Det skal forældre vide om mobbe-app’en Ask.fm

TIP: En mobbeportal med unges selvmord på samvittigheden hærger danske børn. Her er, hvad du skal vide om Ask.fm.

Ask.fm

Ask.fm

Med Ask.fm kan børn krænkes anonymt

Digitale medier skaber en ny mobbeplatform blandt børn og unge, og nu behøver de udøvende ikke længere stå frem, for at fremsætte krænkende og urimelige ytringer. Anonym mobning en del af hverdagen for mange skolebørn, og forældre kan kun vanskeligt opdage mobningen.

Ask.fm er den, for tiden, mest udbredte socialmedia-applikation der bruges til mobning, og efter et længere tilløb i udlandet, har danske børn fået øjnene op for dens muligheder.

Mange forældre er uvidende om applikationen, og har derfor ikke et grundlag, at tale med børnene ud fra. Herunder har vi samlet det vigtigst, som forældre bør vide om mobbe-app’en Ask.fm.

Det vigtigste du skal vide om Ask.fm så er det, at brugerne kan sende anonyme beskeder til hinanden, hvilket lægger op til spørgsmål man ikke tør stille face-to-face.

Ask-fm beskriver selv anonymiteten på følgende måde:

– ”Du kan vælge at være anonym, hvilket er med til at gøre Ask.fm unik og underholdende. Det betyder, at du kan stille spørgsmål, som du ellers ville være for flov eller genert til at stille. Man er ofte mere modig og ærlig, når man er anonym, både når man stiller et spørgsmål anonymt, eller besvarer et spørgsmål, hvor man ikke ved, hvem afsenderen er.”

Forældre interesserer sig ikke for unges onlive-liv

Klamme luder – din store kost

I udlandet er Ask.fm blevet sat i forbindelse med mindst en håndfuld selvmord blandt teenagere, og annoncører opfordres af eksperter, til at placere reklamekronerne andre steder, end på Ask.fm.

Blandt danske brugere er der også bekymrende adfærd og brug af applikationen. Kaya Nymand fra Hårlev, fuldtidsblogger og mor til tre, er en af dem, som har været ude for at advare mod applikationen. Ekstra Bladet har bragt en reportage, hvor Kaya Nymand beskriver, hvordan hendes 13-årige datter, har modtaget grove anonyme beskeder.

– ”Hvorfor tager du ikke bare dit eget liv. Din mor er en luder. Skal du ikke snart dø,” er nogle af spørgsmålene datteren har modtaget via den verdenskendte mobbeapplikation.

Nogle skoler har opfordret forældre til, at tage en snak med børnene om hvordan man opfører sig på nettet.

10 ting du skal vide om Ask.fm

  1. Brugere af Ask.fm skal være minimum 13 år. Sådan er reglerne også på Facebook, men de håndhæves ikke af hverken tjenesterne, brugerne eller forældrene. Over 40 procent af brugerne er angiveligt under 17 år.
  1. Ask.fm logger spørgsmålene, og hvem der har stillet dem, med mindre man er gæstebruger.
  1. Enhver kan gå ind på Ask.fm, finde en bruger, og skrive et anonymt spørgsmål. Det kalder tjeneste for at være gæstebruger. Spørgsmål der stilles på den måde, kan Ask.fm ikke finde afsenderen på.
  1. En oprettet bruger kan blokere for anonyme spørgsmål. Det gøres via Indstillinger – Privatindstillinger – Tillad ikke anonyme spørgsmål – Gem.
  1. Svar på spørgsmål kan med få klik deles på Facebook og Twitter, og dermed hurtigere spredes uden for Ask.fm’s netværk.
  1. Ask.fm har aktuelt 148 millioner registrerede brugere. Tjenesten er tilgængelig på 49 sprog i 150 lande.
  1. Tjenesten er grundlagt den 16. juni 2010 i Letland af brødrene Ilya Terebin og Mark Terebin. Ask.fm er registret i Irland. Det betyder, at de arbejder under irsk lovgivning.
  1. Efter 14-årige Hannah Smith fra Leicestershire i Englang begik selvmord i august 2013, som følge af brugen af Ask.fm, har den britiske premiereminister David Cameron opfordret folk til at boykotte tjenesten.
  1. Ask.fm minder i sin opbygning om Formspring, som nu hedder Spring.me. I modsætning til Ask.fm har Spring.me betydeligt flere muligheder for privatlivsindstillinger. Tjenesten har omkring 24 millioner brugere.
  1. Ask.fm har et sikkerhedscenter på websiten, og lover at tage vare på brugernes sikkerhed og henvendelser. Om de håndhæver det er uvist.

Mobilbrug i undervisningen er respektløst, mener Undervisningsministeren

Video: Unge til unge om Ask.fm

Tak til @eiqumiller

Mere til historien

BørneTelefonen, som Børnes Vilkår står bag, har mere end 1.000 samtaler om året med børn om mobning. Skoletjenesten holder hvert år over 600 oplæg om mobning og trivsel på landets skoler.

 

Læs også:
Forsikring. Hvis skolens iPad går i stykker
Forsikring: Hvis dit barns iPad ødelægges i skoletiden

 

 

Børns øjensundhed påvirkes af for meget skærmtid

Det stigende skærmforbrug hos børn er bekymrende for børns øjensundhed, da det kan påvirke deres syn.

(mere…)
Endnu et land vil forbyde mobiltelefoner i skolerne

Flere og flere lande følger Unescos anbefalinger om mobiltelefoner i skolerne.

(mere…)
Google har offentliggjort årets vindere i Google Play

Her er ”Best of 2023” for Google Play. Du kan se hvilke apps og spil, der løb med sejren på Android.

(mere…)
5 tips til at passe på mobilen i kulden

TIP: Smartphones kan ikke lide vintervejr og kulde. Her får du 5 tips til, hvordan du beskytter mobilen og undgår skader, når vinteren raser.

(mere…)
Sådan aktiverer du Wi-Fi opkald på iPhone og Android

GUIDE: Du kan med fordel bruge Wi-Fi opkald på iPhone, Samsung og andre Android-telefoner. Læs her hvordan du aktiverer Wi-Fi opkald.

(mere…)
Sådan gør du din Facebook-konto mere sikker

GUIDE: Læs her hvordan du aktiverer totrinsbekræftelse på Facebook, så din Facebook-konto bliver mere sikker.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram