Efterforskning: En Nokia-mobil har sendt følsomme data til Kina
Ombudsmanden i Finland har fået travlt. Der er iværksat en efterforskning, der skal undersøge om en Nokia-mobil, eller flere, har sendt data til Kina.
Overvågning! Siger man det ord, så tænker de fleste på Huawei, som har været ramt af en masse rygter og spekulationer, der dog aldrig har kunne påvises.
UPDATE: HMD Global har udtalt sig om sagen. HMD bekræfter, at der har været sendt data, men at problemet nu er løst.
Nu er opmærksomheden også rettet mod Nokia-telefoner. Godt nok er ordet overvågning ikke nævnt, men Ombudsmanden i Finland er ved at undersøge om ejere af en Nokia-telefon har sendt personfølsomme oplysninger til en server i Kina.
PODCAST: Huawei-sagen er fyldt med rygter og uvidenhed
Det er telefonen Nokia 7 Plus, som er kommet i søgelyset. Det skriver DR.dk. Om også andre telefoner undersøges er uvist.
Det er den norske hjemmeside NRKbeta, som har skrevet om det. Herfter har nyheden også har ramt Reuters, Ritzau og efterfølgende endnu flere medier.
Sådan passer teleselskaberne på dine data
NRKbeta har undersøgt datatrafikken på Nokia 7 Plus-telefoner efter de har fået et tip fra en af deres læsere.
Læseren havde opdaget, at telefonen ofte tog kontakt til en server, hvorefter telefonen sendte ”en pakke” med forskellige data. Serveren, som modtog denne data, var angiveligt en kinesisk server.
Nogle af de oplysninger, som blev videregivet, var den geografiske position, simkort-nummer og telefonens serienummer. Det skriver NRK.
Overvågningen af mobilens internetbrug er stoppet
Ordet overvågning er ikke nævnt i sagen. Men tror du, at vi skal vente os mere omkring overvågning i fremtiden? Vi deler data på tværs af en masse forskellige hjemmesider og alt vores elektroniske udstyr efterlader en række “spor” efter os.
Hvem er du mest bange for? USA, Kina eller dig selv?
HMD Global, der står bag Nokia-telefonerne fortæller, at der er tale om fejl. I slutningen af februar skulle hullet være blevet lukket.
“Dataene blev aldrig behandlet, og ingen personoplysninger blev delt med tredjeparter eller myndigheder, “hedder det blandt andet i en udtalelse fra HMD Global, skriver Version2.
Allerede tilbage i 2016 skrev vi, at de billige Android-telefoner havde en bagdør “til Kina”.
Mere til historien
Du kan også lytte til vores podcast: Billige smartphones kan udgøre en sikkerhedsrisiko.