Politiet advarer mod fup-SMS – sådan beskytter du dig
Advarsel: Pas på ikke ukritisk at åbne hvad som helst du modtager på SMS. En ny fup-SMS er i omløb. Læs her hvordan du beskytter dig mod SMS-svindel.
Ganske som på computeren skal vi også være kritisk overfor, hvad der dumper ind i SMS-indbakken på mobilen. Det er nemlig ikke alle, der vil os noget godt.
Et af de seneste eksempler er en SMS, der fortæller, at der er vundet 850.000 britiske pund på dit mobilnummer. Beskeden findes også i andre udgaver, der alle har samme formål. Du skal lokkes ind på en website for at afgive personlige informationer som eksempelvis kreditkortoplysninger.
På Twitter advarer Syd- & Sønderjyllands Politi mod denne fup-sms, og andre tilsvarende beskeder.
Følges linket i beskeden indlæses en side, der godt kunne minde om Apples officielle website uden dog at være det. Kort efter popper en besked frem, hvor du skal afgive de første oplysninger.
I sagens natur er der ingen der giver dig en præmie ud af den blå luft, og da slet ikke hvis du ikke har deltaget i noget – og da SLET ikke i det omfang som tilfældet er. Det gode råd er blot at slette sådanne beskeder.
– Få nu sat kode på din smartphone
Virus- og sikkerhedsprogrammer virker ikke
Nogle mobilbrugere forsøger at beskytte sig med antivirus og sikkerhedsprogrammer på telefonen, for netop at undgå fup-SMS, opkald og andre irriterede forsøg på, at lokke dig i fælden. Det hjælper bare ikke.
Sikkerhedssoftwaren er nyttesløs, da den ikke beskytter mod tåbelig brugeradfær kun mod tekniske angreb. De IT-kriminelle har en strategi om at udnytte nysgerrigheden hos mobilkunderne til at klikke på linket, og indtaste forskellige informationer; ”det kunne jo være jeg havde vundet selvom folk advarer mig”.
Svaret er kort: Nej! Du har ikke vundet – andet end retten til at blive offer for fusk og kriminalitet. Sandsynligvis bliver bankkontoen også mindre værd.
– Baggrund: Sådan passer teleselskaberne på dine data
Beskyt dig mod fup-sms og svindelopkald
1. Vær kritisk. Du vinder ikke store summer på SMS ud af det blå
2. Du har ikke pludselig en ukendt milliardær-slægtning i Timbuktu
3. Slet mystiske beskeder
4. Følg ikke links i beskeder fra kontakter du ikke kender
5. Ved opkald: Undlad at ringe retur til ukendte numre hvis du er i tvivl
6. Afgiv aldrig personlige oplysninger på SMS, mail, web eller via et opkald
Generelt: Brug din sunde fornuft. Det samme gælder når du møder enestående tilbud på eksempelvis Facebook.
– Advarsel på Facebook er fusk
Eksempler på SMS-fusk
– Lyt: Podcast om mobilsikkerhed
Mere til historien
Blandt andre eksempler på SMS-svindel er beskeder som: Du har vundet en iPhone, Coca-Cola giver dig to mio. dollars, forretningstilbud fra Bank of China og mange andre. Dertil kommer fupopkald hvor du risikerer at ringe til et overtakseret udenlandsk telefonnummer til over 100 kroner i minuttet.