Samsung Galaxy A8 (2018) test – fornuftig men overpriced
TEST: Samsung Galaxy A8 er en fornuftig mellemklasse-mobil. Et pres fra konkurrenterne og en høj pris nedsætter dog min lyst til at købe Galaxy A8 (2018).
Samsung startede 2018 ud med at lancere en ny telefon i A-serien, der altid lander i handlen på dette tidspunkt af året. Jeg har over nogle uger brugt Samsung Galaxy A8 (2018) Annoncelink som min primære telefon. På de fleste punkter har det været et godt bekendtskab.
Dette skal du vide: En Galaxy A-model er en spinoff udgave af sidste års topmodel i en nedgraderet version. Galaxy A8 (2018) er altså en nedskaleret Galaxy S8, som kom i foråret 2017. Galaxy A8 (2018) er en dual-SIM telefon.
Jeg har aldrig været vild med A-modellerne. Jeg synes de ofte har været sjuskede i softwaren. Det mærkes helt tydeligt på, at telefonerne udviklingsmæssigt ikke har fået særligt meget kærlighed. Jeg har ikke på noget tidspunkt anbefalet nogen at købe en A-model.
Heldigvis er Samsung ikke tonedøve. Samsung Galaxy A8 (2018) har i testperioden vist sig, at være en udmærket telefon, der bare er ALT for dyr.
Samsung Galaxy A8 (2018) specifikationer
- Skærm: 5.6” FHD+ Super AMOLED-skærm
- Opløsning 1.080 x 2.220 pixels (18,5:9 format)
- Processor: Exynos 7885 Octa – 6 x Cortex A53 + 2 x Cortex A73
- Kamera: 16 megapixels PDAF (f/1.7)
- Frontkamera: 16 megapixels (f/1.9) + 8 megapixels (f/1.9)
- RAM: 4 GB
- Hukommelse: 32 GB intern
- MicroSD-kort: Op til 256 GB
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5 GHz)
- Bluetooth v5.0 (LE op til 2Mbps), ANT+
- GPS, Glonass, BeiDou
- Andet: IP68-certificering
- Mål: 149.2 x 70.6 x 8.4 mm
- Vægt: 172 gram
- Batteri: 3.000 mAh understøtter hurtig opladning
Maskinkraften er rigelig stor
I benchmark-målingerne er Galaxy A8 LANGT bagud i forhold til Galaxy S8. 173.902 point (Antutu Benchmark) på Galaxy S8 mod 85.045 point på Galaxy A8 ER en gigantisk forskel. Men ved almindeligt hverdagsbrug bemærkes det ikke synderligt. Galaxy A8 klarer de fleste opgaver ganske fint. Ofte tænker du ikke over, at dette er en mellemklasse-telefon.
Det samme kan siges om skærmen. Jo opløsningen er ringere på Galaxy A8, men jeg har ikke savnet mere. Trods alt er skærmtypen stadig Super AMOLED, der i den grad er rigtig flot.
Samsung reklamerer med såkaldt ”Infinity display”. Altså at skærmen går helt ud til kanten. Her er sandheden strammet. Jo, skærmen går tæt mod kanten, men så tæt er det altså heller ikke. I top og bund er der stadig brede kanter.
Ligner en Galaxy S8
På designdelen ligner Galaxy A8 virkelig meget en Galaxy S8 med meget små forskelle. Disse forskelle er også gode forskelle.
Eksempelvis er den elendige Bixby knap fjernet (TUSINDE TAK!). Højtalergrillen sidder på Galaxy A8 i den øverste højre side, og så er fingeraftrykslæseren flyttet til lige under kameralinsen på bagsiden. Den sidder altså ikke længere ved siden af kameraet. Chancerne for at ramme rigtigt i første forsøg er altså kraftigt forbedret.
Alt i alt en virkelig pæn telefon. Dens største design-ulempe er glasbagsiden, som er meget glat og let kan ridses. Jeg har i testperioden fået nogle grimme ridser, uden rigtigt at vide hvorfor.
Klassisk Samsung
Du glemmer ikke det er en Samsung telefon, som du har i hånden. Samsung laver stadig rigtigt mange ændringer i Android. I kameradelen ses eksempelvis en masse ekstrafunktioner, og pludselig optræder der ekstraikoner oven på interfacet, hvilket kan forvirre en hel del.
Galaxy A8 har såkaldt Live Fokus i frontkameraet. Du kan altså tage et selfie med sløret baggrund (bokeh-effekt) og efterfølgende vælge hvor utydelig baggrunden skal være. Du kan også tilføje ”klistermærker” til dine billeder. Det virker fint, men hvor tit vil man bruge det?
I øvrigt er fotokvaliteten meget fornuftig, men ikke på topmodel-niveau. I forhold til ydelsen er jeg glad for, at kameraet stadig starter ganske hurtigt op. Dette er ofte et problem på mellemklasse-telefoner.
På Galaxy A8’erne må du undvære optisk stabiliseret kamera. Gode billeder kræver en rolig hånd. Særligt når mørket falder på.
Ligesom topmodellen har Galaxy A8 også Always On display. Altså hvor skærmen hele tiden viser uret samt notifikations-ikoner. Overraskende nok bruger denne funktion ikke nævneværdigt meget strøm.
Billeder taget med Galaxy A8 (2018)
Super god batteritid
Galaxy S8 overraskede ikke i forhold til batteritiden. En dags strøm uden opladning var min oplevelse. Men her tager Galaxy A8 et stort plus hjem. Den er næsten umulig at køre træt på en enkelt dag.
Efter en hel dags brug har jeg typisk haft 40-50 procents kapacitet tilbage på batteriet. Dermed kan telefonen sagtens ligge uden opladning om natten, og bruges det meste af den efterfølgende dag.
Batteriets kapacitet er på 3.000 mAh. Her er den lavere skærmopløsning, og langsommere processor, i forhold til Galaxy S8, et stort plus, når batteriet skal holde så lang tid som muligt.
Jeg har kørt den obligatoriske batteritest. Ved fuld lysstyrke drænede én times Netflix batteriet med 9 procent. Det giver teoretisk 11,1 timers Netflix på en fuld opladning og ved fuld lysstyrke. Det er ret fint.
Telefonen understøtter hurtigopladning og der medfølger en hurtiglader i salgspakken. Endnu et plus. Til gengæld må du kigge langt efter trådløs opladning. Dette understøttes altså ikke på Galaxy A8 (2018).
Problemer med forbindelsen
Ud af kassen understøttes Wi-Fi Opkald, der med mit teleselskab (3) kørte fint. Men! Og her kommer et stort MEN!
Jeg har flere gange oplevet, at telefonen mistede forbindelsen til mobilnetværket. Det sker når telefonen er på Wi-Fi, og kommer uden for Wi-Fi zonen. Her har den ikke altid kunne finde ud af, at skifte over til data fra mobilnetværket.
Sådan en fejl er simpelthen uacceptabel.
Galaxy A8 har ansigtsgenkendelse. Desværre fungerer det ikke i nærheden af hvad Face ID på iPhone X kan levere. Ikke at Galaxy A8 (2018) skal sammenlignes med iPhone X. Dette er blot for at understrege, at Face ID er den nye benchmark inden for ansigtsgenkendelse. Det er altså ikke set ligeså godt på andre produkter på nuværende tidspunkt. Du skal forvente primært at anvende fingeraftrykslæseren til oplåsning af telefonen.
– Anmeldelse: iPhone X er fremragende – men mega dyr
Screenshots fra Galaxy A8 (2018)
Konklusion: En god telefon der er alt for dyr
Samsung har lavet en udmærket telefon, men i forhold til value-for-money rammer den ikke hovedet på sømmet. Annoncelink Dagsprisen på Galaxy A8 er ifølge Pricerunner omkring 3.780 kroner uden abonnement.
Når jeg ser på nogle af de modeller jeg senest har anmeldt, så får du ikke specielt meget mindre, ved at købe Motorola Moto X4, der koster cirka 2.800 kroner. Du kan også se nærmere på Huawei Mate 10 Lite.
– TEST: Moto X4 er en højtydende lavpris-smartphone
En anden mulighed er OnePlus. Prisen er nogenlunde på niveau med Galaxy A8. Du får så bare en betydeligt mere powerfuld telefon, når der måles på ydelsen.
På Galaxy A8 (2018) er jeg særligt glad for batteritiden, og det flotte design. Samsungs tilføjelser i brugerfladen forvirrer, og tastaturet er væsentligt dårligere end Gboard fra Google som Android er født med.
Forbindelsesproblemerne trækker kraftigt ned. Og at telefonen kommer med Android 7.1.1 Nougat er uambitiøst. Det er efterhånden længe siden, at Android 8.0 Oreo blev frigivet. Det betyder, at du på softwaren altså er bagud fra starten. Hvorvidt der kommer en opdatering til Android 8 er ikke oplyst.
Når prisen bringes i spil rammer jeg 3 ud af 6 stjerner.
Samlet set er Galaxy A8 (2018) dog den bedste A-model fra Samsung, som jeg hidtil har anmeldt.
Derfor er jeg lunken overfor Galaxy A8
Fordele og ulemper
Fordele
– Stor flot skærm med god opløsning
– Lang batteritid og medfølgende hurtigoplader
– God oplevet ydelse selvom processorkraften lægger langt fra Galaxy S8
Ulemper
– Skifter ustabilt mellem Wi-Fi og mobilnetværk = tabt forbindelse
– Softwarerod. Dårligt tastatur. Forvirrende genveje
– Født med Android 7 Nougat
– For dyr i forhold til konkurrenterne og hvad du får
Mere til historien
I december 2014 introducerede Samsung A-serien for første gang. Det var med modellerne A3, A5 og A8.