Samsung Galaxy A7 test – ikke god til prisen

TEST: Samsung Galaxy A7 leverer fornuftig ydelse, flot design og gennemsnitlig batteritid – men konkurrenterne er bedre til prisen. Her er vores Galaxy A7 test.

Samsung er igen tilbage i førertrøjen når det komme til smartphonesalget. Det har de fornyligt bevist i en analyse fra Strategy Analytics. Dette er selvfølgelig ikke alene takket være topmodellen Galaxy S6, der har vundet rosende ord blandt anmelderne.

Samsung Galaxy A7 test

Samsung Galaxy A7

Mellem- og lavprisklasserne trækker en stor del af det samlede smartphonesalg hos langt de fleste producenter. Det samme gælder for Samsung, der til mobil-året 2015 har præsenteret danskerne for hele tre modeller i lav- og mellemklassen. Galaxy A3, A5 og A7 hvor den førstnævnte kan erhverves for blot 1.900 kroner, mens man skal af med knap 2.500 kroner for A5 og 3.200 for Galaxy A7.

I dag tager vi et kig på den største blandt de tre, Galaxy A7 – ikke overraskende, er det en fornuftig telefon i sin klasse, der ikke byder på mange overraskelser. Herunder kan du læse min Galaxy A7 test.

Samsung Galaxy A7 specifikationer

Blandt de tre A-modeller er A7 den med det bedste udgangspunkt alene set ud fra specifikationerne, der nærmer sig hvad der en topmodel værdig – i hvert fald set med 2014-briller. Her er både 5,5 tommer Full-HD AMOLED skærm, octa-core processor, 13 megapixels kamera, slimdesign og gode forbindelsesmuligheder.

Men specifikationer alene er ikke nok til at hive gode karakterer hjem. Hos MereMobil.dk ligger vi vægt på at lade telefonerne gennemgå en lang testperiode, hvor mobilen har været igennem så mange forbruger-senarier så muligt.

Samsung Galaxy A7
Skærm5,5 tommer AMOLED
Opløsning1920 x 1080 – 401 PPI (Pixels Per tomme)
ProcessorOcta-core Snapdragon 615, (4 x 1,5 GHz + 4 x 1,0 GHz)
GrafikprocessorMali-T628
RAM2 GB
Hukommelse16 GB intern, op til 64 GB ekstern via MicroSD-kort
Kamera13 Megapixels primær
VideooptagelseFuld-HD ved 30 billeder per sekund (1920 x 1080, 30FPS)
Front kamera5 Megapixels
Wi-Fi802.11 a/b/g/n, dual-band, WiFi Direct, hotspot
Bluetoothv4.0, A2DP, EDR, LE
Navigation (GPS)A-GPS og GLONASS
Mobilnetværk2G, 3G, 4G LTE
Batteri2.600 mAh
SystemAndroid 4.4 KitKat
Samsung TouchWiz
SimkortNano-SIM
LydMono-højtaler på bagsiden
Fysisk størrelse151.0 x 76.2 x 6.3 – 141 gram
FarverHvid, Sort og Guld

Skarp premium følelse i metal

Med Galaxy A7 fortsætter Samsung den gode stil med metal som en del af designet. Som det er tilfældet på Galaxy Alpha, er rammen udført i metal, mens hele fronten prydes af Corning Gorilla Glass 4. Bagsiden er desværre udført i plastik, hvilket trækker den samlede oplevelse ned.

Det skal dog ikke afholde mig fra at rose designet, der heldigvis stadig giver en premium-følelse, som kun de færreste smartphones giver. Fordelen ved at have en bagside udført i plastik er bedre greb, hvilket Galaxy A7 i den grad har brug for.

Med dens 5,5 tommer store skærm, samt skarpe og kantede design, er den ikke den mest håndterlige smartphone. Det giver ofte problemer med én-håndsbetjeningen, hvilket bliver afhjulpet en smule af plastikbagsiden.

Men lad mig slå fast med det samme. Det er ikke en smartphone for små hænder. Plastikbagsiden kan ikke eliminere det faktum, at vi har at gøre med en telefon i den helt store ende af skalaen, både på højde og bredde.

Tykkelsen fejler til gengæld ikke, og med kun 6,3 mm er Galaxy A7 blandt de tyndeste 5,5 tommer enheder på markedet!

Bløde knapper?

På venstre side af Galaxy A7 finder vi volume-knapperne, mens højre side har tænd/sluk-knappen naturligt placeret i forhold den daglige betjening. På samme side finder vi skufferne til Nano-simkort og MicroSD-kort. I bunden er opladestikket samt mini-jack til de medfølgende in-ear høretelefoner placeret. Hjemknappen er vanen tro placeret i bunden på forsiden af enheden.

Alle knapper giver en udmærket feedback med en forsigtig ”klik-lyd” når de trykkes ind. Umiddelbart intet at sætte en finger på ved første øjekast.

Men som min tid med Galaxy A7 er gået, har jeg oftere og oftere oplevet at tage en tændt telefon op af lommen. Ikke alene er telefonen tændt, men den er også selv kommet forbi låseskærmen.

Min første tanke var at hjem-knappen var for blød og for nem at trykke ind, og derfor tændte telefonen sig i lommen – min smartphone har jeg altid med skærmen vendt ind mod kroppen.

Men oftest når jeg tog telefonen op ad lommen i tændt tilstand, havde den også taget utallige skærmbilleder, hvilket kun kan lade sig gøre, med hjem- og sluk/tænd-knapperne trykket ind samtidig, eller via ”styg-med-hånden” funktionen, hvor det registreres at man ønsker at tage et skærmbillede. Sidstnævnte finder jeg temmelig utænkelig vil ske i lommen!

I mine godt fire uger med Galaxy A7 har den efterhånden taget så mange skærmbilleder, at jeg vil kunne samle et album, der viser telefonens mange menuer og funktioner, uden at have foretaget mig noget aktivt.

Helt ærligt tror jeg det er en kombination af en stor enhed, ofte i et par cowboybukser og med en hjem-knap der er for let at trykke ind. Ikke desto mindre er det rigtigt irriterende.

Farvestrålende skærm

Det er ikke helt tilfældigt at Samsung vælger at udstyre langt de fleste af deres smartphones med et AMOLED display. Igen og igen formår skærmene at skabe høj kontrast og flotte fyldige farver, der dog ofte ender ud i en smule overstyrret farvemætning. Heldigvis giver Samsung mulighed for at nedjustere farveniveauet til et mere ”LCD-lignende” niveau.

Men for første gang med en Samsung smartphone, er jeg blevet skuffet over skærmens synlighed i højt solskin. Vi tester alle enheder med automatisk lysregulering, for at se hvor godt enhederne selv kan justere lysstyrken i daglig brug. For første gang klarer en Samsung sig mindre godt, end hvad tilfældet normalt er.

Underligt nok, kan Galaxy A7 selv justere lysstyrken til alle de dagligdagsscenarier jeg har udsat den for, men en dag, hvor solen skinnede fra en skyfri himmel, måtte jeg sande at lysstyrken ikke var tilpas høj – skærmen var knap synlig og jeg måtte selv justere lysstyrken op.

Derudover er der ikke meget skidt at sige om skærmen i Galaxy A7, der er hurtig og præcis til at tage i mod mine inputs.

Hvor bliver min slikkepind af?

Alle tre A-modeller sælges ud af æsken med Android 4.4 KitKat, hvilket i sig selv ikke er en dårlig ting. Android 4.4 KitKat var på mange områder Androids bedste version, hvor Google fik godt styr på styresystemets smidighed og taknemlighed overfor svage processorer og tunge brugerflader fra producenterne.

Derfor giver Samsung Galaxy A7 langt hen ad vejen en rigtig god brugeroplevelse, med ganske få fejl eller nedbrud blandt applikationer. Dog kan den tunge brugerflade fra Samsung godt trække systemet i knæ – enkelte tænkepauser er ikke et sjældent syn i dagligdagen.

Derfor sidder jeg også skuffet tilbage, da jeg ved, at Android 5.0 Lollipop siden efteråret 2014 har været tilgængelig for producenterne, således at det faktisk var muligt for Samsung at sælge A-modellerne med Lollipop ud af salgsæsken.

Endnu mere skuffende bliver det så, når man sidder i juni måned, stadig med Android 4.4 og ikke har set skyggen af sin slikkepind. Alt i mens producenter som Sony er godt på vej til at opdatere store dele af deres smartphone-portefølje, helt tilbage til januar 2013, med Android 5.1, altså en version nyere end 5.0!

Samsung eller ej

Inden Galaxy S6 kom på markedet, har Samsung været meget udskældt for deres brugerflader, der ofte har virket forvirrende, fyldt med ubrugelige funktioner, der næsten alle var slået til fra dag ét. For slet ikke at nævne en enorm mængde af forud installerede applikationer.

Heldigvis er omfanget af forud-installerede applikationer i Galaxy A7 ikke overvældende, om end jeg gerne så dem alle fjernet og i stedet samlet i Samsungs app-butik, hvor jeg selv kan finde og tilføje de applikationer der giver mening for mig – næsten som på Galaxy S6.

Men også de mange tilpassede grund-applikationer i Samsungs enheder, så jeg gerne fjernet, til fordel for Googles egne. Beskeder, Kalender, Lommeregner, Internet-browser, Ur, Musikafspiller og telefon-applikationen – alle apps, hvor jeg personligt syntes Google langt hen af vejen, har en bedre udviklet applikation.

Der skal dog lyde ros til Samsungs brugerflade på en række punkter. Blandt andet udklipsholderen hvor telefonen gemmer de seneste elementer man har markeret og kopieret, notifikations-menuen med selvvalgte genveje, muligheden for at skrive en besked efter endt samtale og ikke mindst hurtigindstillinger, som kan samle ens fortrukne indstillinger i toppen af menuen med alle indstillinger.

Summa summarum, enten elsker man Samsungs brugerflade og deres måde at gøre tingene på, eller gør man ikke og bør overveje om ikke, der findes en anden enhed til opgaven.

Gennemsnitligt kamera

Det primære kamera i Samsung Galaxy A7 leverer ikke overvældende gode billeder, om end kameraet præsterer rigtigt fint. Det er måske tvelydene, men faktum er, at kameraet er magen til det vi finder i Galaxy A5, og til dens pris, er kameraet rimeligt ydende.

Men prisen for Galaxy A7 er lige en tand højere, men kameraydelsen er ikke bedre end den i Galaxy A5, hvilket derfor i et helhedsbillede, gør konklusionen ringere.

Hvis man kan leve med at tage to billeder, hver gang man skal prøve at fange det perfekte øjeblik, eller videoer er lidt mere rystende end hvad godt er, så er kameraet mere end fint, for de fleste.

Front-kameraet er til gengæld mere overraskende til prisen, hvilket måske afspejler at dette kan være et produkt til teenageren. Fem megapixels var opløsningen i 2014, men her i 2015 det blevet et minimum for topmodeller. At finde det i en mellemklasse smartphone giver derfor til et positivt udslag på karakterskalaen.

Frontkameraet gør det fortrinligt til snapchat og videoopkald, om end man ikke skal forvente positive resultater under mørke omgivelser. Den klarer sig bedst i dagslys eller med gode oplyste omgivelser.

Billeder og video taget med Galaxy A7

Videotest fra Galaxy A7

Rimelig batteri, lyd og ydelse

Et batterimonster bliver Galaxy A7 aldrig, men den klarer sig heldigvis bedre end gennemsnittet, specielt i sin klasse. Galaxy A7 klarer sig nemt igennem en hel arbejdsdag. Der hvor den bliver udfordret er, hvis man ser meget video, eller hører meget musik via streamingtjenester, samtidig med at man har et forbrug over gennemsnittet.

Jeg oplevede i min testperiode lige akkurat at komme igennem en hel arbejdsdag, hvor telefonen var tilsluttet følgende igennem dagen; et Bluetooth headset i ni timer, et Android Wear smartwatch fra morgen til aften, 45 minutters musikafspilning via Spotify igennem et Bluetooth-system i bilen, samt koblet på Wi-Fi i cirka seks timer.

Dertil var skærmen gennemsnitligt tændt én time og 45 minutter, der blev foretaget mellem 10-25 telefonopkald og der blev surfet lidt Facebook og tjekket mails. Med det forbrug må man sige, at Galaxy A7 klarer sig rigtig godt igennem dagen hvor drifttiden var op imod 16 timer.

En tur gennem AnTuTu benchmark-maskinen giver et fornuftigt resultat på 38.056 point, det er ikke på niveau med Sony Xperia Z3 Compact eller Huawei P8, der begge formår at snige sig forbi 46.000 point. I det daglige mærkes der dog ikke noget på 3D fronten, Galaxy A7 kan klare langt de fleste spil man smider efter dem, om end man ikke skal forvente alt køre lige flydende.

Der hvor jeg har været mest skuffet, set fra et multimedie perspektiv, er på lydsiden hvor Galaxy A7 absolut ikke præsterer. Højtaleren er placeret på bagsiden, til højre for kameraet. Det er stort og firkantet at se på, men småt og skingert at høre på.

Højtaleren leverer hverken fylde eller et lydniveau til at være nævneværdig. Når man bruger enheden til at se video på, skal man ikke sidde omgivet af meget støj, før man intet kan høre. Det er nærmest ubrugeligt med mindre man sidder under stille hjemmelige forhold.

Konklusion: Slet ikke god nok til prisen

Går du efter at købe en Galaxy A7, er en række positive områder værd at fremhæve; Et flot og let design, tynd profil og stor farverig skærm. En batteritid der kan overleve langt de flestes krav til en moderne smartphone og et fornuftig kamera der kan præstere gennemsnitligt i langt de fleste situationer.

Men der er også områder, hvor man skal overveje, om det er her ens opsparing skal placeres, måske de næste par år eller mere; Blandt andet er softwaren endnu ikke på højde med det man kan forvente i midten af 2015, skærmen bliver presset under lysstærke forhold, så strandturen kan blive en udfordring, brugerfladen er i gammel vanlig Samsung stil og langt fra det niveau vi har set på Galaxy S6. Sidst men ikke mindst, bliver det ikke Galaxy A7 der spiller op til fest ved lejrbålet en sen sommeraften.

Kigger man på overnævnte fordele og ulemper, vil de fleste nok takke ja til en Galaxy A7 – lige indtil prisen bliver nævnt. For til en dagspris på knap 3.200 kroner, findes der produkter på det danske marked, der klarer sig markant bedre end Galaxy A7.

Jeg vil være så fræk at fremhæve Huawei P8, som vi for nyligt testede med stor glæde, jeg vil også nævne Sony Xperia Z3 Compact, der leverer fremragende ydelse til prisen. Faktisk er de begge yderst positive produkter, der klarer sig på langt de fleste punkter, bedre end Galaxy A7 og til en pris på niveau eller lavere end Samsungs bud.

Det er også prisen der får mig til at trække et ekstra point fra i det samlede regnskab, der ender på 4 ud af 6 mulige stjerner. Til prisen, klarer konkurrenterne sig bare bedre – Galaxy A7 er ikke god til prisen.

Fordele og ulemper

Fordele

– Nydelig, tynd og let design
– God batteritid
– Flot farvestærk skærm

Ulemper

– Aldrende software og brugerflade
– Svag lyd og gennemsnitlig ydelse
– Alt for høj pris i forhold til konkurrerende produkter

Mere til historien

Er man ude efter en god gennemsnitlig og prisvenlig Samsung, bør man kigge forbi vores anmeldelse af Samsung Galaxy A5. Galaxy A5 landede i vores anmeldelse på 5 ud af 6 stjerner, men her hænger ydelse og pris også langt bedre sammen.

Det bedste smartwatch til Android-telefoner

DUELTEST: Lang batteritid eller omfattende sundhedsdata. Det er hovedforskellene på disse to smartwatches.

(mere…)
AI-funktioner udsendes nu til ældre Samsung Galaxy-telefoner

Nu kommer opdateringen til din Samsung-telefon, som du har ventet på.

(mere…)
Samsung Galaxy A55 test | faktisk ret god billigtelefon

TEST: Denne telefon bringer dig ned i gear! Kameraet og batteritiden overrasker men ydelsen er begrænset. Læs min Galaxy A55 test her.

(mere…)
Samsung udvider AI-funktioner til S22-serien

AI-funktionerne i Galaxy S24-serien skal ud til endnu flere brugere.

(mere…)
Galaxy S24 Ultra får et kameraboost i april-opdateringen

Det lader til, at Samsung endnu engang forbedrer kameraet i topmodellen Galaxy S24 Ultra.

(mere…)
Min mening om Xiaomi 14

VIDEO: Xiaomi 14 er på papiret en spændende topmodel-smartphone med Leica-kamera. Desværre er den for dyr og ikke så god som konkurrenterne.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram