JBL Free test – ikke et perfekt match
TEST: Jeg kan ikke anbefale JBL Free til dig, som jagter et godt in-ear headset. Der findes bedre alternativer til nogenlunde samme pris.
Der findes et utal af trådløse in-ear headsets på markedet, men efter min opfattelse løfter meget få sig op fra mængden.
JBL Free er et eksempel på et mellemvare-produkt, der aldrig bliver så fedt, at du naturligt vil foretrække det. Til en butikspris på lige under 1.000 kroner så skal et headset som dette tilbyde noget ekstra. Her tilbyder JBL Free ikke nok.
Det starter ellers godt. Der medfølger nogle bløde gummidutter, som skal få headsettet til at sidde godt i ørerne. Du får også en oplade- og opbevaringsæske. Herfra går det ned ad bakke.
Sidder ikke godt nok
Et in-ear headset skal sidde godt i ørerne, så de ikke tabes. Jeg har ikke haft held til et perfekt match i mine ører. Jeg fornemmer hele tiden, at de er ved at kravle ud. Det er endda lykkedes mig at tabe en af dem på en mørk parkeringsplads. Tro mig. Det var ikke let at finde den igen.
Parringen driller også. Du skal holde powerknappen inde i temmelig lang tid inden parringstilstanden aktiveres. Desuden skal du lære de små lyde, som headsettet afspiller, at kende, for at vide om du tænder, parrer eller slukker. Headsettet har nemlig ikke en stemmeguide.
Batteritiden er dog positiv. Fire timers afspilning på en opladning. Og i alt 20 timers drift når opladeæsken er fuldt opladet.
Lyden imponerer langt fra
Lydkvaliteten på in-ear headsets afgøres i høj grad af, hvordan headsettet sidder i ørerne. Her er JBL Free virkelig drilsk.
Lykkedes det at få headsettet til at sidde perfekt, så får du en rimelig dybde, der desværre forsvinder, når ørepropperne kravler ud af ørerne eller bare glider lidt ud af sit perfekte fit. Du står tilbage med skinger diskant og mellemtone.
Nogle af lydproblemerne kan reddes af equalizeren i smartphonen, hvis den pågældende model giver adgang til en sådan. Kan du ikke lave lydjusteringer, så får du problemer.
Ved samtaler har JBL Free ikke nogen ret god støjfiltrering. Der skal ikke meget støj til fra omgivelserne inden samtalen bliver problematisk – særligt for den du taler med. Derfor er dette headset heller ikke blevet mit foretrukne, når den har stået på telefonsamtaler.
Konklusion: Kan ikke anbefales
JBL Free fungerer som udgangspunktet ligesom producenten lover. Du kan sætte det i ørerne, lytte til musik og tale i telefon. Men en stor lydoplevelse bliver det aldrig.
Headsettet er ikke nær så dyrt som AirPods fra Apple eller Jabra Elite 65T / Elite 65T Active. Argumenterer det for købet? Nej. Det gør det ikke. Hellere give en smule mere og få et headset du gider bruge.
Du kan her se min video hvor jeg sammenligner Jabra Elite 65T med Apple AirPods.
Hvis en af mine venner, eller dig der læser med, spurgte: Vil du anbefale, at jeg køber JBL Free, så er svaret – nej!
Mit foretrukne produkt er stadig Jabra Elite 65T eller Elite 65T Active. De sidder godt i ørerne. Ladeæsken er fysisk mindre end på JBL Free, og så lyder Jabra Elite bare godt. Samtalekvaliteten spiller også. Du kan få Jabra Elite 65T til omkring 1.100 kroner, hvilket altså kun er små 200 kroner mere end JBL Free.
Derfor bliver karakteren til JBL Free også derefter. For konkurrenterne leverer bare bedre til en pris der er lidt højere, men man får også så meget mere.
JBL Free får 2 ud af 6 stjerner.
SE OGSÅ: Se priser på JBL højtaler hos Telia Annoncelink
Mere til historien
Varemærket JBL er ejet af Harman, hvilket der også skiltes med som et kvalitetsstempel på salgsæsken. Harman ejes i dag af Samsung, som under Harman også har varemærket AKG.