Mobildebat.dk var landets største debatforum for mobilnøder

Domænet www.mobildebat.dk blev registreret den 1. november 2000.

Efter næsten 20 år på markedet blev det store debatforum for mobilnørder og techinteresserede ramt af et hackerangreb. Det skete den 26. september 2019.

Nu fulgte en turbulent periode for Mobildebat.dk hvor ejerne forsøgte at etablere en stabil drift. Uden held. Den 13. december 2019 begyndte det som skulle vise sig at være afslutningen. Mobilselskabet ApS, der også ejer Mobil.nu, købte Mobilsiden.dk og herunder Mobildebat.dk.

Mobildebat.dk kom desværre aldrig online igen. Den blanke side uden indhold bestod og vidner om en svunden tid. I dag linker det 20 år gamle domæne til forsiden af Mobilsiden.dk.

Dermed er næsten 2 millioner debatindlæg på Mobildebat.dk forsvundet ud i et sort cyberspace-hul. Mobilselskabet ApS har overfor MereMobil.dk bekræftet, at databasen slettes. Mobildebat.dk bliver ikke videreført.

Lad os mindes Mobildebat.dk og se på hvordan det hele startede.

Billeder: Mobildebat.dk gennem tiderne

Sådan startede Mobildebat.dk

Mobildebat.dk er en udløber af Mobilsiden.dk, som jeg sammen med min techkammerat Jan grundlagde i 1996.

Længe før nogen havde tænkt på ord som "sociale medier" oprettede vi et debatforum. Det skulle vise sig, at være en rigtig god idé.

Efter et stykke tid i luften fremlagde jeg idéen om, at vores lille debatforum måske kunne bliver kommercielt interessant, for et reklamebureau. Håbet var, at skaffe lidt reklameindtægter. Det var et rigtigt dårligt forsøg.

Meldingen fra bureuaet var, at et debatfora skulle vi bare glemme alt om. INGEN ville bruge deres tid på at debattere med andre online. BLITZ til fire år senere da Facebook åbnede. BLITZ til 20 år senere og milliarder af debatbrugere på sociale medier i selv de fjerneste afkroge af verden.

Jeg fandt aldrig en rigtig god forretningsmodel for Mobildebat.dk. Trods rigtigt mange sidevisninger og tusindevis af engagerede brugere over tid - og ikke mindst et holdningsbaseret moderatorteam med skiftende besætning over årene, kom der aldrig gang i indtægterne.

Til gengæld kan jeg se tilbage på en mangeårig periode hvor jeg var med til at skabe et samlingssted for mobil- og techinteresserede i Danmark.

Branchen var med på Mobildebat.dk

Mobildebat.dk blev stedet hvor hele mobilbranchen kiggede med.

Dengang kommenterede læserne af artikler ikke på artiklerne i kommentarfelter. Kommentarmuligheden fandtes stort set ikke. Hvis du ville vide, hvad mobilbrugerne og technørder gik op i tilbage i starten af 00'erne, så var Mobildebat.dk stedet.

Det var kun få fra branchen som gav sig til kende på Mobildebat.dk. Trods alt ville man jo gerne beholde sit job. Så var det jo godt, at man kunne gemme sig bag et alias.

Frank Rasmussen, der grundlagde Telmore i 2000 og senere BiBob i 2007 var en af de offentlige profiler på Mobildebat.dk. Frank brugte i høj grad Mobildebat.dk til at være i øjenhøjde med dem, som han gerne ville rekuruttere som kunder til BiBob. I bagklogskabens lys burde Frank nok have betalt for det. Sådan var tiderne ikke. Mobildebat.dk var nemlig et sted hvor alle hjalp hinanden.

Som nævnt var Frank ikke den eneste. Alle kiggede med.

I 2010 kom den første mobiludgave af siten. Den kaldte vi dengang "en touchvenlig mobilversion".

Tiderne skiftede

Som tiden gik åbnede der kommentarspor på artikler og Facebook blev et stort "forsamlingshus". Dette og flere andre trends ændrede Mobildebat.dk.

Der kom ikke så mange nye brugere til og de nye var ikke så engagerede.

Selvom Mobildebat.dk stille og roligt mistede sin betydning i branchen, så stod databasen tilbage som et monument for den tidlige digitale tidsalder i Danmark.

Desværre gik rigtigt mange indlæg over tid tabt af mange forskellige årsager. De nostalgiske kan gå på jagt hos Wayback Machine og se nogle af de gamle debatsider.

Som nævnt grundlagde jeg Mobildebat.dk som en del af Mobilsiden.dk. I 2005 udtrådte jeg af ejerkredsen. Frem til 2013 var jeg chefredaktør og ledende for Mobilbasen ApS, der var den daværende ejer. MereMobil.dk som du læser nu startede den 1. december 2013.

Hvad husker du?

Efter det gik op for mig, at Mobilselskabet ApS ville nedslette og udslette Mobildebat.dk, stillede jeg mig interesseret i at overtage resterne.

Mit formål var som sådan ikke at køre Mobildebat.dk videre. Det tror jeg ikke er muligt. Formålet var derimod, at gøre databasen tilgængelig for interesserede. Samtidigt ville jeg overgive en kopi til Det Kgl. Bibliotek, der bevarer vores digitale fodspor for eftertiden.

Desværre har de nuværende ejere ikke været interesseret i et samarbejde.

Tilbage er der kun et kommentarspor på min historiske artikel, som du netop har læst.

Hvad husker du? Hvad var dit alias? Hvordan husker du Mobildebat.dk? Hvis du vil dele dine tanker med andre ligesindende, så er du meget velkommen herunder.

Til minde om Mobildebat.dk ❤️

/John G., medgrundlægger

OBS: Denne artikel er skrevet frit efter hukommelsen. Du er velkommen til at bidrage med forslag til ændringer.

Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2023 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram