ikke nok om hvad der foregår.

Huawei har godt nok deres eget styresystem HarmonyOS på vej, men her ved vi heller ikke ret meget. Hvad sker der f.eks. med adgangen til Gmail, Maps og YouTube? Og udgør HarmonyOS også en sikkerhedsrisiko?

Ifølge Huaweis mobiltopchef, Richard Yu, kan HarmonyOS køre Android-apps samt HTML5 og Linux-baserede, men hvordan dette i praksis sker, vides ikke.

Af disse og mange andre årsager kan jeg fortsat ikke anbefale at købe Huaweis telefoner – ja i det hele taget lige genoverveje et køb af kinesiske smartphones.

Til slut har jeg ét spørgsmål: Hvad nu, Huawei?

Mere til historien

Når særligt Trump irriterer ”den kinesiske drage” kan det også risikere at få store konsekvenser for amerikanske virksomheder. Læs her vores analyse af Trump vs. dragen i Kina.

Huawei har succes på elbilmarkedet

Samarbejdet mellem Seres og Huawei går rigtig godt og de sælger biler som aldrig før på det kinesiske marked.

(mere…)
Huawei overhaler Samsung på foldbare smartphones

Samsung havde førstepladsen i 4. kvartal på markedet for foldbare smartphones, men det ligner at Huawei overhaler i 1. kvartal.

(mere…)
Apple får artige stryg af Huawei

Trods slutspurt på de nyere markeder, vil der forlade færre smartphones fra fabrikkerne i år, vurderer analysefirma.

(mere…)
Hvad har Huawei gang i?

Huawei har på egen hånd skabt telefoner med et 5G-chipset.

(mere…)
Mistanke: Huawei etablerer chipfabrikker med statsstøtte

Brancheorganisation mener, at den blacklistede kinesiske mobil- og teknologigigant Huawei omgår amerikanske sanktioner.

(mere…)
EU lukker Huawei og ZTE ude

Topleder i daværende TDC delte i bogstaveligste forstand seng med kinesisk tech-gigant, skriver velanset amerikansk medie.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
16 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram