Så mange børn oplever ubehageligt indhold på nettet

DR sætter fokus på, hvad børn og unge egentlig ser på deres skærm – og alt for meget er ubehageligt. Hvad kan man gøre?

Alene hjemme på nettet
DR sætter fokus på, hvad børn og unge ser på de sociale medier i udsendelsen “Alene hjemme på nettet”. (Foto: Simon Mouridsen / DR)

En Epinions-undersøgelse lavet for DR Ultra Nyt viser, at tre ud af fire børn i alderen 9-14 år ser ubehageligt indhold på nettet.

LÆS MERE: Børn har barske oplevelser bag skærmen

Hvilken form for ubehageligt indhold der er tale om, det er forskelligt. Men kan være alt fra ucensurerede videoer med vold, mord, selvmord og lignende. Det sker på de sociale medier, som TikTok, Snapchat, Instagram, Discord og Facebook.

Hver tredje fortæller i undersøgelsen, at de støder på det hver eneste uge.

Det fremgår ikke præcist, hvad de unge definerer som “ubehageligt”. Men i DR’s dokumentarserie fortæller unge om videoer med vold, skyderier, drab, porno, selvskade og selvmord.

KAN IKKE SLUKKE: Nogen vil mene, at børn ikke skal opsøge det dårlige indhold. Virkeligheden er, at det er algoritmerne på f.eks. TikTok og Snapchat , der smider ubehagelige videoer i ansigtet på børnene. Det sker for at teste, om de ser det. I så fald så vil algoritmerne begynde at eksponere mere af de problematiske indhold.

Epinions har lavet en undersøgelse for DR Ultra Nyt viser, at tre ud af fire børn i alderen 9-14 år ser ubehageligt indhold på nettet.
Epinion har lavet en undersøgelse for DR Ultra Nyt viser, at tre ud af fire børn i alderen 9-14 år ser ubehageligt indhold på nettet.

Det er derfor ikke uden grund, at de fleste sociale medier har en aldersgrænse på omkring 13 år. Men virkeligheden er en anden. Rigtigt mange yngre børn ned i 7-8-årsalderen er nemlig på de sociale medier.

BAGGRUND: Derfor skal dit barn ikke bruge Snapchat

I dag kommunikerer flere børn via Snapchat end almindelige SMS-beskeder. En af grundene er de mange filtre – ligesom det at lave vilde streaks kan gøre, at man ”aldrig” får fri fra mobilen.

Et af de helt store problemer i dag er måske også, at mange børn faktisk er mere IT-kyndige end forældrene og derfor kan langt mere på både sociale medier og andet end forældrene faktisk kan.

LÆS MERE: Nu skal forældre forstå deres børns digitale liv

Red Barnet står bag forskellige guides, der kan hjælpe dig, hvis du ikke selv ved, hvordan du agerer i de forskellige apps. Det kan være til at slette noget eller ændre i privatlivsindstillinger og meget andet.

Mange unge i undersøgelsen siger, at de ikke fortæller forældrene om det, da de er bange for, at de enten får appen slettet eller forældrene tager telefonen. DR er klar med 7 gode råd til, hvad forældre kan gøre.

DR oplyser, at “Alene hjemme på nettet” ikke er velegnet for børn, men kan være en god idé, at se for forældre.

Dette gør skærmbrug ved dine børn

Skærmbrug kan føre til dårligere hukommelse og mindre kreativitet. En ekspert giver i denne podcastepisode gode råd til familier med børn. Et skræmmende faktum er, at spil og apps er designet til at kidnappe børnene. Læs mere her og hør episoden herunder eller i din podcast-app; søg efter ‘meremobil’.

Mere til historien

Vi har tidligere skrevet, at børn helt ned i børnehavealderen sad alene med skærmen enten, mens forældrene lavede noget andet – eller selv sad med en skærm.

Australien forbyder sociale medier for unge

Australien går forrest i kampen mod sociale mediers påvirkning af unge og har indført et forbud for unge under 16 år mod brug.

(mere…)
5 billige hovedtelefoner med ledning til børn

GUIDE: Mine børn skal have et sæt billige hovedtelefoner med ledning til skolebrug. Her er 5 headsets, som jeg har overvejet at købe.

(mere…)
Kunstig intelligens skaber bekymring hos forældre

En ny undersøgelse viser, at forældre er bekymrede for børns brug af kunstig intelligens.

(mere…)
Online med Anders And – god viden til børn

Danske børns digitale kompetencer er nedadgående - måske "Online med Anders And" kan rette op på det?

(mere…)
Trods øget skærmtid er de digitale kompetencer dårligere hos danske børn

(mere…)
Kunstig intelligens i legetøj: Eksperter advarer om etiske dilemmaer

AI er nu også i legetøj til små børn, mens de større børn har AI-venner. Eksperter er bekymret og advarer om etiske dilemmaer.

(mere…)
Subscribe - få opdateringer på tråden
Notify of
46 Kommentarer
Ældste
Nyeste
Inline Feedbacks
Se alle kommentarer
Kom et skridt foran
Vil du være fuldt opdateret på de seneste nyheder, anmeldelser samt trends og tendenser i mobilbranchen? Få de seneste vurderinger først i vores nyhedsbrev.
Gå til tilmeldingssiden
Vi dækker den bærbare teknologi – smartphones, tablets, smartwatches, forbrugerstof og bringer baggrundshistorier og guides. MereMobil.dk har en ambition om at være den primære kilde at gå til, hvis du ønsker viden om branchen, der hver dag har enorm betydning for os alle.
© 2024 MereMobil.dk. Alle rettigheder forbeholdt.
magic-wandarrow-right-circle
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram