Forældre overlader små børn til sig selv på internettet

Børn færdes online uden opsyn, og hvert fjerde barn mellem 2 og 10 år har været eksponeret for upassende indhold på internettet.

Otte ud af ti danske børn i alderen 2 til 10 år er online flere gange om ugen. Det sker enten via forældrene eller børnenes egne smartphones, tablets, computere eller andet. Noget af det, som aldersgruppen gør mest er, at se YouTube. Det viser en undersøgelse, som IT-sikkerhedsvirksomheden Kaspersky Lab har foretaget.

Det fremgår også af undersøgelsen, at næsten halvdelen af børnene, dagligt færdes på internettet uden opsyn fra forældrene eller en anden voksen.

 – Danske børn får mobiltelefon tidligere end før

Resultater fra undersøgelsen (Kilde: Kaspersky Lab)

Resultater fra undersøgelsen (Kilde: Kaspersky Lab)

– ‟Det er noget alarmerende. Særligt set i lyset af, at hver fjerde forælder i undersøgelsen fortæller, at deres barn mellem 2-10 år allerede har oplevet at blive eksponeret for upassende indhold, mens de var på nettet,” siger Leif Jensen, der er General Manager for Kaspersky Lab i Norden.

– ‟Samtidig har færre end hver tredje forælder (29 pct.) aktiveret YouTubes egen forældrekontrol på enhederne, som de små børn benytter,” fortæller Leif Jensen.

Danske forældre bekymrer sig mindre

Kaspersky Lab har foretaget undersøgelsen i Danmark, Sverige og Norge. Og selvom danske børn er ligeså ofte på nettet og endda downloader flere applikationer end de jævnaldrene børn i Norge og Sverige. Ja, så er danske forældre ikke ligeså bange for, at de skal ”komme galt afsted”.

Resultater fra undersøgelsen (Kilde: Kaspersky Lab)Resultater fra undersøgelsen (Kilde: Kaspersky Lab)

Resultater fra undersøgelsen (Kilde: Kaspersky Lab)

De danske forældre bekymrer sig markant mindre for om børnene bliver eksponeret for upassende indhold og personer. Danske forældre bekymrer sig også mindre for om børnene selv uploader upassende indhold. Sammenlignet med de norske og svenske forældre.

Mens børnene er små og kun aktive i begrænset omfang er risikoen måske ikke så stor. Men når barnet ikke at navigere sikkert i tide, så kan problemerne komme. De sociale netværk åbner op for meget og man skal som forældre også sætte sig ind i de applikationer og programmer børnene bruger. Det handler om, at lære børnene at navigere mens de er modtagelige over for råd og vejledning fra forældrene.

 – Advarsel mod Musical.ly fra børnepsykolog

– “Ligesom vi ikke kunne drømme om at sende vores børn alene ud i trafikken, før de kender færdselsreglerne, selv kan finde vej og læse medtrafikanterne, skal vi heller ikke slippe vores små børn løs på nettet alene uden støtte og vejledning. Og ligesom vi allerede starter med at lære dem at se sig for i trafikken fra de kan gå, er det også vigtigt, at vi lærer dem nogle grundlæggende færdselsregler på nettet fra de går online første gang. På den måde sår vi kimen til gode og sikre it-vaner hos børnene – også når de engang bliver store”, siger Leif Jensen.

Mere til historien

Ligesom du lærer dit barn, at det kan være farligt at snakke med fremmede på gaden. Ja, så er det også vigtigt at lære barnet, at være påpasselig når det kommer til at snakke med fremmede online. Vær opmærksom på de potentielle farer, fra online mobning til pædofile. Lyder et godt råd fra Kaspersky Lab.

Læs også:

Det skal forældre vide om mobbe-app’en Ask.fm

Kunstig intelligens skaber bekymring hos forældre

En ny undersøgelse viser, at forældre er bekymrede for børns brug af kunstig intelligens.

(mere…)
5 billige hovedtelefoner med ledning til børn

GUIDE: Mine børn skal have et sæt billige hovedtelefoner med ledning til skolebrug. Her er 5 headsets, som jeg har overvejet at købe.

(mere…)
Online med Anders And – god viden til børn

Danske børns digitale kompetencer er nedadgående - måske "Online med Anders And" kan rette op på det?

(mere…)
Vi beholder telefonen i længere tid

Danskerne skifter ikke telefon ligeså ofte, som tidligere. Det viser en ny undersøgelse.

(mere…)
Trods øget skærmtid er de digitale kompetencer dårligere hos danske børn

(mere…)
Kunstig intelligens i legetøj: Eksperter advarer om etiske dilemmaer

AI er nu også i legetøj til små børn, mens de større børn har AI-venner. Eksperter er bekymret og advarer om etiske dilemmaer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
4 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram