Streaming i 4K? Du bliver snydt!
DEL 4: Meget indhold er “4K”-mærket, men kvaliteten er langt fra altid særlig god. Presser dårlig streamingkvalitet forbrugerne ud i pirateri?
TEMA: PIRATERI I DANMARK | DEL 4
4K eller Ultra HD er den efterhånden velkendte mærkning, vi ser på tv- og streamingtjenester.
Med fire gange højere opløsning end traditionel Full HD virker det jo lovende, når streamingtjenester har særskilte abonnementer med udbud af 4K-indhold.
Der er bare en lille detalje: Du får slet ikke det, du egentlig betaler for – i hvert fald ikke, hvis vi sammenligner med de gode gammeldags diske (Blu-ray). Bitrate og komprimering spiller nemlig en stor rolle for kvaliteten af det, som du ser.
I vores artikelserie om filmpirateri og ulovlig streaming dykker vi ned i det lovlige indhold for at få et billede af, hvad der måske kan få folk til at droppe betalt streaming til fordel for ulovlige metoder.
I den foregående artikel kom vi ind på tilgængeligheden, og hvor meget indhold der skifter mellem tjenesterne eller helt forsvinder. Det er en af de store ting, som tvinger mange ud i pirateri.
Der er dog også en mere ubemærket årsag, og det er streamingtjenesternes indhold – eller rettere kvaliteten af deres indhold – i bogstavelig forstand.
INFO: Denne artikel er en del af vores dækning om ulovlig streaming og piratkopiering. Her finder du tidligere artikler for denne dækning.
Hvad er 4K? Og hvad med 4K-streaming?
Hvis du har hørt betegnelserne HD, Fuld HD og Ultra HD, så dækker de faktisk blot over antallet af pixels.
Ved 4K UHD refereres der ofte til 3840 x 2160 pixels, mens der ved Fuld HD tales om 1920 x 1080 pixels. Disse to opløsninger er nok bedre kendt som 2160p og 1080p.
Jo flere pixels, desto flere detaljer kan billedet også have. Har du stået i en elektronikbutik og set på tv-skærme, så har du sikkert bemærket, at mange af de knivskarpe demovideoer er i 4K.
Virkeligheden hjemme i stuen er dog en anden. Når du sætter dig i sofaen for at se Top Gun på Netflix i 4K, så ser du den teknisk set i 4K, men du bliver alligevel snydt.
Et knapt så kendt element ved streaming er nemlig ‘bitrate’, og den har faktisk RIGTIGT meget at sige.
Bitrate i streamingsammenhæng er mængden af data, som sendes gennem signalet, ofte målt pr. sekund.
Jo højere bitrate og dermed mere data, der bliver sendt, desto bedre bliver billedet i sidste ende.
Det er især ved detaljerede scener, at en høj bitrate kan bidrage til et bedre billede, og her kan det ved streaming godt ses, at bitraten halter bagefter.
Det samme gælder for mørke scener. Her kan man sommetider se små firkanter i mørke områder på grund af dårlig komprimering og lav bitrate.
Bemærk dog, at bitraten ikke er altafgørende. Netflix bruger for eksempel forskellige komprimeringsteknologier til at få film og serier til at fylde mindre uden at tabe for meget data. Derfor kan det ikke sammenlignes én til én.
LÆS MERE: Disney+ hæver priserne med op til 25 procent
Hvad betydning har det?
For dig som seer er det en individuel smagssag, hvad dette betyder i praksis.
Personligt har jeg mødt mange, som har vænnet sig så meget til streamingkvaliteten, at de ikke kan se, hvad der er galt med den.
Min egen holdning er dog, at det er enormt ærgerligt. Ved at sætte 4K-labels på streamingindhold kan man få en tendens til at stirre sig blind på kvaliteten og markedsføringen, uden helt at vide, at der findes bedre.
Da streamingtjenester bruger forskellige metoder til at få filerne til at fylde mindre, er det svært at sammenligne kvaliteten med traditionelle diske blot ved at sammenligne bitrate.
Vi lavede dog alligevel et lille forsøg og brugte blandt andet Harry Potter og Dødsregalierne – Del 2 på Blu-ray til sammenligning med versionen, der ligger på Max.
Her lå bitraten på Blu-ray over dobbelt så højt ved afspilningen af de samme scener – dette vel at mærke begge i 1080p. Nærmere bestemt lå streaming med en bitrate på omkring 8-10 Mbps, mens Blu-ray lå på 20-25 Mbps ved de samme scener.
LÆS MERE: Har du TV 2 Play fra dit teleselskab så mister du indhold
Det samme med Top Gun og Titanic i 4K
Det samme så vi med Titanic på Netflix i 4K, hvor nogle scener lå på 18-25 Mbps, mens de på en 4K-disk lå på 45-55 Mbps.
Top Gun viste samme mønster. Selvom det er en gammel film, står 4K-diskversionen stadig bedre end streamingversionen på Netflix.
Gamle film behøver ikke nødvendigvis at se dårlige ud. Da stort set alle er optaget på ægte 35 mm film fremfor digitalt, er det muligt at løfte kvaliteten ved at skanne dem i højere opløsning.
Selvom streamingtjenesterne bruger forskellige metoder til at komprimere indholdet og samtidig lover god kvalitet, er der stadig store forskelle. Jeg kan tydeligt se, at 4K-indhold slet ikke er så godt som på en disk.
Faktisk foretrækker jeg til enhver tid at se fra en Blu-ray-disk fremfor 4K-streaming, simpelthen fordi det streamede indhold er komprimeret for voldsomt.
I øjeblikket er jeg gået i gang med Breaking Bad. Jeg startede på Netflix (som har markeret det i 4K), men endte med at hoppe på Blu-ray på grund af kvaliteten.
I sidste ende er det ærgerligt at bruge flere tusinde kroner på et tv, især hvis man er oppe over 10.000 kroner, for så at se 4K-mærket indhold, der bare ikke er det bedste.
LÆS MERE: Viaplay klar med Premium-pakke
Streaming vs disk
I mange år har diske været standard i mange hjem, men det er efterhånden et døende marked, efter at streaming har gjort sit indtog.
Som jeg nævnte før, kan man næsten komme til at glemme, hvordan det var førhen.
Streaming har den fantastiske fordel, at det er nemt og hurtigt.
Men hvad er så fordelen ved at hive DVD’er, Blu-rays og UHD-diske frem? Udover at kvaliteten bare er bedre – i hvert fald for Blu-ray og UHD/4K-diske – så gemmer der sig ofte en masse guld på diske.
Mange film indeholder ekstramateriale som slettede scener og interviews med skuespillerne eller instruktørerne bag filmen. Her vil jeg tillade mig at bruge Breaking Bad igen.
Ser jeg den på Netflix, er der INTET ekstramateriale. På Blu-ray-versionen er der derimod enormt meget ekstra på hver disk, og det er faktisk en fornøjelse at se det igennem – alle de små ting, man ikke havde tænkt over, eller bliver klogere på.
Og så er der selvfølgelig også bekvemmeligheden ved, at diske ikke bliver fjernet fra din filmsamling. Den risiko kender vi nok alle sammen ved streaming – at indhold pludselig forsvinder eller rykker over til en anden tjeneste.
LÆS MERE: HBO Max siger farvel til Danmark og Kamikaze
Naturligvis er det ikke alle, der opdager den ringe komprimering af 4K-indhold, og derfor heller ikke alle, der vælger piratløsninger frem for lovlig streaming. Det rejser dog spørgsmålet: Burde vi ikke forvente mere fra tjenesterne, som bliver ved med at sætte priserne op?
VIL DU OPDATERES? ⚡️ Vi vender dig fire gange om ugen de seneste technyheder i indbakken. Tilmeld dig gratis her! Afmeld når du har lyst.
Mere til historien
I vores seneste artikel om ulovlig streaming gik vi i dybden med streamingindhold, der forsvinder eller skifter tjeneste. Du kan læse hele artiklen HER.