Nu må skoleeleverne bruge Chromebook-computerne, men …
Hvordan vil Google konkret sikre, at mine børns data ikke bruges i strid med lovgivningen?
Så fandt den langvarige strid om brugen af Googles Chromebook-platform i de danske skoler en holdeplads.
Der er bare lige et ”men”, som jeg ser det.
Sagen er, i korte træk, at Datatilsynet i starten af året meddelte 53 kommuner, at de ikke måtte anvende Chromebook og Googles tjenester. Google forbrød sig mod dansk lovgivning, da der ikke var styr på, hvordan data om og fra brugerne, blev behandlet af Google.
Sagen tog dog sin begyndelse i 2022.
Nu er der lavet en aftale med Google. Det betyder, at Google siger ja til ikke at behandle data til de formål, som Datatilsynet mener er ulovligt i forhold til lovgivningen i Danmark.
Det er en såkaldt ”kontraktuel løsning”, lyder det fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet.
Jeg mangler stadig svar på, hvordan Google har tænkt sig at udskille data fra flere hundrede tusinde danske skoleelever. Hvordan kan det tjekkes og hvad sker der, hvis Google ikke overholder reglerne?
Nu har sagen indtil videre kørt et par år uden der helt konkret er sket noget – med undtagelse af, at nu har skolerne fået myndighedernes velsignelse til at bruge Chromebook og Googles tjenester i undervisningen.
Mere til historien
Microsofts online-tjenester er også under beskydning. Organisationen None of Your Business (Noyb) i Østrig har udtrykt bekymring over Microsofts håndtering af data fra skolebørn. De påpeger, at Microsofts standardkontrakt og privatlivspolitik mangler gennemsigtighed, og gør det svært at efterleve GDPR. Noyb mener, at Microsoft indhenter for mange oplysninger om skolebørn, og det er uklart, hvordan disse oplysninger anvendes.