Disse Mac-computere skal du IKKE købe

KØBSGUIDE: Pas på når du køber en ældre eller brugt brugt MacBook. Der er særligt én type MacBook, som du skal gå uden om.

MacbookPro 16"
MacBook Pro 16-tommer med Intel-chipset ville jeg IKKE købe i dag (Foto: MereMobil.dk)

Jeg får jævnligt spørgsmål om, hvilke Mac-computere der er relevante at kigge efter. Årsagen er, at Apples computere er temmelig dyre, og dem jeg møder, vil ikke betale flere penge, end de har behov for.

Særligt på brugtmarkeder som DBA, Facebook og Gul & Gratis findes der en del Mac-computere til fornuftige priser. Desværre er der ofte en grund til, at prissætningen er i den lave ende.

Først og fremmest er det positive ved Mac-computere, at de er langtidsholdbare, både i forhold til at hardwaren er frisk i mange år, men også når vi taler om softwareopdateringer.

Dernæst holder de prisen ret godt. Selv hvis du køber en dyr Windows-computer, kan det senere være svært at få ret mange penge for den, selvom den ikke fejler noget. Jeg plejer at sige, at den dyreste Mac, du køber, er den første.

Apple droppede chipgigant

Apple har haft mange computere, der er baseret på Intels chipsets – motoren i maskinen. Som sådan er der ikke noget i vejen med Intel, i hvert fald ikke tidligere.

Intel har i årtier været go-to-producenten, når det kom til computerprocessorer. Vore ældre læsere vil huske varemærket ‘Intel Pentium’ og markedsføringen ‘Intel inside’.

Konkurrenten dengang var AMD. Her var der en gigantisk rivalisering blandt computerkøberne.

I 2020 skete der imidlertid det, at Apple annoncerede udfasning af computere med Intel-chips. Nu ville Apple udvikle deres eget chipset.

Skeptisk? Jo! Det var alle! Det skulle vise sig, at Apple ramte noget, ingen andre kunne og stadig ikke kan.

Det er lykkedes at skabe et chipdesign, hvor ydelsen er rigtig høj. Den del er ikke et problem. Det kan f.eks. Intel også. Tidligere har vi bare set, at når en processor virkelig trækker fra, så eksploderer varmeudviklingen og strømforbruget.

Du har nok set, især stationære computere, være udstyret med væskekøling og store blæsere til at fjerne varmen fra kabinettet. Eller en PlayStation 5, der kører på AMD-chipset, som lynhurtigt bliver virkelig varm.

Alt dette mestrede Apple.

Kæmpe temperaturforskel

Deres første chipset hed M1. Senere kom M2 og M3. Fælles for dem er, at strømforbruget er væsentligt lavere end på tilsvarende Intel-chipsets, men varmeudviklingen er samtidig meget sparsom.

Jeg har en Intel-baseret MacBook stående. Alene for at holde styresystemet macOS kørende bliver systemet omkring 60-65 grader varmt. En M-chip-baseret Mac holder temperaturen nede omkring 30 grader.

Helt lavpraktisk har dette også en gigantisk indflydelse på batteritiden.

Pas på disse Mac-modeller

Selvom Apple i 2020 gav sig selv to år til at udfase Intel-computerne, er de her stadig. Du kan finde helt nye på restlagre, men også på brugtmarkeder og i elektronikbutikker, der sælger brugt IT-udstyr.

I udgangspunktet anbefaler jeg, at du går uden om Intel-Macs. I hvert fald hvis du går efter en computer, der skal køre lang tid på en opladning, og være kølig (og stille) at sidde med.

Apple vedligeholder stadig nogle Intel-computere med softwareopdateringer, men historikken taler sit tydelige sprog; vi skal nok forvente, at de fleste af disse computere snart ikke længere kan opdateres.

Det betyder, at hvis du vælger en Intel-baseret Mac-computer, så skal prisen ikke være alt for høj.

At en computer ikke længere kan opdateres, betyder ikke, at den bliver ubrugelig. Det betyder, at du ikke får adgang til de nyeste funktioner, men også at sikkerhedsdelen i softwaren gradvist bliver mere sårbar overfor hackerangreb eller afluring af dine data.

VILD MASKINE: Jeg har testet Mac Studio

Den rigtige Mac er…

Når du køber en Mac-computer, uanset om den er ny eller brugt, så anbefaler jeg, at du ser efter en M-baseret. De billigste er M1-udgaverne. M1 var det første Apple-chipset.

M1 leverer rigeligt ydelse til alle de basale computeropgaver. Herunder brug af Word, Pages, Outlook og internetbaserede tjenester, som afvikles i en browser.

Du kan også redigere videoer og store billeder, men hvis dit videoprojekt baserer sig på 4K-materiale med en del spor, skilte og mange overgange, bør du overveje en computer med en af de nyere M-chipserier.

Jo nyere chipset, jo dyrere bliver computeren.

I dag er det dog ikke en M1-baseret computer du skal satse på, hvis du redigerer meget video eller har meget store grafiske projekter.

LÆS MERE: Disse computere kan opdateres til macOS Sequioia

Ulemperne ved Apples chipsets

Det største kritikpunkt ved Apples chipserier er, at RAM, ydelsesprocessoren og GPU (grafikdelen) er bygget sammen i den samme chip. Fordelen er meget hurtigere intern dataoverførsel.

Ulempen er, at du ikke kan opgradere RAM-mængden efter købet. Endnu værre er, at den interne lagerplads (SSD-harddisken) heller ikke kan opgraderes.

Det betyder, at du i købssituationen skal vælge den helt rigtige konfiguration i forhold til RAM og SSD-lagerplads.

Du kan dog stadig tilslutte et eksternt lagermedie, men det interne, hvor styresystemet og programmerne ligger, er låst.

Billig men rigtig god Mac

Se flere techvideoer på dansk – følg gratis vores YouTube kanal. Se videoen her.

Mere til historien

I mit setup har jeg et hurtigt Sandisk SSD-drev til alle mine råmaterialer, når jeg producerer video og podcasts. Cache- og proxydelen lader jeg køre på computerens interne SSD.

Hvornår kan vi forvente næste Apple-event?

Apples næste event ventes lige rundt om hjørnet med flere spændende nyheder.

(mere…)
Sådan får du mørke ikoner på din iPhone

TIP: iPhones har længe haft tilstanden ”Mørk”, men nu kan du også gøre alle ikonerne på hjemmeskærmen mørke. Læs her hvordan. 

(mere…)
Er lyden for lav i dit headset på iPhone?

TIP: Har du oplevet at lyden på iPhone er lavere i dit headset, end det var tidligere? Her er løsningen.

(mere…)
Sådan tjekker du om RCS-beskeder virker på din iPhone

GUIDE: Med iOS 18 kommer RCS-beskeder til iPhone. Læs her hvordan du tjekker om RCS virker på din iPhone.

(mere…)
Sådan undgår du at din gamle Gmail slettes

GUIDE: Her kan du læse, hvordan du let kan undgå at din gamle Gmail-konto bliver slettet af Google.

(mere…)
Det vigtigste om iPhone 16 og iPhone 16 Pro på 13 minutter

VIDEO: Her er overblikket du mangler! Vi har samlet de vigtigste nyheder, som er værd at kende, når du overvejer at købe iPhone 16 eller iPhone 16 Pro.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
2 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram