TDC udruller Narrow Band IoT – IoT-netværk der skal dække hele landet

TDC lancerer nu Internet of Things via Narrow Band IoT. Det er et landsdækkende IoT-netværk. Bliv klogere her.

Opdateret 14/2-2018 kl. 15.00: I den oprindelige pressemeddelelse var ordlyden  at TDC planlægger en landsdækkende udrulning i løbet af 2018 i takt med, at partnere er klar til at tage IoT-netværket i brug. TDC har præciseret, at TDC er klar til at rulle ud over hele landet i takt med, at partnere melder sig klar til at tage det i brug.

I telebranchen findes næsten ikke et større buzzord end Internet of Things (IoT) – udover selvfølgelig 5G.

IoT er dog et begreb, som dækker over en række forskellige teknologier, som alle har det tilfælles, at de gør datakommunikation mellem enheder muligt, hvor nogle udveksler meget og andre lidt data.

IoT er dog en luftigt betegnelse, men dækker typisk over enheder, der bruger meget lidt strøm på dataudvekslingen eller som overføre relativt lidt data.

IoT kan indbygges i køleskabet, skraldespanden, cyklen, elmåleren, hundehalsbåndet eller pulsmåleren.

Teknologien har været længe undervejs uden at få sit helt store gennembrud, skriver TDC i en pressemeddelelse. Den påstand vil konkurrenterne fra IoT Denmark, som har et landsdækkende Sigfox netværk til netop IoT, nok rynke lidt på panden over, men nu har TDC altså for alvor meldt sig ind i kampen.

LÆS OGSÅ: Fiber får konkurrence fra trådløse gigabit-hastigheder

Klar til at udrulle IoT over hele landet

TDC udruller i øjeblikket såkaldt Narrow Band IoT (NB-IoT) netværk på teleselskabets eksisterende mobilnetværk. TDC dækker allerede Storkøbenhavn, og udrulningen forsætter nu til resten af landet. Teleselskabet forventer en landsdækkende udrulning i takt med, at partnere er klar til at tage IoT-netværket i brug.

– “Nu er det tiden inde. Vi har en kæmpe fordel, da vi i forvejen har Danmarks bedste mobilnetværk med 4G til mere end 99 % af danskerne. Når vi aktiverer det til IoT, vil danskere og virksomheder kunne bruge IoT-enheder alle steder – og selv mobile IoT-enheder som biler eller personligt sundhedsudstyr vil problemfrit kunne bruges landet over,” forklarer Marina Lønning, der er koncerndirektør i TDC Erhverv.

I TDC Erhverv har man allerede lavet IoT- og Smart City-løsninger igennem en årrække, og vil fortsætte med at udvikle og teste nye produkter til virksomheder og forbrugerne, mens selskabet ruller NB-IoT ud.

– “Vi træder sporene, mens vi går, så sideløbende med at vi aktiverer vores IoT-netværk, vil vi teste yderligere på netværket og dets funktioner, så det bliver funktionelt og til gavn for vores kunder og partnere,” fortæller Marina Lønning.

LÆS OGSÅ: Mobilt bredbånd bliver nu et reelt alternativ til dårligt internet

Eksempler på IoT projekter

På TDCs hjemmeside kan man se en række konkrete eksempler på IoT projekter, som teleselskabet arbejder på:

Smart Parking
En applikation der via lokalisering af en bilists SIM-kort, kan informere om den nærmeste ledige parkeringsplads, så bilisten ikke skal cirkulere rundt, spilde tid og belaste CO2-regnskabet unødigt.

Smart Renovation
I dag kører renovationsvognene den samme rute – uanset om halvdelen af skraldespandene er tomme. Med sensorer i skraldespandene kan man nøjes med at tømme de fyldte skraldespande og dermed spare værdifuld tid.

Smart Lighting
Intelligent styring af gadebelysningen i forhold til biltrafik, cyklister og gående, så der kun er lys, der hvor der rent faktisk er brug for det.

Ifølge pressemeddelelsen har TDC Erhverv blandt andet testet trafikløsninger, luftkvalitetssensorer, intelligente skraldespande, smarte elmålere og bærbart sundhedsudstyr med forskellige partnere. Og resultaterne er ifølge teleselskabet gode.

– “I TDC Group har vi muligheden for at være frontløber på dette område. Ingen kan lige så effektivt som os lave et sikkert, velfungerende og landsdækkende IoT-netværk. Det føler vi et stort ansvar for, da vi ønsker at digitalisere Danmark,” siger Marina Lønning.

Mere til historien

NB-IoT: NarrowBand IoT er en såkaldt Low Power Wide Area-teknologi (LPWA) optimeret til Internet of Things. Standarden er i licenseret frekvensbånd, hvilket giver dækning både indendørs og i visse tilfælde også under jorden. Strømforbruget er meget begrænset.

Er TDC’s 10 Gbit/s forbindelse til private nødvendigt?

KOMMENTAR: Nu bliver jeg småsur! 10 Gbit/s er unødvendigt og udbyderen ikke fortæller kunderne hele historien om deres forbindelse.

(mere…)
Lukningen af fastnettet i Danmark starter til årsskiftet

TDC Net trækker ved årsskiftet de første stik til fastnettet i Danmark.

(mere…)
Teleselskaber lægger op til megafusion

De danske teleselskaber står foran store investeringer i forsyningssikkerhed og kritisk infrastruktur, mener topchef.

(mere…)
Mobilmaster spår om antallet af danskere på Christiansborg Slotsplads

I går fik Danmark en ny regent og mobilmasterne har hjulpet med, at finde antallet af danskere, der var mødt op på Christiansborg Slotsplads.

(mere…)
TDC slukker ADSL-forbindelserne

Hvis din internetforbindelse er baseret på ADSL-teknologi, bliver den lukket.

(mere…)
Nu kommer ægte 5G til Danmark

Hidtil har danske mobilbrugere måtte nøjes med en lite-udgave af 5G, men nu er den første operatør klar med et rent 5G-netværk

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram