Kazam Tornado 348 test – tynd og sjusket
TEST: Ultra tynd, flot designet og god skærm, men også en stor gang sjusk. Læs vores Kazam Tornado test 348 her.
Kazam Tornado 348 er en designtelefon, som har potentialet til at tilfredsstille selv de sureste finesmeckere, men den dumper desværre og holder langt fra hele vejen hjem. Det viser vores Kazam Tornado 348 test.
Telefonen er hysterisk let og den føles lækker i hånden. 95,5 gram og ydre mål på 139,8 x 67,5 x 5,15 millimeter gør Tornado 348 til en smartphone, som appellerer til dem som ønsker let, lækkert og kompakt design, der samtidigt gør sig godt når den ligger fremme på cafébordet.
Kanterne rundt langs skærmen har en mikroskopisk kant, der lige er nok til den kan føles. Kanten kan skære lidt mod øret, særligt når samtalerne tager lidt længere tid lægges der mærke til dette.
De fire hjørner er lækkert afrundet og selve aluminiumskanten rundt langs telefonen er svagt buede.
Lydstyrketasterne på venstre side er tydeligt hævet ud fra kanten, så man altid er sikker på hvor fingeren befinder sig. Lige under, hvad der svarer til ud for pegefingeren, når telefonen holdes i højre hånd, sidder powerknappen. Knapplaceringerne er ved brug optimale. Der er ingen fysisk kameratast, men volumen-knapperne kan i stedet benyttes som udløser, når der skal tages billeder.
Kazams tynde telefon har de tre touchknapper Menu, Hjem, Tilbage lokaliseret lige under skærmen, og systemtasterne optager således ikke noget skærmplads.
– Kazam Tornado 348 – verdens tyndeste, igen
– Verdens tyndeste smartphone – igen igen
Billeder af Tornado 348
Gionee med et nyt navn
Kazams telefoner er ikke egenudviklede produkter, men telefoner der købes hos underleverandører, hvorefter de rekonfigureres og sælges under et andet navn. Tornado 348 er ingen undtagelse.
Kinesiske Gionee er den oprindelige producent, og Kazam Tornado 348 er således nogenlunde den samme telefon som Gionee Elife S5.1.
– ”Der er nogle komponentforskelle, men det er korrekt at Gionee har en model, der er magen til Tornado 348 udenpå og, at de er en af flere af vores leverandører,” fortæller Anders Gøtje, nordisk pressechef for Kazam.
Alt efter hvor man læser på nettet så måler Elife S5.1 5,1 millimeter i tykkelsen, men Guinness World Records registrerede telefonen på 5,31 millimeter, med titel verdens tyndeste smartphone.
Hvor om alting er, så er både Kazam og Gioness udgave af telefonen mega tynd, også så meget det vækker opsigt hos dem jeg har mødt, der har set telefonen in-real-life.
En meget flot skærm
Kazams tidligere telefoner har haft skærme af utrolig ringe kvalitet, men ikke Tornado 348. Skærmen på 4,8 tommer, af AMOLED-typen, har opløsningen 1280 x 720 pixels (306 PPI), og den leverer et virkeligt flot billede.
I en farvetest kan jeg godt se, at en massiv farve udviskes når skærmen vippes en smule, men i et totalfarvebillede opleves det ikke på samme måde. Her er kvaliteten ret god, og det er generelt oplevelse af skærmkvaliteten.
Jeg har i testperioden ikke haft problemer med touchfølsomheden, og lysføleren til automatisk lysstyrke fungerer ligeledes godt. Der er mulighed for at vække telefonen, og dermed skærmen fra dvale ved at dobbelttappe på displayet, mens telefonen sover.
For- og bagsiden er belagt med det brudstærke Gorilla Glass fra Corning, og skulle glasset alligevel briste inden for det første år, så giver Kazam en gratis udskiftning.
Du skal være opmærksom på, at bagsiden er helt vanvittig glat. Som i hysterisk glat. Telefonen kan nærmest ligge på et plant bord og glide på gulvet. Sidst jeg så en telefon med så glat en bagside, var da jeg testede Sony Xperia Z3.
– Kazam satser på succes gennem lave priser
Begrænsede datamuligheder
Tornado 348 er en 2G/3G telefon. 900 og 2100 MHz på 3G er understøttet. Dermed må vi konkludere, at telefonen fra begyndelsen er bagud på teknologi. Jeg synes, manglen på 4G er skuffende, fordi der jo netop findes mange også billige telefoner med 4G. Det er efterhånden en del af standardpakken på selv prisbillige telefoner.
På trådløst netværk (wi-fi) understøttes kun 2.4 GHz (802.11 b/g/n), så der er ikke tale om den mest oplagte telefon, for den som er meget online fra mobilen.
Via wi-fi netværket har jeg som det maksimale opnået 38 mbit/s på en 100 mbit/s trådløs forbindelse. Her henter de bedste telefoner over det dobbelte i downloadhastighed.
Der har ikke været udfald i datakommunikationen, der har krævet genstart af forbindelsen. Langsomt, men stabilt, må den dækkende beskrivelse være.
Jeg har konstateret, at Bluetooth (version 4.0) med headset har kørt fint ved samtaler i headset, uden hverken lyd- eller forbindelsesproblemer. Det samme gør sig gældende ved brug af GPS, der både er stabilt og præcist.
Fornuftig processorkraft
Kazam Tornado 348 kommer med 1 GB RAM og 16 GB indbygget hukommelse, der ikke kan udvides, da der i det tynde design, ikke er blevet plads til en MicroSD-kort læser.
Du får en telefon med 1,7 GHz Octacore processor (MediaTek MT6592). I vores sædvanlige benchmarktest med Antutu scorer den godt 31.000 point, hvilket absolut er helt rimeligt til store spil, såvel som dagligt brug.
Selvom der ved helt almindelig betjening ikke opleves de store problemer, så udfordres telefonen alligevel en del, når store krævende spil startes op, men i spillene kører det generelt ganske fint og flydende.
Ikke en fotomobil
Kameraet har en opløsning på 8 megapixels, men vil du tage 16:9 bredformat-billeder sker det med 6 megapixels.
Det lille hul på bagsiden, der udgør kameralinsen, vinder om yderst begrænset plads til optik, og det ses på billederne, der bestemt ikke er synderligt imponerede.
I mørke omgivelser ses en stor mængde billedstøj, og billedet er generelt utydeligt. Selv hvor lyset er rimeligt, bliver resultatet fyldt med billedstøj, i et omfang der ikke er godkendt.
Du skal samtidigt forbedrede dig på, at kameraet starter langsomt op, og ikke er synderligt hurtigt til at fokusere på motivet.
Billeder taget med Kazam Tornado 348
Softwaren er sjusket
Ved præsentationen af de første telefoner fra Kazam lagde de vægt på, at der blev brugt en ren Android, tilført enkelte små justeringer f.eks. applikationen Kazam Rescue. Det lød fortryllende i mine ører, da jeg mener Android nu er blevet så godt, også i brugerfladen, at tilføjelser ikke er nødvendige. Desværre indfrier Kazam ikke mine forventninger og deres egne løfter.
Kazam Tornado 348 bruger ikke en standard ren Android-version. Der er pillet forskellige steder og det er ikke positivt.
Her har jeg fundet et par eksempler på steder, hvor der er modificeret: Topgardinmenuen, Indstillinger, Beskeder (til SMS), Galleri m.fl.
Dertil kommer blandt andet et modificeret skærmbillede til indgående opkald, der på ingen måde er brugervenligt. De første tre opkald fik jeg afvist fremfor besvaret.
Sjusken kommer også til syne ved et tryk på menuknappen. Punktet ”Session info” leder en til ”Hurtige indstillinger” og ordet ”Single” til en lille undermenu af punkter, som kun halvvejs er oversat til dansk.
Åbnes programmenuen og trykkes på menuknappen fremkommer ordene ”Video is loading” og ”Buffering %d%%…”. Sidstnævnte åbner endnu en mystisk menu, mens ”Video” pludselig viser en masse foldere med navnet ”I know”.
Du vil også opleve en ikke Android-standard SMS-applikation, men underligt nok bliver Kalender erstattet af Googles nye kalenderapplikation med Material Design. Et plus er browseren, som er Google Chrome – ganske som i native Android.
Tornado 348 leveres med Android 4.4.2, og der er aktuelle ingen planer for, hvorvidt telefonen bliver opdateret til Android 5.0 Lollipop, fortæller Kazam til MereMobil.dk.
Så tro ikke, at en Kazam-telefon kommer med en ren Android, for det gør den ikke, desværre.
God batteritid
Batteriet er på 2.500 mAh og Kazam Tornado 348 er god til at økonomisere med strømmen.
Jeg har på intet tidspunkt haft oplevelsen af en strømforslugen telefon. Efter en 16-18 timers drift var det ikke usædvanligt stadig at have 20-25 procent strøm tilbage. Det er bestemt godkendt.
Her skal det bemærkes, at mobilen er fabrikssamlet og kan ikke skilles ad. Derfor er det heller ikke muligt selv at foretaget batteriudskiftninger.
Screenshots fra Tornado 348
Ringe lydkvalitet
Samtalekvaliteten på denne mobil er noget af det ringeste jeg har oplevet på telefoner i nyere tid. Lyden er lidt til den lave side, og der skal ikke meget støj fra opgivelserne til, før det bliver vanskeligt at høre den der tales med.
I støjende omgivelser, f.eks. ved trafikstøj, bliver det endnu værre. Signalprocessoren formår ikke at adskille stemmen og støjen godt nok, og nogle gange ender stemmen slet ikke med at komme frem til modtageren.
En lille brugbar funktion, direkte fra opkaldsskærmen, er mulighed for at optage samtalen. Dette er der ikke ret mange telefoner, der kan.
Højtaleren på bagsiden er lille og leverer en skinger højfrekvent lyd, der mest af alt ikke kan bruges til ret meget.
Video: Kazams egen præsentation
Konklusion: Det kunne have været så godt
Den første gang jeg stod med Kazam Tornado 348 i hånden, var jeg utrolig positiv og ikke mindst imponeret, men ved en nærmere test falder bladene af træerne.
Størrelse, skærmkvaliteten og dens generelle design tiltaler mig enormt. Desværre trækker kamera, dataperformance og software-delen meget i den negative retning.
Kazam gør rigtigt meget ud af, at tale om verdens tyndeste smartphone, men det er desværre ikke nok. Særlig det enorme sjusk der præger Android-systemet er ikke sådan en telefon værdig. Man kan ikke køre den hjem på design alene.
Kazam Tornado 348 har en vejledende pris på 2.600 kroner uden abonnement. Den bliver sat til salg i Danmark i januar 2015. Efter min opfattelse for sent, set i forhold til dens specifikationer, og hvad konkurrerende telefoner, i samme prisklasse, har at byde på.
Jeg burde nok ende på 2 stjerner, men på grund af designet, vil jeg gerne give et ekstra point. 3 ud af 6 stjerner giver et håb om, at Kazam i det mindste vil sørge for en opdatering til softwaren. Så man kan sige, at der gives point på forventet efterbevilling.
Et langt bedre køb vil være Honor 6 fra Huawei eller sidste års topmodel fra Sony, Xperia Z1 Compact, der har en dagspris på 2.300 kroner uden abonnement. I begge tilfælde går du dog glip af det tynde og lækre design.
– Test: Sony Xperia Z1 Compact
– Test: Honor 6 (Huawei)
Fordele og ulemper
Fordele
– Lækkert tyndt design
– God skærmkvalitet – rimelig størrelse
– Batteritiden er godkendt
Ulemper
– Ringe opkalds- og højtaler lyd
– Sjuskede tilpasninger af Android
– Dårlig kamera-performance
Mere til historien
Kazam har undervejs lanceret rigtigt mange forskellige modeller, der minder meget om hinanden. Ved den seneste større produktpræsentation blev der offentliggjort intet mindre end 11 modeller. Det er meget end nogen anden producent på markedet.