Sony Xperia Z5 Premium test – premium uden værdi
TEST: Sony Xperia Z5 Premium forsøger at være større, hurtigere, bedre og skarpere – men skyder over målet uden rigtig 4K.
Sony leverer med Xperia Z5 Compact det absolut bedste produkt i sin klasse og den almindelige Xperia Z5, leverer god ydelse og brugervenlighed på lige fod. Begge udstyret med et topklasse kamera, flot skærm og et robust og modstandsdygtigt design – Sony er det sikre valg, konkluderede chefredaktør John G. i sine anmeldelser af Sonys to første produkter i Z5-serien.
Men Sony har mere i ærmet til julehandlen. Xperia Z5 Premium skal forsøge at gøre forskellen i serien,. Den skal kaste det ”sikre valg” af sig og bryste sig med noget konkurrenterne med garanti ikke har – 4K-skærm!
For vi ikke starter ud på det forkerte ben, er det vigtigt at pointere, at Premium udgaven her ikke hele tiden kører med en skærmopløsning på 2160 x 3840 pixels, også kaldt 4K-opløsning.
Som det er tilfældet med de QHD-skærme, der har været meget aktuelle i topmodellerne fra blandt andet Samsung og LG i år, så sluger højere skærmopløsning mere strøm, så med 4K-indhold på en smartphone, sluges der meget mere strøm, fra en i forvejen presset batteriteknologi.
– Web-TV: Sony Xperia Z5 og Z5 Compact er uden overraskelser
Sony har valgt at løse dette ved ikke hele tiden at arbejde i 4K-opløsning. Det betyder, når telefonen bruges til at surfe på nettet, Facebook, Twitter eller bare lege rundt i menuerne med, vises alt indhold i Full HD (1920 x 1080 pixels).
Det er først i det øjeblik du optager 4K video med kameraet og afspiller det, eller ser YouTube, Netflix eller en tredje udbyders 4K-indhold, at telefonen faktisk bruger ressourcer på at vise de nøjagtige 806 pixels per tommer (PPI), som skærmen kan præstere – imponerende tal!
Velkommen til testen af Sony Xperia Z5 Premium.
Sony Xperia Z5 Premium – hovedspecifikationer
- 5,5 tommer skærm (2160 x 3840 pixels)
- Qualcomm Snapdragon 810 octa-core 64-bit processor
- 3 GB RAM
- 32 GB intern hukommelse (kan udvides med microSD-kort på op til 200 GB)
- 4G LTE Cat6
- Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot
- Bluetooth v4.1, A2DP, apt-X
- A-GPS, Glonass, Beidou, NFC
- 3.430 mAh batteri
- 23 megapixels kamera
- 5,1 megapixels frontkamera
- Fingeraftrykslæser i tænd/sluk-knappen
Forskellen mellem Z5 og Z5 Premium
Xperia Z5 | Xperia Z5 Premium | |
Skærm | 5,2 tommer | 5,5 tommer |
Skærmopløsning | 1920 x 1080 Fuld HD | 2160 x 3840 4K |
RAM | 3 GB | 3 GB |
Batteri | 2.900 mAh | 3.430 mAh |
Mål | 146 x 72 x 7.3 mm | 154.4 x 75.8 x 7.8 mm |
Vægt | 154 gram | 180 gram |
Et akavet design
For at trække spændingen om vores mening om 4K-skærmen, begynder vi, hvor vores første indtryk af Z5 Premium startede – med designet.
Hvis du er i tvivl, så er Xperia Z5 Premium er stor telefon, hvilket endda er pænt sagt. Her er tale om et produkt, der ikke passer i alle lommestørrelser – den fylder godt i både lommen og landskabet.
Dets unikke og spejlblanke design, vækker uden tvivl opsigt til julefrokosten eller oppe i baren på den lokale disko-dasko. Her er skiller Premium sig ud fra sine to mindre brødre, der er designet i et mere anonymt udtryk. Premium fås i chrome, sort og guld, alle med blank bagside – vi har testet chrome-versionen og sikke en fedtfinger-magnet!
Faktisk er bagsiden på den chrome version så blank, at kvinderne vil elske at bruge den som spejl – når først de har pudset de fedtede fingre af bagsiden.
Xperia Z5 Premium er langt mere kantet end sin forgænger, og kanterne er trukket skarpere op, hvilket med så stor en telefon, giver et mindre behageligt greb om telefonen og får den til at føles større og mere usikker i hånden, end hvad godt er.
Jeg har normalt ikke noget imod 5.5-tommer produkter, men her er Sony gået over stregen.
På forsiden er kanten, som på den almindelige Z5, hævet en lille millimeter, hvilket måske er for at skåne glasset, når telefonen ligges med forsiden ned mod en overflade – ulempen er en skarp kant der faktisk skærer mod øret, når man taler i telefonen i længere tid ad gangen.
– Sony Xperia Z5 Compact test – bedst i sin klasse
I toppen er minijack-stikket velplaceret, mens bunden har MicoUSB-stikket installeret i midten. På venstre side finder vi, bag en vandtæt klap, indgangen til MicroSD-kortet, som kan tage op til 200 GB hukommelse, og Nano SIM-kortet.
På højre side af telefonen finder vi Sonys nye tænd/sluk knap med indbygget fingeraftrykslæser, der med lidt tålmodighed og gentagne indlæringer, låser din telefonen op hurtig og nemt.
Under tænd/sluk-knappen finder vi telefonens volumen-knapper samt en dedikeret kameraknap – sidstnævnte fungerer som fokus- og udløserknap. Holder man den lidt inde, stiller den skarp, for derefter at trykke den helt i bund, så tager den billedet, fantastisk knap!
Knappernes placering på højre side, kan dog diskuteres. Tænd/sluk knappen er naturligt placeret ud for tommelfingerens hvilepunkt men volumen-knapperne nedenunder, føles akavet og malplaceret. Når telefonen skal sættes i en holder til bilen, så forsvinder knapperne bag grebet om telefonen – hvilket er upraktisk!
Afbalanceret lydoplevelse
Sony har i mange år været kendt for at levere en acceptabel lydoplevelse i deres smartphone-produkter, dog ikke på højde med de tidligere HTC One modeller, men tæt på. Dette er ingen undtagelse med Z5 Premium.
De to frontvendte højtalere leverer ægte stereolyd, velafbalanceret mellem bas, diskant og mellemtone. Lyden er klar, mens bassen som på de to mindre modeller i Z5-serien, er lidt tilbagetrukket fra lydbilledet og generelt kunne lydstyrken godt tåle et nøk op.
Tilslutter man et sæt øretelefoner, vil oplevelsen ikke blive ringere, tværtimod. Med automatisk lydoptimering får man ”power-musik” – der er mere kraft bag lyden, specielt bassen får et tiltrængt løft. Jeg vil ikke anbefale indstillingen til Mariah Carey-fans, nok mere til det elektronisk orienterede publikum, hvor bassen godt må være dominerende.
Tilslutter man et sæt Sony-hørebøffer, får man endnu mere lyd. Her har Sony sørget for et sammenspil mellem deres produkter. Med Sony-udstyr, kan man også med DSEE HX-teknologien og ClearAduio+ løfte lydbilledet så det passer til ens smag – mulighederne er mange og det skal de have ros for.
Ekstraordinær god kamera-oplevelse!
Uanset hvordan vi beskriver vores kameraoplevelse af Xperia Z5-serien, så er der ingen tvivl om at her er tale om årets bedste kamera-optik, hvilket også understreges af DxOmark.com, med deres tests af årets hotteste smartphones, hvor Z5-serien indtager førstepladsen.
Vi er heldigvis langt hen ad vejen enige med deres vurdering af kameraet i Z5 Premium, der i stort set alle situationer indfanger gode billeder.
I år har Sony valgt at levere ny kameraoptik til deres topmodeller, hvilket er første gang siden Xperia Z1. Ikke fordi kameraet i forgængerne var ringe – men med den nye kameraoptik er Sony igen i førertrøjen.
Opløsningen er på vanvittige 23 megapixels, (1/2.3” Exmor RS Sensor), med en blænde på F/2.0. Optikken er i stand til at fokusere på blot 0,03 sekunder, ifølge Sony er det verdens hurtigste autofokus.
I hverdagen vil man uden at have opmærksomheden på det, ikke opleve den store forskel fra Galaxy S6-serien, der også har super hurtig autofokus. Det til trods, har indtrykket af Z5’s autofokus været bemærkelsesværdig, tydeligvis hurtig, også når der sammenlignes med konkurrenterne.
Her hjælper den dedikerede kameraknap, der i alle henseender er en gevinst, specielt med enkelt-håndsbetjening. Med et blidt tryg på knappen, stiller objektivet lynhurtig skarpt og billedet kommer ligeså hurtigt i kassen, når knappen trykkes helt i bund.
Et langt tryk på kameraknappen, mens telefonen er i standby, vækker telefonen op direkte i kamera-tilstand, klar til at tage et billede på et kort øjeblik – men ikke ligeså hurtigt som Galaxy S6, der må anses for at være den hurtigste hertil.
Måske skyldes det en tung kameraapplikation, der selv med telefonen tændt og i brug, ikke er hurtig til at starte op.
Sony reklamerer med ”Clear Image Zoom”, en funktion der ifølge selskabet giver skarpe billeder ved op til fem gange digital zoom, med otte megapixels kvalitet, lover de endda uden kvalitetstab – det kan vi desværre ikke genkende.
I vores test af Xperia Z5 med stativ og kameraet sat til otte megapixels, blev resultatet langt fra ”Clear”.
Skarpe billeder og utrolig OIS
I vores test tager kameraet billederne skarpt og hurtigt, første gang. Det er sjældent at jeg har måtte knipse flere billeder i streg, for at være sikker på at få et der er i fokus, uden for meget slør.
Sony fortæller, at kameraet præsterer bedst ved otte megapixels indstilling (16:9 format), men vi har i denne testperiode brugt kameraet ved 20 megapixels (16:9 format). Det er muligt at tage billeder op til de fulde 23 megapixels, men her bruges der altså 4:3 formatet.
Generelt er billederne gode og flotte, med en fin balance i farverne og lysfølsomheden. Hvis man forventer farverige billeder fra Sony, må vi desværre skuffe – billederne er balanceret, og yderst sjældent overdreven i farverne.
Det kan dog afhjælpes ved manuelt at sætte kameraet til HDR-billeder, så ”popper” farverne lidt bedre.
Xperia Z5 Premium kan også optage video op til 4K kvalitet ved 30 billeder i sekundet, Full HD ved 60 billeder i sekundet og HD-video med 120 billeder i sekundet.
Vælger du HD eller Full HD vil du få en utrolig OIS (billedestabilisering), som vi aldrig før har oplevet fra et smartphonekamera. Når man har en lille søn man ønsker at fange de gode øjeblikke af, mens han leger rundt på legepladsen, kan det kræve sit kamera at følge med – og det kan Sony Xperia Z5!
Grunden til jeg ikke nævner 4K-kvalitet i den forbindelse er, at OIS ikke virker med 4K, så her er det rent software, der søger for at holde billedet stabilt, hvilket ikke er nær så godt som rigtig OIS. Til gengæld er kvaliteten på 4K-video ganske høj!
For uddybende detaljer om kameraet og billeder taget med Z5, henvises der til vores anmeldelse af den almindelige Z5, hvor kameraoptikken og hardwaren er magen til.
4K-skærm uden mening
Nu hvor vi er omkring 4K, er det naturligt at fortsætte i dette spor, og få nogle detaljer om dette produkts mest unikke feature – 4K-opløsning.
Sony Xperia Z5 Premium er verdens første 4K-smartphone, der sælges på det brede forbrugermarked. Men som vi indledte med, så er der et par forbehold ved skærmens opløsning. Man får simpelthen ikke de fulde 4K-detaljer, med mindre man aktivt afspiller 4K-indhold på skærmen.
Ifølge Sony, så op-skalerer Xperia Z5 indhold fra YouTube, Netflix eller lignende streamingtjenester til 4K. Men der findes endnu ingen tjenester der kan vise reelt 4K-indhold på en smartphone.
Det betyder i praksis, at for øjeblikket, er det eneste reelle 4K-indhold du kan få frem på den store skærm, enten noget du selv har downloadet og lagt over på telefonens hukommelse eller selv har taget med kameraet sat til minimum otte megapixels, eller optaget video i 4K-kvalitet.
Kan man se forskel? Et spørgsmål der er rigtigt svært at svare på. Uden at sammenligne med noget, så nej. Jeg kan ikke se, hvornår telefonen viser op-skalleret 4K-indhold eller blot Full HD. Jeg kan godt se at videoer jeg har optaget med mobilen, afspillet på skærmen, ser rigtigt godt ud og er skarpe – men ikke flottere end på en Galaxy S6, der har optaget 4K video og afspiller dette på dens skærm (der ikke er 4K).
– Sony Xperia Z5 Premium viser ikke 4K overalt
Direkte sammenlignet med andre Full HD eller QHD-enheder, der ligger side om side – ja så kan jeg godt se forskel, men det kræver virkeligt et par skarpe øjne!
Eksempelvis har en Samsung Galaxy S6 en pixeltæthed på 577 PPI, mens Xperia Z5 Premium har 806 PPI (når den viser 4K). Vi taler altså om utrolig høj pixeltæthed og skarphed som ikke fås på noget andet skærmprodukt på markedet. Hverken stuens fladskærms TV eller de mest almindelige monitorer til computeren, har så høj PPI. Forskellen mellem knap 600 PPI og 800 PPI er altså utrolig svær at se, for det menneskelige øje.
Giver det mening? Nej! For mig giver det ingen forskel om jeg har en telefon med Full HD, QHD eller 4K opløsning, så længe skærmen er 5,5 tommer eller mindre. I hverdagen ligger man simpelthen ikke mærke til forskellen. Derfor giver det ingen mening at smide 4K teknologi i en skærm. Men respekt til Sony for endelig at komme med noget, de andre ikke har.
Sammenligning med OnePlus 2 og Samsung Galaxy S6 Edge
Skærmen er flot og batteriet er godt
For at runde skærmen af, så fortjener den alligevel et par flotte ord med på vejen. Her er tale om et topprodukt, med en tilsvarende skærm, der leverer nuanceret billedekvalitet og farvemætning.
Farverne kan virke til den kolde side, specielt sammenlignet med en AMOLED-skærm. Men sammenligner vi eksempelvis med OnePlus 2, ses det tydeligt, at Xperia Z5 Premium har en skærmteknologi i langt højere kvalitet. Farver, kontrast og lysstyrke er langt foran OnePlus 2.
Lysstyrken kan justeres fra ganske svag til flot skarp, hvilket telefonen fint klarer selv, med automatisk lysjustering via lyssensoren.
Trods en stor skærm med muligheden for høj opløsning, så klarer batteriet i Xperia Z5 Premium sig ret godt. På en gennemsnitlig dag fra klokken 06:30 – 22:30, så er der cirka 20 procent strøm tilbage når telefonen tilsluttes opladeren.
Det er trods et batteriforbrug, hvor skærmen har været aktiv mindst to timer, der har været oprettet forbindelse til et Android Wear ur hele tiden og undervejs også til Bluetooth i bilen med streaming af Spotify til anlægget i cirka 45 min.
Altså et fuldt ud acceptabelt batteriforbrug, endda helt uden brug af de utallige batterispare funktioner, som Z5 Premium er udstyret med.
Blandt sparefunktioner i enheden, er Sonys ”Stamina” og ”Ultra Stamina”. Med Stamina-tilstand aktiveret, kan du begrænse batteriforbruget, når telefonen er i standby (ligger i lommen). Her begrænses applikationers adgang til internettet og bliver inaktive. Du kan dog tillade visse applikationer adgang, det er dig der har kontrollen.
– Web-TV: Første kig på alle Sony Xperia Z5-modellerne
Med Ultra Stamina-tilstand, bliver din telefon forvandlet til en moderne Nokia 3310, hvor du stort set kun kan tilgå telefon og SMS-beskeder.
Til sidst, er der også muligheden for at aktivere en tilstand for lavt batteriforbrug, som automatisk aktiveres, når batteriet når ned under en angiven grænse. Når dette sker, kan du definere hvilke funktioner der automatisk skal deaktiveres, eller begrænses.
Alt i alt, viser Sony igen, at de kan producere en smartphone der holder hele dage – men ikke to, som Sony ellers postulerer, desværre.
Pas på bloatware Sony!
Når emnet falder på softwaren, så skal Sony have ros. De skal roses for ofte at levere den nyeste Android version, eller hvert fald opdatere den på enheder, flere generationer bagud – senest helt tilbage til den første Xperia Z telefon, der fik Android Lollipop.
En af grundende til at Sony kan præstere dette, er en let brugerfladetilpasning af Android. Hvor mange producenter går hele vejen og ændrer på at hvad de kan komme til i Android, så har Sony en mere blød tilgang.
Førstehåndsindtrykket siger dig at hele brugerfladen er tilpasset af Sony, men der er områder hvor Android skinner igennem. Blandt andet i notifikationsbaren, som Sony har valgt at holde helt original, med mulighed for at tilpasse hurtigindstillinger – super dejligt!
SMS-, ur-, kontakt, opkalds, og lommeregner-applikationerne er trods et Sony ikon, en let tilpasset version af de originale Android applikationer, hvilket både letter Sonys arbejde når nye Android versioner skal udbredes, men det giver også en bedre brugeroplevelse hos forbrugerne – hvis endelig man skal være positiv over for producenternes tilpasninger.
Også indstillinger er tydeligt præget af et rent Android design med små tilpasninger, det samme gælder for låseskærmen.
Alt i alt kører brugerfladen flydende, hurtig og uden nedbrud. I AnTuTu Benchmark scorer Xperia Z5 Premium 55.892 point, hvilket er meget passende for dens hardware – men lavere end dens lillebror Xperia Z5.
I min testperiode har der ikke været problemer med krævende opgaver som spil eller 4K afspilninger, men jeg har bemærket en varmere bagside end tilfældet har været med andre smartphones i denne klasse. Både under opladning, men specielt ved længere tids pres på processoren har jeg bemærket en varmeudvikling – dog aldrig så det har givet problemer, eller blevet ubehageligt!
Hvis jeg skal kritisere Sonys software på Z5 Premium, så er det helt klart antallet af forud-installerede applikationer, også kaldet bloatware (uønsket software).
Puha Sony! Her bør I altså få ryddet op. Knap 20 applikationer der enten kan, lave effekter til mine billeder, tegne med touch og pensler, lege instruktør for en dag eller se hvad der er nyt fra Sony, PlayStation eller en tredje indholdstjeneste fra selskabet – alt, alt for meget!
– Sony: Disse enheder får Android 6.0 Marshmallow
Apropos PlayStation, så er Sony den eneste producent, hvis smartphones og tablets kan snakke sammen med deres PlayStation systemer – til spilelskeren, er her ekstra bonus at hente ved købet af en Xperia enhed.
Konklusion – ikke premium nok
Sony Xperia Z5 Premium kommer på markedet til en vejledende udsalgspris på 6.499 kroner uden abonnement! Det er langt over, hvad jeg syntes produktet er værd.
Med betegnelsen ”Premium” i modelnavnet, så forpligter det – ikke mindst til at levere på det område som Sony reklamerer med skiller sig ud.
Når 90 procent af tiden er uden 4K-visning, hvilket reelt er det eneste premium over modellen, så forpligter det til at kunne levere! Ikke engang en demovideo til at vise hvad den kan, er der lagt på enheden – det er simpelthen for useriøst.
Jeg kan ikke få 4K indhold fra indholdstjenester, så det eneste reelle sted jeg lige nu kan bruge den ekstra opløsning, er når jeg ser de kameraoptagelser, jeg selv har lavet – hvilket ikke viser skærmens fulde potentiale. Det er bare rigtigt ærgerligt Sony!
Jeg har i min testperiode også oplevet problemer med at forbinde til visse Bluetooth-enheder automatisk, trods de er parret.
Samtalekvaliteten, fingeraftrykslæseren, kameraet, softwaren og batteritiden, fejler absolut intet! På alle punkter leverer Sony Xperia Z5. Også tastaturoplevelsen er blandt markedet absolut bedste!
Men designet er langt bedre på forgængeren Z3 og Z3+, hvor de afrundede kanter og hjørner er blødere og behageligere. Vægten på 180 gram, hjælper heller ikke ligefrem på brugervenligheden.
Når jeg kigger på Xperia Z5-serien, så ser jeg ikke meget nyt. Det er de sikre tangenter Sony spiller på. Bevares, de er også velspillende. Men med femte generation i Z-serien (Z3+ ude af billedet), så er det altså ved at blive kedeligt.
Xperia Z5-serien er fortsat vand- og støvtæt på niveau med de tidligere modeller. Det vil sige efter standarden IP65 og IP68. Du skal blot være opmærksom på, at Sony har ændret deres kommunikation på området. Telefonerne kan stadig holde til vand og støv, men Sony opfordrer ikke længere til svømmeture eller forsætlig brug under vand.
Hvis du skal vælge en Sony, vil jeg klart anbefale dig at gå ned i butikken og prøve både Z5 Compact, Z5 og Z5 Premium, føl dig frem til dit behov og vælg med mavefornemmelsen.
Personligt vil jeg til hver en tid vælge den almindelig Z5, trods en forholdsvis høj pris, så er den trods alt væsentlig lavere end Z5 Premium og den eneste dagligdags forskel er 4K-skærmen, som du alligevel ikke bemærker, samt designet.
Sony Xperia Z5 Premium får i vores anmeldelse fire ud af seks stjerner. Til prisen er der simpelthen ikke nok eksklusivitet og ulemperne er større end fordelen ved den store telefon og de ekstra features.
Hvis du køber Xperia Z5 Premium, vil du gå hjem med en velfungerende smartphone, der måske med tiden vil kunne afspille 4K-indhold fra YouTube og Netflix. Men du går også hjem med unødig ballast i lommen og knap 1.500 kroner fattigere, end hvis du vælger Sony Xperia Z5.
Galleri med Sony Xperia Z5 Premium
4K-optagelse med Sony Xperia Z5 Premium
https://youtu.be/vtG6qEkSZI8
Fordele / ulemper
Fordele
– God batteritid og flot skærm
– Fremtidssikret til 4K-indhold
– God brugerflade og fantastisk kamera!
Ulemper
– Dårlig placering af knapper på siden
– 4K-skærm uden værdi i øjeblikket
– Kluntet og tungt design
Mere til historien
Sony lover at hele Xperia Z5-serien vil blive opdateret til nyeste Android 6.0 Marshmallow.