Mobilen stjæler forældres opmærksomhed – børn ønsker skærmregler
Der kan være masser af grunde til at tage et kig på telefonen. Men ofte sker det på bekostning af samværet med vores børn.

En ny undersøgelse viser, at tre ud af fire børn oplever, at deres forældre er for optagede af mobilen, når familien er sammen.
Næsten halvdelen af de 9-14-årige mener, at forældrene bruger for meget tid på skærmen.
– “Derfor er det vigtigt, at man i familierne taler om, hvordan man bruger mobilen,” siger Anni Marquard, direktør ved Center for Digital Pædagogik.
Hun tilføjer:
– “Børn kan ikke altid se, hvad vi laver på telefonen, og om det er vigtigt lige nu. Så det er vigtigt at snakke om, hvordan vi alle sammen bruger vores telefoner og andre skærme.”
Ifølge eksperterne er det således vigtigt, at familier taler om deres skærmvaner og laver fælles regler for brug af mobiltelefonerne.
Børn ved nemlig ikke altid, om deres forældre arbejder, bare scroller eller tjekker sociale medier. Og det kan føre til frustrationer hos børnene.
Derfor er det vigtigt at skabe balance og være opmærksom på samværet.
Når mobilen altid er lige ved hånden, stjæler den let opmærksomheden, hvilket kan påvirke relationen mellem børn og forældre.
TIP: Sådan gør du noget ved din afhængighed af sociale medier
Ni-årig revser farmand
Det er de kontante konklusioner i undersøgelsen, hvor børnene selv svarer og uddyber svarene.
For eksempel rammer ni-årige Jonathan Høgh-Nielsen hovedet på sømmet:
– “Når jeg børster tænder og snakker til min far. Så kigger han bare på telefonen hele tiden.”
De fleste forældre behøver faktisk ikke at skamme sig, mener Andreas Lieberoth, lektor i pædagogisk psykologi ved Aarhus Universitet.
Han forsker i skærmtid og siger til DR, at der altid har været grænser for, hvornår forældre kan give deres børn opmærksomhed.
– “Børn har altid gerne villet have deres forældres opmærksomhed. I dag er telefonen den store tidsrøver, de skal konkurrere imod. Men før fik børnene at vide, at de skulle være stille, fordi de voksne hørte radio eller kiggede på selvangivelsen,” siger Andreas Lieberoth.
Andreas Lieberoth peger på vigtigheden i fællestid i familien, hvor telefonen ikke er til stede, men det er også vigtigt for børn, at de lærer at vente, siger han:
– “Børn skal faktisk også lære, at der er grænser for, hvornår voksne skal give dem opmærksomhed.”
Danske børne-apps er bedst til at beskytte børns data
Tre gode råd til forældrene
Malte Siglev, digital trivselsrådgiver hos Red Barnet, giver her tre råd til forældrene:
- Kom om på den anden side af skærmen: Vi ser tit bagsiden af hinandens telefon. Inviter hinanden om på den anden side. Vis, hvad du ser af indhold, og spørg, om du må se noget af det, som dine børn ser.
- Lav fælles aftaler: Sæt god tid af til at lave fælles aftaler for mobilbrug, hvor både børn og voksne er medbestemmende. Måske det er en god idé at gøre måltider og tiden inden, I skal i seng, skærmfrie.
- Vær det gode eksempel: Fælles regler virker kun, hvis de er fælles. Børn spejler deres forældre, så husk, at mails og sociale medier godt kan vente.
Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Epinion for DR Ultra og “ON”, som er en sammenslutning af Red Barnet, Børns Vilkår, Medierådet for Børn og Unge samt Center for Digital Pædagogik.
Mere til historien
De digitale enheder er ofte til debat. Således er det ikke kun børn der synes, at forældrene bruger for megen tid på mobilskærmen. Skærmtid er nemlig et problem i de fleste familier. Det viser en undersøgelse fra sensommeren, hvor 62 procent af danskerne mener, at deres børn har for meget skærmtid. Læs mere om det her