Mobilen stjæler fokus fra arbejde – men hjælper det at lægge den væk?
Digitale fristelser er kommet for at blive. Derfor skal vi trænes i at håndtere dem, siger dansk forsker.

Smartphones forstyrrer det moderne arbejdsliv. Men kan man så ikke bare lægge mobilen væk eller uden for rækkevidde?
Nej. Det er ikke nok. Det konkluderer et nyt studie, skriver Videnskab.dk.
Konklusionen overrasker ikke ph.d.-studerende Anne Marie Kristensen. Hun forsker i metoder til at undgå digitale forstyrrelser på Institut for Psykologi ved Københavns Universitet.
– “Vi har vænnet os til at tage telefonen frem og ty til noget let og underholdende, når arbejdsopgaver bliver for kedelige, overvældende eller komplicerede,” forklarer Anne Marie Kristensen.
Hun tilføjer, at teknologivirksomheder har en interesse i at udvikle produkter, der fastholder vores opmærksomhed, og som skaber et ubevidst behov for at vende tilbage igen og igen.
– “Hvis det ikke er apps på mobilen, er det distraktioner på andre devices,” siger hun til Videnskab.dk.
Skal man forhindre, at mobiltelefonerne stjæler fokus fra arbejdet, så nytter det ikke at fjerne eller forbyde de håndholdte enheder, man kan med fordel i stedet arbejde på at skabe de rigtige forudsætninger for, at folk får bedre digitale vaner, uddyber Anne Marie Kristensen.
Studiet støtter konklusioner
Studiet er publiceret i tidsskriftet Frontiers in Computer Science.
22 personer arbejdede i to dage alene i et rum. Den ene dag havde de deres mobiler ved siden af sig. På andendagen lå mobilerne på et bord 1,5 meter væk.
Det lille setup viste, at deltagerne brugte lige meget tid på digitale overspringshandlinger. De brugte bare deres computere i stedet.
Således underbygger selve studiet den danske forskers konklusioner.
Samtidig understøtter studier ifølge Videnskab.dk også tidligere forskning, der også tyder på, at problemet med digitale distraktioner ikke nødvendigvis forsvinder med et mobilforbud.
Men …
Men der er flere begrænsninger, som gør det svært at drage sikre konklusioner ud fra det ene forsøg, bemærker Anne Marie Kristensen.
Blandt andet har forsøget kun 22 forsøgsdeltagere, hvilket er meget få at generalisere ud fra.
Forsøgsdeltagerne, som var mellem 22 og 31 år, var heller ikke omgivet af kolleger, ligesom man normalt er på en arbejdsplads. De sad alene i et rum.
På trods af begrænsningerne peger det britiske forsøg på en vigtig pointe, mener Anne Marie Kristensen: Digitale fristelser er kommet for at blive. Derfor har vi brug for træning i at håndtere dem.
– “En del forskning peger på, at vi kan tilegne os strategier til at modstå digitale fristelser og forstyrrelser,” siger Anne Marie Kristensen til Videnskab.dk.
Hun påpeger også, at brugen af beskedtjenester og sociale medier i løbet af arbejdsdagen ikke nødvendigvis er negativt.
– “I den offentlige debat bliver mobiltelefoner og sociale medier ofte udråbt som ensidigt onde. Men det er ikke sort og hvidt, for det handler om, hvordan vi bruger dem,” siger Anne Marie Kristensen.
Hun siger videre, at “man bliver mødt med digitale lokkeduer som notifikationer og nyhedsbannere”, når man i arbejdsrelateret aktivitet og kommunikation bruger internettet og apps, og at man derfor ofte kommer til at bruge længere tid på det, end man havde planlagt.
Milliardbøder for afhængighed
For lige at vende tilbage til Anne Marie Kristensens pointe om teknologivirksomhedernes interesse i at fastholde os og skabe et ubevidst behov for at vende tilbage igen og igen, så har EU-Kommissionen i denne uge uddelt milliardbøder til de amerikanske tech-giganter Apple og Meta.
– “Apple og Meta har ikke overholdt Digital Markets Act. De har i strid med reglerne gennemført foranstaltninger, der forstærker og udvikler forbrugeres afhængighed af deres platforme,” lyder det i en pressemeddelelse.
Apple har fået en bøde på 500 millioner euro, hvilket svarer til 3,7 milliarder kroner. Bøden til Meta lyder på 200 millioner euro. Det svarer til knap 1,5 milliarder kroner.
Mere til historien
Måske skal man bare stikke de ansatte en tabletcomputer. Vores egen John G. skrev i en købsguide for fire år siden, at en iPad Pro fik ham til at koncentrere sig om sit skrivearbejde, at han med sådan en enhed ikke blev “nær så fristet af overspringshandlinger, som når jeg sidder ved min kontorcomputer eller den bærbare”. Læs mere om det her