Fitbit Charge HR test – få styr på puls, fitness og søvn
TEST: Charge HR måler pulsen, dine bevægelser og logger søvn. Min Fitbit Charge HR test konkluderer, at pulsmålingen er unødvendig.
Når det kommer til fitnessarmbånd er Fitbit blandt de mest etablerede og populære. Udover et godt produktdesign, er understøttelse af alle tre mobilplatforme også bidragsyder til deres succes.
Jeg har tidligere skrevet en test af Fitbit Charge, som fik topkarakter. Et no-nonsens produkt vil jeg kalde det. Fitbit Charge gør præcis det der loves, og intet mere end det. Det er en klar gevinst når ens forventninger fra markedsføringen indfries.
Over noget tid har ”turboudgaven” af Fitbit Charge siddet på min arm. Navnet er Fitbit Charge HR, og der er helt ærligt ikke den store forskel på produkterne. Her kan du læse min Charge HR test.
– Test: Fitbit Charge – virkelig god fitnesstracker
Trapper, søvn, skridt og puls
Med Fitbit Charge HR holdes der, som i Fitbit Charge, styr på skridt, kalorieforbrænding samt længden der er tilbagelagt. Der trackes også trapper og søvnmønster.
HR står for Heart Rate, og en lille sensor med to grønne LED-dioder på bagsiden af armbåndet ned mod armen, tjekker hele tiden pulsen, der kan aflæses live i displayet. Dataene for HR-sensoren omsættes i applikationen, samt webinterfacet fra Fitbit, til en grafik, hvor du kan se, hvordan pulsen har været, hvor der har været peaks, motion eller fatburn.
Sensoren fungerer fint, men jeg tror det kræver noget større interesse i sport og motion, før det rigtigt giver mening. Jeg har umiddelbart lidt vanskeligt ved, at finde ud af, hvordan jeg skal bruge dataene.
På højre side er enhedens eneste knap placeret. Her kan du skifte mellem de forskellige data der er indsamlet, og via applikationen kan du fjerne punkter du ikke vil se, samt ændre rækkefølgen af dem. Ved at dobbelttappe på Fitbit aktiveres skærmen hvorefter klokken/dato eller f.eks. puls vises. Du vælger selv hvordan armbåndet skal reagere når der tappes på det.
Går ud over batteritiden
Batteriet i Fitbit Charge HR holder dårligere end i standardudgaven. Fitbit lover op mod fem dage, hvilket jeg oplever som lige i underkanten. Nok mere fire dage vil jeg sige.
Fitbit Charge skulle oplades mellem hver syvende og tiende dag. Det synes jeg var mere optimalt. Jeg har lidt opfattelsen af, at der ganske ofte skal tilsluttes en oplader, men det er naturligvis ikke tilfældet.
Desværre bruger Fitbit et specialstik til opladning, og man skal derfor hver gang lede efter det rigtige kabel. Her havde det været langt bedre, hvis der kunne lades med standard USB.
– Smartphonen er en præcis skridttæller
Irriterende rem
Remmen på Fitbit Charge HR er lavet af noget der minder om silikonegummi, som er blødt og lækkert. Du kan ikke udskifte remmen til andre typer eller farver, så du skal derfor være sikker på, at der vælges rigtigt med hensyn til farven, når du køber denne fitnesstracker.
På Fitbit Charge var lukningen et ”tryk sammen”-system, der fungerede absolut glimrende, men det er i Charge HR ændret til en standard urrems-lukning, som jeg oplever irriterende.
Spændet føles ikke rart, når armen hviler på bordet, mens jeg sidder og skriver på min computer. Her var komforten i den anden rem-type fra Fitbit Charge betydeligt bedre.
Skærmbilleder fra Fitbit
Integration med Endomondo
Fitbit har deres egen simple motionsdel. Hold knappen inde et øjeblik hvorefter tidstagning aktiveres, og bevægelserne registreres som motion. For de fleste vil det være lidt for simpelt.
Heldigvis har Fitbit integration med Endomondo, hvor den motion der trackes, automatisk bindes sammen med oversigter og data i Fitbit. På den måde er du fri for, at skulle holde styr på trackinger fra flere apps.
Generelt har Fitbit et fremragende interface, særligt på webudgaven. Applikationen er også god, men oplevelsen via internetbrowseren er noget mere omfattende.
Søvntrackingen kører helt af sig selv, og der er ikke behov for, at aktivere en ”nu sover jeg funktion”. Det finder Fitbit selv ud af. Armbåndet har også ”silent alarms” hvor du via applikationen kan indstille vækkeuret, der får armbåndet til at vibrere når du skal op. Denne funktion har jeg brugt rigtigt meget, da man så slipper for at vække hele huset, når vækkeuret bimler tidligt på dagen.
Konklusion: Et godt køb, men…
Jeg er slet ikke i tvivl om værdien ved Fitbits produkter, som indfrier ens forventninger, men heller ikke mere end det. Den lille OLED-skærm viser indholdet glimrende under langt de fleste lysforhold, og når man først har vænnet sig til remmen bliver Fitbit Charge HR en integreret del af hverdagen.
Remmen synes jeg er det største problem ved Charge HR. Pulsmålingen er egentlig fin nok, men jeg har vanskeligt ved at se, hvad det skal bruges til, og Fitbit gør ikke noget ud af, at få mig til at forstå hvordan dataene anvendes.
Fitbit Charge HR koster aktuelt omkring 1.200 kroner, mens standardudgaven uden HR-måleren koster godt 800 kroner. Jeg synes ikke de fire hundrede kroner ekstra er givet godt ud, med mindre du har et specifikt behov for pulsmåling på armen.
Som nævnt bruger pulsmåleren ekstra strøm, og der skal derfor lades oftere.
Synkroniseringen sker trådløst via Bluetooth LE (Low Energy). Jeg har en enkelt gang været udsat for, at måtte genstarte trackeren, før den ville connecte rigtigt med telefonen, men der ud over har jeg ikke oplevet problemer i testperioden.
Fitbit Charge fik topkarakter, men i dette tilfælde vil jeg anbefale, at du springer HR-udgaven over. Fitbit Charge HR ender på 5 ud af 6 stjerner.
Hvis du har brug for pulsmåling ved træningen, så læs testen af Jabra Sport Pulse. Her sidder pulsmåleren i headsettet.
Fordele og ulemper
Fordele
– Tydeligt display
– God integration mellem Fitbit app, web og Endomondo
– Silent alarm
Ulemper
– Skal lades forholdsvis ofte
– Ladestik er en specialtype og ikke standard USB
– Rem / lukning kræver tilvænning