Sony Xperia 10 Plus test

TEST: Xperia 10 og Xperia 10 Plus rammer ind i et hårdt prisområde, hvor barren er sat rigtigt højt. Læs her min vurdering af Xperia 10 Plus.

Sony Xperia 10 Plus
Sony Xperia 10 Plus (Foto: Sony)

Sony Xperia 10 Plus er et godt bud på en prisvenlig smartphone til lige under 3.000 kroner. Det er en fin telefon dem, som ikke vil, eller kan, betale rigtigt mange penge for en smartphone.

Konkurrencen i mellemklasse-segmentet er benhård. Mange byder sig til med gode produkter. Særligt Nokia og Motorola er aggressive i segmentet. Sony har meget at leve op til.

Specifikationer: Sony Xperia 10 Plus

 Sony Xperia 10 Plus
Skærm6.5”, LCD, 21:9 format, Gorilla Glass 5
OpløsningFull HD+ (1080 x 2520px)
StyresystemAndroid 9
ProcessorQualcomm Snapdragon 636
RAM4 GB
Hukommelse64 GB
UdvidelseJa. MicroSD-kort op til 512 GB
KameraDual: 12 megapixels (1/2.8”) + 8 megapixels (1/4”)
Frontkamera8 megapixels (1/4”)
Batteri3.000 mAh
HurtigopladningJa
Hurtigoplader medfølgerNej
Trådløs opladningNej
Cover medfølgerNej
Forbindelser4G (3CA LTE), CAT12, Bluetooth 5.0, Wi-Fi, GPS
Dual-SIMJa. To SIM-kort el. Et SIM og et MicroSD-kort
FingeraftrykJa. På siden.
Størrelse167 x 73 x 8.3 mm
Vægt180 gram
IP-certificeringIP67, vand- og støvafvisende

Forrygende skærmformat

Billede taget i 21:9 format med Sony Xperia 10 Plus (Foto: MereMobil.dk)

Sony rammer tidens ånd lige på kornet. Vi streamer film, serier og andet digitalt indhold på farten. Hvorfor så ikke have en skærm, der kan vise materialer fra eksempelvis Netflix, uden at skulle strække billedet?

Film og serier skydes og produceres i formatet 21:9. Det gælder også for mange musikvideoer. YouTube bugner af native 21:9 indhold. Du kan eksempelvis starte med denne 21:9-videoplayliste.

Jeg køber idéen om at have et skærmformat, som matcher indholdet. Ligesom ”i gamle dage” hvor 16:9 var standarden.

På grund af formatet er telefonen smallere og længere, end man er vant til. Det har for mig ikke været et problem. En længere skærm giver et større overblik over ens opkalds- og beskedlister samt websites, da du ganske simpelt kan se mere uden at scrolle.

I forhold til en 16:9 skærm får du 31 procents mere skærmplads med 21:9 formatet, fortæller Sony.

En anden fordel ved 21:9 er, at det mere naturligt lægger op at bruge to apps samtidigt på skærmen.

Om Sony har kræfterne til at trække udviklingen af smartphones i retning af 21:9 som standardformat, er jeg i tvivl om. Jeg er også meget i tvivl om, hvorvidt 21:9 formatet skaffer kunder i butikken. Men uanset hvad så er det en måde at skille sig ud fra konkurrenterne på.

I udgangspunktet giver LCD-skærmen et godt billede, men den hører ikke til blandt markedets bedste skærme. Her er mine forventninger store til Xperia 1.

Bagsiden af 21:9 formatet

Du skal indgå et kompromis, når du vælger 21:9 format-telefoner eller for den sags skyld telefoner med et lignende format. F.eks. Samsungs 18.5:9.

På YouTube og Netflix, samt andre streaming-kilder, findes stadig rigtigt meget 4:3 og 16:9 indhold. Når du ser dette indhold, er der for alvor tale om sorte kanter omkring indholdet.

Fotos er også et problem. Rigtigt mange billeder tages nemlig i 4:3 format. Igen velkommen til sorte kanter ved siden af billedet.

Anonymt design

Skærmen går tæt mod sidekanterne og bunden. Der er ikke et hak i toppen. Det er en klassiker inden for mobildesign. Den ydre ramme og bagsiden er også klassisk, og til den kedelige side. Til gengæld får du et design, der fungerer uden en masse eksperimenter.

Bagsiden er ikke i glas, hvilket er en fordel for dem som jævnlig taber telefonen. Den lidt ru bagside giver et godt greb – noget rigtigt mange andre telefoner mangler.

På højre side er power, fingeraftrykssensor og volumenknapperne. Desværre er placeringen af tænd/sluk knappen og volumen helt tosset. Da telefonen er relativt lang, er det svært, på en naturlig måde, at nå power-knappen.

Volumenknapperne er placeret under fingeraftrykssensoren. Heller ikke dette er en intuitiv placering.

Fingeraftrykssensoren sidder helt perfekt lige ud for tommelfingeren – og sensoren fungerer virkeligt godt.

Designerne fornærmer ikke nogen med Sony Xperia 10 Plus. I bedste fald er telefonen, med slukket skærm, anonym.

Xperia 10 Plus har også genvejsfunktionen Side Sense, der blev introduceret med Xperia XZ3i efteråret 2018. På Xperia 10 Plus er Side Sense blevet mere præcis, når den skal aktives.

Sådan virker Side Sense

En demonstration af Side Sense

Performance imponerer ikke

En telefon til 3.000 kroner skal naturligvis ikke yde som en topmodel. Den skal yde lige præcis nok til, at det ikke er irriterede.

I en benchmarkmåling, hvor den rå performance måles, ligger Sony Xperia 10 Plus på niveau med Motorola Moto G7 Plus.

Nokia 5.1, der kom på markedet dette forår, også på niveau med Sony Xperia 10 Plus.

Der har ikke været problemer med at spille det krævende spil Asphalt, der i øvrigt vises i fuld skærm (21:9). Det ser fedt ud.

Ved dagligt brug er Xperia 10 Plus en dejlig telefon, hvor tingene kører fint – i forhold til prisen.

Sony er tro mod Android

Sony har ikke skilt Android 9 ad. Sony har deres eget take på platformen men uden at ødelægge den.

Du får ”stryg opad”, som hjem-genvej, der er Androids nutidige navigation i styresystemet. Bryder du dig ikke om det, kan du skifte til de faste tre knapper i bunden.

Sony tilbyder en række af egne apps samt en enkelt app, som de sandsynligvis har fået penge for at smide ind på telefonen.

Gider du ikke bloatware så kan du fravælge at installere dem. Du får valgmuligheden i forbindelse med opsætningen af telefonen. Her kan du også vælge nogle af Googles apps fra.

Her er listen: Booking.com, AR-effekt, News Suite by Sony, Playstation App, Movie Creator, Skitse, Video & TV sideview. De valgbare Google-apps er: Lommeregner, Google Sheets, Google Slides og Google Docs.

Sony har i øvrigt beholdt blandt andet Beskeder og Kalender fra den originale version af Android, og således ikke udskiftet dem med egne udgaver.

Android-brugeroplevelsen er som altid på Sonys telefoner i top.

Ikke den vilde kameramobil

Panorama-billede taget med Sony Xperia 10 Plus (Foto: MereMobil.dk)

Sony er den største leverandør af optik til andre producenter, men har gennem tiden ikke selv stået for de bedste kameratelefoner.

På Xperia X10 Plus skal du forvente et fornuftigt kamera. Kameraet består af en klassisk farvesensor (12 megapixels), der kombineres med en telefoto-linse på 8 megapixels. Begge kameraer har autofokus.

Telefoto-linsen har tilmed 2x optisk zoom, hvor du dog ikke må forvente det vilde.

Som på andre telefoner i prisklassen er opstartshastigheden af kameraappen et stykke fra, hvad vi ser på dyrere telefoner. Ved dårlig belysning kommer kameraet nogle gange til kort.

Du får de bedste resultater, hvis motivet står stille eller ikke bevæger sig ret hurtigt. Dette er ikke kameraet du bruger, når den legende hund og børnebørnene skal foreviges.

Som standard skydes billederne i 4:3 format (12 megapixels opløsning), men du kan manuelt vælge 16:9 (9 megapixels) eller 1:1 (firkantet, 9 megapixels).

Sony Xperia 10 Plus har desuden 21:9 format (7 megapixels) som mulighed. Du kan altså tage billeder, som udnytter skærmen i dens fulde format.

Underligt er det dog, at videooptageren kun kan optage i 21:9-format ved 4K. Du kan altså ikke optage i 21:9 format ved Full HD-opløsning.

Billeder taget med Sony Xperia 10 Plus

Konklusion: Sony skal stå tidligt op

Sony Xperia 10 Plus har en god størrelse – både i forhold til skærmen og selv telefonen. Det lange format får den til at glide let ned i lommen.

Skærmformatet er fedt! Særligt når det rigtige indhold rammer den, og det sker temmelig tit. Stor ros for at vælge et format, der passer perfekt med indholdet. I forhold til apps i vertikalt format, hvor du scroller meget – f.eks. Facebook, websites og beskeder kommer den lange skærm til sin ret.

Batteritiden er fornuftig og du kan sagtens nøjes med at oplade en gang i døgnet. Trådløs opladning er ikke en mulighed, men hurtigopladning med kabel er understøttet. Du får dog kun en standardoplader i salgspakken.

Lydkvalitet ved samtaler er rigtig god, og højttaleren spiller rimeligt. Med et fornuftigt headset i 3,5 mm jackstik-udgangen får du rigtig fin lyd. Sonys lydoptimerings-funktioner DSee HX og ClearAudio+ løfter desuden lyden yderligere. Jeg er fan!

Sony Xperia 10 Plus er alt i alt en god telefon i mellempris-kategorien, men den er også et tydeligt eksempel på, at konkurrencen i priskategorien er hård. Benhård! Sony formår ikke at overraske, men falder heller ikke helt igennem.

Lillebroderen Sony Xperia 10 til 500 kroner mindre har Sony også på markedet i Danmark. Her er meget af hardwaren skåret yderligere ind til benet. Min vurdering er, at du skal vælge Xperia 10 Plus. Den bliver du gladest for – 10 Plus har rent faktisk for mere end 500 kroner bedre brugeroplevelse.

4 ud af 6 stjerner

Fordele og lidt at tænke over

Fordele

  • 21:9 format giver rigtig god mening. Lækker oplevelse!
  • Passer godt i lommen
  • God musik- og lydkvalitet ved brug af særligt kablet headset
  • Bagsiden er ikke i glas
  • IP 67 (vand- og støvafvisende)

Lidt at tænke over

  • Svært at ramme korrekt fokus ved fotografering
  • Batteritid til en enkelt dags brug
  • Hurtigopladning er understøttet men kun en standardoplader medfølger
  • Trådløs opladning er ikke understøttet

Mere til historien

Inden sommer kommer Sonys topmodel Xperia 1 på markedet. Det bliver interessant, hvordan den klarer sig i forhold til Samsung Galaxy S10+ og Huawei P30 Pro.

Sony Xperia 10 Plus
Xperia 1 VI bliver første Sony med Android 15

En supportside bekræfter, at Android 15 kommer til den første Sony-telefon.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Xiaomi 14T test | Følelsen af flagskib til en lav pris

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test

(mere…)
Hvilken PlayStation 5 skal jeg vælge?

GUIDE: Black Friday er lige rundt om hjørnet, og vi har en lille guide klar til dig, hvis du er i tvivl om, hvilken PS5 du skal vælge.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram