Android P stjæler iPhone X funktioner – og det er en god ting!
En af de ting, som har fået internetkrigerne til tasterne i kølvandet på Googles afsløring af Android P, er den nye måde at navigere rundt i styresystemet på.
Google har netop fremvist Android P på deres årlige udvikler konference. Én af de ting, som har fået meget opmærksomhed, er den nye måde, man navigerer rundt i styresystemet på. Det ligner nemlig til forveksling det, som kendes fra iPhone X.
Du kan navigere rundt i Android P ved at swipe på skærmen. Dette gør, at du ikke har brug for de traditionelle knapper i bunden af telefonen.
På iPhone X droppede Apple knapperne helt, og deres løsning med at navigere skærmen ved swipe, har vist sig at være så god, at Google nu også har inkluderet det i den kommende udgave af Android.
– Google vil bekæmpe mobilafhængighed
Tyveri eller inspiration?
Nu er det langt fra første gang, at tech-firmaer låner idéer og funktioner fra hinanden. Jeg vil gå så vidt som at sige, at der nærmere er reglen end undtagelsen.
iPhone X designet har skabt en helt ny kategori af telefoner med hak i toppen af skærmen. Selvom Apple har udbredt dette design, er det ikke deres egen ide. Essential Phone introducerede hakket allerede i august 2017. Kort tid efter kunne vi så se Apple fremvise iPhone X med det famøse hak. Her er der formodentlig ikke tale om kopiering, men blot to firmaer, som har fået samme idé uafhængigt af hinanden.
– Mobilindustrien er VILDE med iPhone X
Apple har været frontløbere for smartphones, som er nemme at forstå og navigere rundt i, og derfor har deres telefoner også været et hit blandt ældre, børn og andre, som ikke gider at rode med indstillingerne. Men Apple har langt fra fået alle idéerne selv.
Android Authority beskriver, hvordan Apple har ladet sig inspirere.
Tag f.eks swipe. Når vi bladrer rundt på telefonen, tænker vi jo ikke nærmere over det. Det er vel egentlig også hele pointen med den funktionalitet – at det skal naturligt og intuitivt at navigere rundt i telefonens menuer. Apple kopierede at skifte apps med et sidelæns swipe fra webOS. Det at swipe opad for at se seneste apps eller låse skærmen op kommer fra BlackBerry 10.
Inspirationen går da også den anden vej. Vi har også set hvordan funktionaliteten fra Android telefoner er dukket op i iOS løbende.
Huawei er kongerne af kopiering
Vi har flere gange set, hvordan Huawei har kopieret de bedste funktioner fra andre producenter. Dette har de gjort med stor succes.
Men er det et problem? Huawei leverer jo telefoner, som gang på gang får topkarakterer hos anmelderne verden over, og herhjemme ligger de da også i toppen, når det gælder de mest populære telefoner.
– Huawei P20 Pro test – fed men fejler på ét vigtigt punkt
Men går innovationen ikke i stå, hvis alle bare render rundt og kopierer hinanden?
Heldigvis forsøger producenter hele tiden at komme med deres eget bud på de funktioner, som de låner hos hinanden. Det er med til hele tiden at forbedre de gode idéer og gøre mobiloplevelse bedre og bedre. Samtidigt er der også hele tiden et kapløb igang om, at kunne introducere noget nyt.
Så ja! Firmaerne kopierer hinanden skamløst, men så længe de forbedrer funktionerne og løbende introducerer nyt, så er der vist ingen fare for, at udviklingen sættes i stå.
Mere til historien
Toshiba G500 og G900 introducerede fingeraftrykslæseren. LG Prada var først med en trykfølsom skærm. Apples første iPhone gav os multi-touch skærmen, som gjorde det muligt at betjene den med flere fingre på én gang.