Fiber får konkurrence: Trådløse gigabit-hastigheder kommer inden for et år

Internetdækning ude på landet skal ikke kun handle om fiber. Nu øges fokus på trådløst bredbånd med hastigheder på 100-100 Mbit/s. I nær fremtid taler vi gigabit-hastigheder.

Det sidste årti har politikere, medier, meningsdannere og almindelige danskere nærmest skreget "fiber, fiber - giv os mere fiber" i kor. Men det skal være slut nu.

Med fiberbredbånd kan man overføre nærmest ubegrænsede mængder data. Bagsiden af medaljen er, at det er dyrt at grave fiberen ned. Denne bagside betyder også, at fiberforbindelser ikke er en guldrandet  forretning.

En af årsagerne er, at der graves fiber ned i områder, hvor husene ligger lang fra hinanden - altså ude på landet. Hvor en fiberforbindelse er en fornuftig forretning i selv mindre byer, så ser sagen helt anderledes ud ude på landet.

Skywire site Tullebølle på Langeland. Sitet leverer 100/100 Mbit/s til området husstande (Foto: SkyWire)

Skywire site nær Tullebølle på Langeland. Sitet leverer 100/100 Mbit/s til områdets husstande. Skywire leverer trådløst bredbånd i blandt andet Aalborg, Randers, Hobro, Østfyn, Langeland og i Gevninge ved Roskilde (Foto: Skywire)

Ude på landet, hvor der er langt mellem husstandene, kan en anden form for teknologi derimod sagtens levere internet med høj hastighed til en kommerciel bæredygtig pris. Indtil videre har hverken politikere og medier dog været særlig fokuseret på de trådløse muligheder.

Dette er på trods af, at en række mindre internetselskaber på få år har vokset sig til en anseelig størrelse, som dækker store landområder.

- Gør-det selv: Mobilt bredbånd til udkantsdanmark

De forskellige trådløse teknologier - ofte benævnt "fast trådløst bredbånd" eller "FWA" -  kan allerede i dag levere stabile bredbåndsforbindelser på 100/100 Mbit/s. Teknisk vil der sagtens kunne leveres hastigheder op til 300/300 Mbit/s.

I en meget nær fremtid (6-12 måneder) vil der kunne leveres trådløse forbindelser med gigabit hastigheder.

Det manglende fokus skal der nu ændres på, og teleselskabernes brancheorganisation, Teleindustrien (TI), forsøger derfor at samle de mange små trådløse internetleverandører.

Helt konkret har TI dannet en særlig arbejdsgruppe, og brancheorganisationen har samtidig udvidet medlemskredsen til også at omfatte udbydere af trådløst bredbånd. På nuværende tidspunkt tæller de nye mellemmer omkring 10 ud af de cirka 40 trådløse internetleverandører.

Politisk fokus

Mens fiberbredbånd er noget alle medier og politikere kender til, så er det noget anderledes med de trådløse teknologier. Derfor forsøger Teleindustrien at få politikerne i tale.

Mandag den 29. januar 2018 havde Teleindustrien derfor inviteret den socialdemokratiske IT-ordfører, Karin Gaardsted, til Vejlby Klit i Vestjylland. Her kunne hun ved selvsyn se nærmere på mulighederne med trådløse teknologier fra blandet andet Airnet og 24-7 Net. Det skriver Dagbladet Holstebro-Struer.

- "Jeg ville alligevel gerne til området for at se teknologien, og da det samtidigt er Karin Gaardsteds lokalområde, var det naturligt at invitere hende med," fortæller Jakob Willer, direktør for Teleindustrien, til Dagbladet Holstebro Struer.

Miniparabol som sender signalet til nærmeste site (Foto: SkyWire)

Miniparabol som sender signalet til nærmeste site (Foto: Skywire)

- Konkurrent til kablet internet: Telia lancerer 4G-abonnement til hjemmet

Teleindustrien ser gerne, at staten sidestiller de trådløse teknologier med fiber, når der tildeles støttemidler. Staten bør også afsætte frekvenser til brug for de små internetleverandører.

- "Jeg vil gerne sikre, at man får en god internetdækning over hele landet, og det behøver ikke ske ved, at vi graver fiber ned over det hele," fortalte Karin Gaardsted til Dagbladet Holstebro Struer.

Læs mere om TI's nye indsats her.

Mere til historien

Både Airnet og 24-7 net  leverer trådløst bredbånd med høj hastighed i Ringkøbing Skjern kommune - den selv samme kommune, som gentagende gange har forsøgt, at få skatteyderne til delvist at betale for nedgravning af fiber til alle kommunens borgere.

Første kig på Nighthawk RAXE500 - WiFi 6E gaming- og streamingrouter

VIDEO: En kraftig router med WIFi 6E til entusiasterne. Her er mit første kig på Netgear Nighthawk RAXE500.

(mere…)
Waoo er endnu engang kåret for bedst internet

Waoo sætter rekord igen. Waoo er nemlig for 11. år i træk blevet kåret til "bedste internet" i Loyality Groups årlige undersøgelse Branche Index Internet 2022.

(mere…)
Corona har fremmet digitaliseringen

En ny rapport fra Danmarks Statistik viser, at perioden med coronanedlukninger m.m. har fremmet digitaliseringen hos danskerne.

(mere…)
Elon Musk har aktiveret internetsatellitter over Ukraine

Krigen påvirker ukrainernes adgang til internettet. Det skal Starlink-satellitsystemet skal råde bod på. Tesla-grundlæggeren Elon Musik har nu aktiveret Starlink over Ukraine.

(mere…)
Her Danmarks bedste og dårligste mobilnet

TDC har det bedste mobilnet i Danmark, mens teleselskabet 3 overrasker positivt. Telia skraber bunden på flere parametre.

(mere…)
Bliv klædt på til at bestille det rigtige internet

Prisen på hurtigt internet skal være lav. Bredbåndshastigheden høj. Inden du bestiller internet, så læse disse gode råd.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
8 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2022 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram