Ødelagt harddisk: Derfor skal du ikke forsøge at lave den selv

Hvad gør du, hvis tusindvis af familiebilleder og personlige dokumenter pludselig forsvinder ud i den blå luft?

Harddisk

Tegn på harddisken er beskadiget:

– Kliklyde fra harddisken– Computeren går i stå eller fryser under opstart

Er du også en af dem, som gemmer dit liv på computerens harddisk? Altså en af dem, som ikke sørger for at lave en backup af billeder, videoklip, dokumenter og meget andet.

Ofte drejer det sig om tusindvis af vigtige bidder af dit liv. Og det hele kan være pist væk på et øjeblik, hvis harddisken går ned.

Men du behøver ikke at bryde sammen, hvis uheldet er ude.

Med den rette indsats kan indholdet reddes, men der skal eksperter til. Kun en tåbe forsøger selv, for der er nogle vigtige forholdsregler, du skal foretage dig.

TIP: Se hvilke apps der snager i din Facebook- og Google profil

Harddisken der brændte sammen …

René Jensen har prøvet at miste alt fra harddisken. Ved en fejl tilsluttede han en forkert strømforsyning med for høj spænding til sin eksterne harddisk. Resultat: Harddisken brændte sammen.

René Jensens første indskydelse var selv at forsøge at hente alt det tabte data ud af harddisken. Det projekt er han i dag lykkelig over, at han ikke kastede sig ud i.

– “Med mit nuværende kendskab til proceduren, er jeg sikker på, at havde jeg forsøgt at redde indholdet fra harddisken, var det forsvundet for altid. Medmindre du selv er ekspert, skal du holde dig langt væk fra selv at rode med sådan noget”, råder René Jensen.

Og det har han helt ret i, bekræfter dataspecialist Casper Schou fra Computer 112. Firmaet har reddet data fra sammenbrudte harddiske i 20 år.

– “Du gør kun skaden større, hvis du selv starter harddisken op og forsøger at redde indholdet fra den. Du risikerer faktisk at miste alle dine data. Men med den rigtige fremgangsmåde kan det hele oftest reddes”, siger Casper Schou.

Det kniber med SSD

Han fortæller, at i 97 procent af de sager, han arbejder med, reddes al indhold fra den havarerede harddisk. Dog er succesraten lavere med de nye, hurtige SSD lagringsenheder. Her reddes indholdet i 70 til 80 procent af tilfældene.

Casper Schou vurderer dog, at i løbet af 2018 vil det være også være muligt at redde tæt på al data fra SSD.

Følg de gode råd

Der er altså ingen grund til at miste håbet, hvis din harddisk går i stykker. Følger du disse gode råd fra Casper Schou, øges chancerne for at redde harddiskens indhold betydeligt:

  • Stop brugen af harddisken med det samme og luk computeren ned, hvis du mistænker, at noget er galt. Tegnene på nedbrud kan blandt andre være kliklyde fra harddisken, eller at computeren går i stå og fryser under opstart.
  • Tag kontakt til et firma, der er specialister i at redde data fra harddiske. Det er ikke nødvendigvis det først og bedste computerværksted, du støder på, men specialister som ved, at man ikke bare åbner en harddisk og kigger ned i den. Som kender alle harddiskens vitale og skrøbelige dele. Som har et såkaldt clean room – et rent og støvfrit arbejdsrum.

Få en diagnose

Hos Computer 112 laves der først en gratis analyse af harddisken, og ud fra analysen stilles en diagnose: Kan indholdet reddes, eller kan det ikke? Er det hele indholdet eller kun noget af det, som kan reddes? Hvad vil det koste? Og hvor lang tid tager det?

Kunden får en liste over de filer, der står til at redde og kan så selv vurdere, om det er vigtige filer. Først når kunden siger ja til at få reddet data fra harddisken, koster det penge. Ønsker kunden ikke sine data reddet, koster det ikke noget.

René betalte 10.000 kroner

I René Jensens tilfælde lød regningen på 10.000 kroner, men det var pengene værd, mener han:

– “Man kan ikke sådan gøre sit liv op i kroner og øre. På harddisken havde vi 100 gigabyte billeder, feriebilleder, billeder af børnene som små, jeg opbevarede alle mine forældres billeder, og jeg havde også alle mine personlige dokumenter som for eksempel mine uddannelsespapirer. Det er jo uvurderligt, og i det lys synes jeg ikke, 10.000 kroner er meget”.

I dag helgarderer René Jensen sig med tredobbelt backup af alle filer. Går en harddisk ned, har han kopier af alt data på andre harddiske, som han jævnligt opdaterer, så familiens billeder og vigtige dokumenter er sikrede.

Mere til historien

Som supplement til harddisk-backup kan man også placere dine data på en cloud-tjeneste.

Over 200 virksomheder understøtter nu passkeys

KORT NYT: Ifølge tal fra 1Password understøttes passkeys nu af over 200 virksomheder.

(mere…)
Nej! Du skal ikke skifte til iMac M4 | TEST

(mere…)
Online med Anders And – god viden til børn

Danske børns digitale kompetencer er nedadgående - måske "Online med Anders And" kan rette op på det?

(mere…)
Mac Mini vs. Mac Studio: Kan jeg nøjes med M4-Mac Mini?

VIDEO: Jeg har testet den nye Mac Mini og Mac Studio. Se med her.

(mere…)
Det bliver sværere for politiet at få adgang til din iPhone

Med iOS 18 kommer en masse nyheder – også for myndighederne som politiet, der nu får sværere ved at åbne iPhones.

(mere…)
Mac Mini M4 er chokerende lille og vanvittig effektiv | Test

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
10 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram