Teknologiforståelse kommer på skoleskemaet
Et nyt fag kommer på skoleskemaet. Det skal hjælpe eleverne med at forstå sig på digitaliseringen.
Regeringen er sammen med et bredt flertal i Folketinget blevet enige om en ny lov om folkeskolen, der også giver eleverne et nyt fag for første gang i 30 år.
Det er et led i at forsøge at styrke folkeskolen og der skal prioriteres 740 millioner kroner årligt i den sammenhæng. Planen er også, at investere 540 millioner kroner i fysiske bøger – som er en modvægt til den digitale undervisning. Det oplyser Børne- og Undervisningsministeriet.
-”Vi skal bruge tiden på det vigtigste i folkeskolen. Skærmene skal fylde mindre. Så nu investerer vi flere milliarder i bedre faglokaler, hvor undervisningen kan være varieret og mere praktisk og afsætter midler til flere skolebøger. Skoleeleverne får et bedre skoleskema: De yngste elever får kortere skoledage og færre forskellige voksne. Og de ældste får større indflydelse på valg af fag, så der både er mere for dem, der trænger til at blive udfordret og mulighed for juniormesterlære til de skoletrætte,” siger Astrid Krag, Socialdemokratiet.
LÆS MERE: Ny retning: Skolerne skal være mobilfrie
Da den nye lov blev præsenteret, kom det frem, at man afsætter 160 millioner kroner til det nye fag teknologiforståelse i perioden 2024-2026, hvor man skal uddannes og gøre klar til faget bliver en realitet. Planen er faget skal indføres fra skoleåret 2027/2028.
LÆS MERE: Statsministeren ønsker mindre skærmtid i skolerne
Det er planen at integrere teknologiforståelse i eksisterende fag i 1. til 9. klasse, mens det skal være et nyt valgfag i udskolingen.
Formålet med faget teknologiforståelse er at undervise elever i folkeskolen i, hvordan de skal forholde sig kritisk og konstruktivt til digitaliseringen, samt de store forandringer det har medført.
Mere til historien
Den nye lov giver også kortere skoledag til de små elever, samt færre eksamener til de store elever. Ligesom elever i 8. og 9. klasse vil kunne vælge at komme i juniormesterlære nogle dage om ugen og skole de andre.